PATRIJARH IRINEJ: Nije vreme da papa dođe u Srbiju

PATRIJARH IRINEJ: Nije vreme da papa dođe u Srbiju

27 septembra 2013

patrijarh-irinej-Patrijarh Srpske pravoslavnije crkve Irinej izjasnio se, u intervjuu nemačkom dnevnku „Frankfurter algemajne cajtung“, za približavanje pravoslavne i katoličke crkve, kao i za dolazak poglavara rimokatoličke crkve u Srbiju, ali je ocenio da vreme dolazak pape još nije „zrelo“.

Kao idealno mesto za susret katoličke i pravoslavne crkve, patrijarh srpski je naveo Niš, istakavši da je jubilej 1700 godina Milanskog edikta prilika za brojne predstavnike hrišćanskih crkava i zajednica da se, posle vekova, susretnu na mestu od ogromnog značaja i stupe u dijalog.

Patrijarh Irinej je, takođe, rekao da bi posebno za pravoslavnu i katoličku crkvu, „koje su jedna drugoj blizu, bilo od velikog značaja da posle toliko vekova dođe do razgovora“, i predložio održavanje jednog ekumenskog koncila.

Što se tiče mogućnosti za dolazak pape u Srbiju, patrijarh Irinej je naveo da je više od 200.000 Srba moralo da „svoje kuće i crkve“ ostavi u Hrvatskoj i sada žive u lošim uslovima u Srbiji, ocenivši da među njima ima „veoma mnogo onih, koji ne bi rado da vide, kada bi papa došao“.

Irinej je upozorio da bi, „ukoliko bi od tih nezadovojnih ljudi nešto na žao bilo papi učinjeno, onda bi to bacilo tamnu senku na našu crkvu i narod“, i ocenio da vreme za posetu pape „nije zrelo“.

„Mi ne znamo da li se za njegovu sigurnost u zemlji može dovoljno pobrinuti. Na kraju krajeva, čak i u Rimu je na papu izveden atentat“, rekao je patrijarh Irinej u prvom intervjuu koji je jedan partijarh SPC dao nemačkim medijima.

Patrijarh Irinej je ukazao da u Srbiji postoje i pesimisti „koji svaki kontakt sa predstavnicima rimokatoličke crkve gledaju kao štetnu za pravoslavlje, što je apsolutno pogrešno i ne može se akceptirati“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *