ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Мирно путујем у Црну Гору, нисам обавештен да сам на било каквој листи

PATRIJARH IRINEJ: Mirno putujem u Crnu Goru, nisam obavešten da sam na bilo kakvoj listi

14 oktobra 2018

Nemam nijedan razlog da ne putujem u Crnu Goru. Nisam obavešten da sam na bilo kakvoj listi nepoželjnih osoba, pa informacije o tome pripisujem samo medijskim spekulacijama, rekao je za Novosti patrijarh srpski Irinej uoči sutrašnje posete Crnoj Gori.

Patrijarh srpski Irinej će sa poglavarom Antiohijske patrijaršije i svega Istoka Jovanom Desetim, obići svetinje Mitropolije crnogorsko-primorske.Srpski patrijarh dolazi u višednevnu posetu, a prema izvorima Novosti bliskih crnogorskom državnom vrhu, sigurno je da neće biti ometano da uđe u Crnu Goru. Najava posete patrijarha Irineja izazvala je veliku pažnju medija, koji su spekulisali da je Vlada Crne Gore sačinila spisak nepoželjnih osoba iz Srbije, a na kojem je, navodno, bio i poglavar SPC.

Premda crnogorski zvaničnici nisu ni potvrdili, ali ni demantovali postojanje crne liste, sada je jasno da neće praviti skandal i zaustavljati srpskog patrijarha, čak i ukoliko se o tome razmišljalo prethodnih dana. Ovakve spekulacije, inače, izazvala je izjava srpskog patrijarha prilikom posete Crnoj Gori u julu, kada je rekao „da je položaj Mitropolije crnogorsko-primorske gori nego u vreme osmanlijske okupacije, a status Srba kao za vreme NDH“. Potom su se, uvredljivim rečima na račun patrijarha, oglasili predsednik i premijer, Milo Đukanović i Duško Marković.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Novostima je potvrđeno da ne postoje nikakve prepreke za patrijarhovu posetu.

„Ne verujemo da će vlast sprečiti našeg patrijarha da dođe u još jednu svetu misiju u Crnoj Gori, ovog puta sa patrijarhom Jovanom. Nikakva upozorenja od nadležnih nismo dobili. Radujemo se njihovom dolasku. Ovo je veliki blagoslov za Crnu Goru“, kažu u Mitropoliji.

Poseta patrijarha dešava se u trenutku naraslih političkih tenzija i zabrane vlasti da se u državnim institucijama slavi stogodišnjica ujedinjenja Crne Gore i Srbije, 1918. godine, i održavanja Podgoričke skupštine.

Zajedno sa patrijarhom Jovanom, Irinej će prvo posetiti Cetinjski manastir, pa manastir Ostrog, a potom i Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Nakon toga će patrijarh antiohijski napustiti Crnu Goru, a posetu nastaviti obilaskom srpskih svetinja — Studenice, Žiče i onih na Kosovu i Metohiji. Patrijarh Jovan dolazi u pratnji svoja dva mitropolita — akarskog Vasilija i njujorškog i cele Severne Amerike Josifa.

Srpskog patrijarha na podgoričkom aerodromu dočekaće mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, pakračko-slavonski Jovan, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

U pratnji patrijarha Irineja biće mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

KOMENTARI3 komentara

 1. Deda Micko says:

  Naravno da nisi na listi, ti si saradnik katolika i Milogoraca, najsramotniji patrijatrh crkve u istoriji. Tadej se prevrce u grobu.

  • Radosav says:

   Ti si toliko stručan i obavešten da za Patrijarha tako možeš da kažeš nešto. Bruka je što postojiš.

   • Deda Micko says:

    Drago mi je da ti postojis, i pravoslavna crkva, koja je sa komunistima saradjivala pola veka, do totalnog unistenja srpskoga naroda. Najodvratnija institucija u Srbiji, narod je to dobro objasnio kad je skovao termin: "popine-lopine".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *