PATRIJARH IRINEJ: Aleksandar Vučić treba da podigne posrnulu naciju

PATRIJARH IRINEJ: Aleksandar Vučić treba da podigne posrnulu naciju

15 maja 2014

patrijarh-irinej-zicka-eparhija-1354978605-84598Patrijarh Irinej retko daje intervjue. Ovaj je rađen pred sam početak Sabora koji mnogi nazivaju odlučujućim i na kojem treba da se promeni čak sedam vladika, ali i izglasaju neke od ključnih odluka za delovanje Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je pristao da priča o crkvi, politici, Vučiću, Kosovu, Ćosićevom intervjuu, ali i o svom detinjstvu, izboru za patrijarha, tome kako je hteo da se povuče između dva kruga. Na kraju se i zaplakao kad je Kosovo bilo u pitanju…

„Trenutno stanje jeste teško, ali tako nešto ne sme da se čuje. Dobrica Ćosić nije smeo da izjavi da je Kosovo izgubljeno. Ne, gospodine Ćosiću – Kosovo nije izgubljeno. Ni u Kosovskoj bici, niti je Kosovo izgubljeno kada je više od 100.000 porodica ostalo da se bori i svedoči.

Kosovo ni danas nije izgubljeno, ma koliko stanje bilo teško. Moramo da se izborimo za naša prava koja imamo. I sve dok je ono u našim mislima, osećanjima, srcima, Kosovo nije i ne sme da bude izgubljeno.

Krenula vam je suza dok pričate o Kosovu. Budi vam tolike emocije…

Apsolutno.

Kako SPC i vi lično gledate na apsolutnu pobedu Aleksandra Vučića na izborima? Šta očekujete ili čemu se nadate od Vučića? Imate li neki savet za budućeg premijera?

Verovatno je narod osetio i očekuje nešto više od Vučića nego od drugih političara. Zato mu je dao svoj glas. Narod s pravom očekuje od Vučića da se polako podižemo od tla, da možemo da stanemo pred svetom, a pre svega pred samim sobom. Vučić mora da podigne posrnulu naciju.

Mislim da smo kao narod prilično slabi. I treba da učini sve da dođe kraj tom slabljenju i propadanju. I uloži napor, snagu, pamet. A da bismo se podigli, moramo biti svesni sami sebe, svoje istorije, svoje kulture, svog položaja. Ako to mi sami ne budemo prihvatili i menjali se, drugi nas neće podići. Po-treban nam je zapravo podvig da se podignemo. Dovedeni smo do prosjačkog štapa.

Patrijarh je kazao da se na Krimu desilo nešto što je krenulo s Kosova.

Taj proces je već krenuo. Ako može Kosovo da se odvoji od Srbije, zašto se RS ne bi odvojila od Federacije BIH i pripojila Srbiji? Za tako nešto ima mnogo više razloga, jer s oduzimanjem Kosova sada prave dve albanske države, a Srbija sa RS bi bila jedna srpska država kao što je to bila vekovima.

Oko slučaja dolaska pape patrijarh Irinej je kazao:

Nema rešenja problema bez razgovora, dijaloga, razmene ideja. Svaki kontakt za SPC je prihvatljiv, ali problem je što je naš narod najveće tragedije u svojoj istoriji do-živeo od svojih suseda – rimokatolika. Jasenovac, Jadovno, Prebilovci… A najveći problem je što je u tim zločinima učestvovao veliki broj njihovog klira. I to nije bilo ne-poznato vrhu rimokatoličke crkve ni u Hrvatskoj ni u Vatikanu.

Patrijarh je rekao da je predsednik Nikolić čovek iz naroda, da je s Tadićem imao niz prijateljskih susreta, ali da mu je najžalije zbog odlaska Vojislava Koštunice u penziju jer je on bio „nosilac ideja, naše kulture i istorije“.

Patrijarh je prvi put otkrio da je ponudio ostavku posle prvog kruga glasanja kada su prošla tri kandidata.

„Prvi je bio mitropolit Amfilohije, ja drugi, a treći Irinej bački. Episkopima sam re-kao: „Ja ne bih, ja to ne želim. Moje godine i moje zdravstveno stanje nisu takvi da mogu da izdržim. Odmah je ustala grupa episkopa i zamolila me da ne odustajem. A ja sam onda očekivao da će me na kraju izbor zaobići. Ali eto desilo se da sam Božjom voljom izabran za patrijarha“.

(Nedeljnik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. zivka bec says:

    Njegovoj Visosti ili ti gospodinu Patrijarhu , steta je sto su vas izabrali ili sto niste odustali , Srpski narod nije GOSPODINE posrnuo , ima trenutnu krizu ali ali SRBI nisu ni ludi , ni posrnuli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *