Patrijarh Irinej: Nije EU preča od Srba na KiM

Patrijarh Irinej: Nije EU preča od Srba na KiM

3 маја 2013

patrijarhirinej01Patrijarh Irinej, u intervjuu za „Novosti“, rekao je da je svaka autonomija Kosova i Metohije je prihvatljiva, i ona najšira moguća, ali de fakto priznavanje samoproglašene državnosti i samostalnosti pokrajine – nije. Dugoročno gledano, za stabilnost, pa i opstanak države, od bilo čijeg stava, pa i Srpske pravoslavne crkve, važnije je da rešenje kosovsko-metohijskog problema bude utemeljeno u Ustavu. Ne smemo kršiti sopstveni ustav. Državna vlast ima našu apsolutnu podršku da, poštujući najviši pravni akt, pronađe najbolji način za zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve naglašava da je stav Crkve o budućnosti pokrajine nepromenjen i da evropski put Srbije, koji i SPC podržava, ne sme da bude plaćen odricanjem od Kosova i Metohije. Njegova svetost podseća da je Srpska crkva u svim vremenima bila sa svojim vernicima, deleći sa njima i dobro i zlo, i naglašava rešenost da uz narod ostane i na Kosovu.

„Stav Crkve o Kosovu i Metohiji svima je jasan, i to ne od juče. On je nepromenjen kroz istoriju, a državnim vlastima koje je, makar deklarativno, zanimao, poznat je od početka devedesetih, kada je kriza eskalirala“, rekao je patrijarh Irinej.

„Pitanje Kosova i Metohije jeste pitanje Golgote srpskog naroda i njegovog stradanja od vremena Svetog cara Lazara do današnjeg dana. Setimo se samo stihova vladike i pesnika Petra Petrovića Njegoša: „Oj, Kosovo, grdno sudilište, na sred tebe Sodom zapušio“. Aktuelnost ovih reči vladike Rada, nažalost, potvrđuju svakodnevna stradanja i ubistva Srba.Što se Evrope tiče, braneći Kosovo i Metohiju, svetinje kojih tamo ima kao zvezda na letnjem nebu, mi, uveren sam, i danas branimo najveće vrednosti evropske civilizacije. Tako je bilo u prošlosti, a isto je i danas“, kazao je Irinej.

Patrijarh se dotakao i problema Srba i Srpske crkve u susednim zemljama i potvrdio da problema ima svugde, a ne samo na Kosovu i Metohiji.

„Sva iskustva u navedenim državama na svoj način su bolna. U današnjoj Republici Hrvatskoj, koja je jednom nogom u Evropskoj uniji, čak i pojedini verski predvodnici podstiču kršenje elementarnih ljudskih prava svojih sugrađana, pravoslavnih Srba, kao što su pravo na povratak i bezbedan život, ravnopravnost u zapošljavanju, pravo na vraćanje kuća, stanova i druge otete imovine, pravo na ime, jezik i pismo… U vezi sa ovim poslednjim, šta reći na javno istupanje jednog od najuglednih i najuticajnih ljudi u tamošnjem rimokatiličkom episkopatu kojim se pruža podrška nečuvenom zahtevu šovinističkih grupa da se zabrane srpski ćirilični natpisi u Vukovaru, gradu u kojem i danas živi mnogo Srba? Ko, za Boga miloga, može da pretenduje na monopol u stradanju i na neprikosnoveni status žrtve? Zaista, neverovatno! Naša braća rimokatolici u Srbiji imaju sva prava, kao i mi. Mi se za to zalažemo neodstupno. U nezavisnoj Kneževini Crnoj Gori, 1909. godine, na popisu je bilo 90 posto Srba, a 2011. manje od 29. Da li se radi o političkom i kulturnom inženjeringu ili, otvoreno govoreći, nekad suptilnom, a nekad brutalnom nasilju? Za čiji interes? U BJR Makedoniji brutalno raspinju Crkvu. Naš brat, arhiepiskop Jovan, koji se nacionalno ne deklariše kao Srbin, nalazi se u tamnici. Sveštenstvo i vernici su progonjeni, i to samo zbog toga što ne žele da prebivaju u raskolu“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u