Patrijarh Irinej: Kosovo, ali u Srbiji

Patrijarh Irinej: Kosovo, ali u Srbiji

25 aprila 2013

1003007.73Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je na sastanku sa liderima Srba sa severa Kosova da su Srpska pravoslavna crkva i on lično sto odsto uz srpski narod na Kosovu i Metohiji i da će podržati Srbe u mirnoj borbi da opstanu i ostanu na Kosmetu, ali u državi Srbiji.

Jedan od lidera Srba Slaviša Ristić rekao je novinarima nakon sastanka da je patrijarh Irinej poručio da će podržati svaki miran otpor Srba sa Kosova, a da su lideri Srba obećali patrijarhu da će ta borba upravo biti hrišćanska i mirna, ali nepokolebljiva i dugoročna dok se ne dođe do slobode.

Prema njegovim rečima, lideri Srba sa severa Kosova upoznali su patrijarha Irineja o tome da bi provođenje briselskog sporazuma dovelo do nestanka Srba na Kosovu i Metohiji, a da bez srpskog naroda ne bi bilo ni srpske crkve, ni svetinja, a ni srpske države.

„Rekli smo da Srbi sa Kosova neće provoditi ove sporazume zato što su ne samo neprihvatljivi, već i neprovodivi na terenu“, naglasio je Ristić.

On je rekao da će predstavnici Srba sa severa Kosova danas na sastanku sa vrhom države Srbije tražiti da se odstupi od briselskog sporazuma i da ga, ako to ne može da učini parlament, odbaci narod na referendumu.

Ristić je istakao da Srbi sa Kosova ne mogu da prihvate ovaj sporazum zato što je katastrofalan za srpski narod i zato što ne predstavlja ništa drugo „do vešala za srpski narod na Kosovu i Metohiji i njegovo provođenje bi značilo egzekuciju“.

On je dodao da će Srbi sa Kosova, ako ne naiđu na razumevanje ni u srpskom parlamentu, niti kod državnog vrha, nastaviti mirnu borbu, a jedan od vidova biće i veliki nestranački skup u Beogradu Srba sa Kosova na kome se poziva celokupan srpski narod da na ovom saboru odbaci taj sporazum.

Sastanak lidera Srba sa severa Kosova sa patrijarhom srpskim Irinejem održan je uoči sastanka sa državnim vrhom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *