PATRIJARH IRINEJ: Jedinstvo potrebno i Republi Srpskoj i Srbiji

PATRIJARH IRINEJ: Jedinstvo potrebno i Republi Srpskoj i Srbiji

9 јануара 2014

patrijarhirinej01Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, povodom krsne slave Republike Srpske Svetog arhiđakona Stefana.

Nakon Svete arhijerejske liturgije patrijarh je obavio slavski obred i lomljenje slavskog kolača, a prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, republički ministri, narodni poslanici, ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković.

Čestitajući slavu Srpske, patrijarh Irinej pozdravio je predstavnike srpskog naroda, „koji hrabro i sigurno drže steg svog naroda“, i poručio da se moli Gospodu da vode narod onako kako Gospod želi.

On je dodao da je Sveti velikomučenik i arhiđakon Stefan hrabro svedočio ime Hristovo i, pun blagodati i Duha svetoga, uspešno vršio svoju apostolsku misiju.

„To je svedočio ne samo rečima, nego životom svojim, krvlju svojom. To veliko i sveto ime slavi Republika Srpska, srpski narod, svi hrišćani, a slaveći njega uzdamo se u njegovu pomoć, koja je velika i moćna“, poručio je patrijarh srpski.

Pravoslavnim hrišćanima, naglasio je patrijarh Irinej, Gospod je dao mnoge i velike darove svoje, a onome kome je mnogo dato mnogo će se i tražiti.

„Ovaj kraj je mnogo postradao, prolivena je silna krv nevinog naroda, ali verujemo da, iako se nalazimo u velikim iskušenjima, Gospod nas neće ostaviti. Jesu muke teške, ali je i slava velika kojom Gospod nagrađuje svoje svete mučenike“, naglasio je patrijarh.

On je srpskom narodu poručio da ostane veran svom Bogu i svojoj veri, ističući da bolju veru od ove ne može naći, jer je ona „sva istina, sva je u Bogu i Gospod je sa njom“.

Patrijarh je poručio da je i Republici Srpskoj i Srbiji neophodno jedinstvo u svemu dobrome, ističući da veliki broj političkih partija treba da postoji samo ako traži najkraći put do opšteg dobra, a da su u suprotnom one šteta po narod.

Svečanost obeležavanja Dana i krsne slave Srpske nastavlja se svečanom akademijom u Banskom dvoru i prijemom koji u zgradi Vlade organizuje predsednik Republike Milorad Dodik.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u