ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ О КОСОВУ: Не смемо да предамо свету земљу — нека је окупирају

PATRIJARH IRINEJ O KOSOVU: Ne smemo da predamo svetu zemlju — neka je okupiraju

20 avgusta 2018

Patrijarh srpski Irinej ocenio je da se pitanje Kosova i Metohije ne sme rešavati na brzinu, te da Srbija ne sme da odustane od borbe da sačuva taj deo svoje teritorije.U besedi na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu, patrijarh srpski Irinej rekao je da se Kosmet, sa srpskim narodom i njegovim svetinjama, ne može prepustiti na milost i nemilost onima koji su do juče sve rušili i zatirali.

Prepis dela besede patrijarha Irineja o Kosovu i Metohiji prenosimo u celosti:

Danas, kada smo ovako divno sabrani, ne mogu, braćo i sestre, da ne progovorim nekoliko reči o našem Kosovu, o našoj blagoslovenoj zemlji, o našem Jerusalimu, koji je ugrožen više nego ikada u svojoj istoriji, o našim svetinjama na Kosovu i Metohiji, počevši od Pećke Patrijaršije, Dečana, Gračanice, i mnogih i mnogih drugih svetinja, gde je nekada bilo i tragova o njima; ostalo je na 1300 mesta na Kosovu i Metohiji.

Ta zemlja je natopljena krvlju hrišćanskih mučenika i suzama hrišćanskih podvižnika, i zato se moramo Gospodu pomoliti, da nam ne otrgnu tu svetu zemlju. Hiljadu godina srpski narod živi na Kosovu i Metohiji. Tamo je podizao svetinje. Ukrasio je, a danas moćnici ovoga sveta žele da nam je otmu, uzmu, kao što je okupirali.

Ne možemo nikada dozvoliti da Kosovo bude nečija druga zemlja, a pogotovo naroda koji je godinama i vekovima uništavao svetinje naše na Kosovu i Metohiji. I oni danas treba da budu čuvari njihovi. Naš narod to kaže lepo: To je isto kao postaviti kozu da čuva kupus.

Pomolimo se Gospodu da Gospod učini kod onih koji odlučuju, koji kroje kapu narodima i ljudima da Kosovo ostane srpsko kao što je to vazda bilo. Ne smemo nikada dozvoliti da ga nekome predamo.

Sila, kaže narod, uzme i zemlje i gradove, ako hoće da uzme neka ga okupiraju, uzmu, ali mi ne smemo nikako dati svoju svetu zemlju jer narod kaže: Ono što se silom uzme, na neki način se i vrati, a to imamo dokaza kod naroda jevrejskog koji je 2000 godina čekao da se vrati u Jerusalim i vratio se. 

Ima mnogo mudrih ljudi koji govore i misle da se još uvek dešavaju velika previranja u ovome svetu i da to pitanje ne smemo nikada tako brzo da rešimo, nego da se borimo da ga sačuvamo, pa ako ga, ne daj Bože izgubimo, da se borimo da ga vratimo.

Zato se molimo Gospodu; potrebna je molitva svih nas da sačuvamo svetinju kosovsku i metohijsku i tamošnje naše slavne i divne crkve. Ja verujem u Gospoda, verujem i u svete mošti na Kosovu i Metohiji, Sv. Kralja Stevana Dečanskog, svete Patrijarhe i Episkope u Pećkoj Patrijaršiji i Sv. Joanikija Devičkog i mnoge druge koji su nas sačuvali od mnogih iskušenja i patnji i stradanja u prošlosti. Daće Gospod, molitvama svetih i nas svih da se i sada sačuva naše sveto Kosovo.

Neka vas Gospod blagoslovi braću i sestre, neka vam Gospod ulije veru, onu veru koju su sveti apostoli imali, onu veru koju su naši oci i praoci imali, ta će nas vera sačuvati od svih zala i opasnosti ovog sveta. Jer Bog je moćnija od svih neprijatelja naših.

KOMENTARI7 komentara

 1. Već je okupirana says:

  A Božji čovek treba na Boga da se poziva, da traži molitvu i post, i sam to čini, a ne da poziva strane sile na okupaciju. Majka me je kao dete učila da se obraćam kao: visoko preosveštani, a vaša svetosti, hm, to tek treba dokazati i pokazati. Prvo skoči pa reci hop.

 2. Velika Metla says:

  .......neka je okupiraju! Pa već je okupirana! Ti bi trebao da si PRAVI Srbin,izjaviti naci-američkom okupatoru "da su nepoželjni u srbskoj pokrajini Kosovo i Metohija,i da ih smatramo neprijateljima"! Ni manje,a ni više od toga!

 3. Dane Radakovic says:

  Srbi trebaju reci u Beogradu sps i srs da prestanu da prodaju Srbsku Zemlju Zapadu mrziteljima Srbije kumunistima crvenim treba stati na put u beogradu kojisve prodase sto je S R B S K...

 4. Milan says:

  Hvala za ovakav govor. Nije tu samo Kosovo u pitanju vec se celom narodu ispira i brise nacionalna svest. Tezi se ka tome da budemo bezdusni kao rumuni,bugari i svi ostali koji trce fasistima u ruke.

 5. DILEMA says:

  Nakon ovakvog vratolomskog preokreta u stavovima da li će "Svjatjašnji" da rehabilituje vladiku Artemija koji je odmah proglasio stanje okupacije i zabranio Džo Bajdenu da obeščasti manastir Visoki Dečani za kojeg Šiptari pišu da je sagrađen po albansko-vizantijskoj arhitekturi (!!) ??

 6. Za Srbiju says:

  Narod da stane uz crkvu i izađe na ulice svih gradova Srbije.

 7. MILICA says:

  jedina nada za spas Kosova i Metohije je SPC da ujedini srpski narod u borbi za KiM i da stane na put izdajnicima vucica i ostalih vucica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *