ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Многи би хтели да одвоје Србију од Русије, али неће моћи

PATRIJARH IRINEJ: Mnogi bi hteli da odvoje Srbiju od Rusije, ali neće moći

10 septembra 2015

1056 Irinej PatrijarhPatrijarh srpski Irinej, koji je u Ruskoj crkvi u San Francisku odlikovan Ordenom Svetog Jovana Šangajskog, istakao je da su ruski i srpski narod dva jednokrvna naroda i da je nemoguće odvojiti Srbiju od Rusije.

– To je tako bilo u prošlosti. Hvala Bogu, tako je i danas – istakao je patrijarh, koji se nalazi u višednevnoj poseti eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Americi i Kanadi. Obraćajući se okupljenima, on je upozorio da bi mnogi želeli da razore to pravoslavno bratstvo i da odvoje Srbiju od Rusije, ali da to nije moguće, saopštila je SPC.

– Mi smo bili i ostali dva bratska naroda – rekao je patrijarh Irinej. On je dodao da Srbi nikada ne mogu zaboraviti veliko delo ruskog cara Nikolaja, koji je u Prvom svetskom ratu dao ultimatum zapadnim saveznicima da pomognu srpskom narodu koji je trpeo golgotu u Albaniji. Patrijarh je podsetio i da su SPC i država posle Oktobarske revolucije u Rusiji primili elitu ruskog naroda.

– Uveren sam da će ta ljubav i prijateljstvo i ostati – dodao je patijarh. Njemu će 11. septembra na Akademiji Svetog Vladimira u Njujorku biti uručen počasni doktorat iz bogoslovskih nauka.

(Alo)

KOMENTARI3 komentara

  1. Živana says:

    Vrlo informativan tekst o izuzetnim odlikovanjima.... Vrlo zanimljivo jer se od ove godine ukida ruski jezik na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Suvišan je dalji komentar.

  2. Miticus says:

    Papa Irinej I pokusava da nekako se priblizi narodu, jer je narod vec digao ruke od crkve, posle smene vladike Artemija, koji je jedini sledbenik srpskog pravoslavlja (ako se pravoslavlje iole moze nazvati srpskim), pa ono, znate, mora se pokazati da papa je jos uvek Srbin.

  3. Rašo says:

    Meni je ovaj sumnjiv? Nakon što su ga ustoličili, pravijo je čistku među svešstenicima širom evrope!!! A sad je još spreman da oprosti katolićkoj crkvi što su podržavali ubijanje srba 41 do 45 pa opet 92 do 95 Opet ispadamo Ovce, neko opet nešto brljavi...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *