PATRIJARH IRINEJ O „PARADI PONOSA“: Čega se pametan stidi, budala se ponosi

PATRIJARH IRINEJ O „PARADI PONOSA“: Čega se pametan stidi, budala se ponosi

26 septembra 2013

patrijarh-irinej-Patrijarh srpski Irinej poručiou intervjuu za „Nedeljnik“ da je SPC protiv održavanja Parade ponosa, i dodao da na nju gleda „crno da crnje ne može od toga biti“.

Crkva i država moraju da urade nešto u cilju podsticaja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda, naveo je patrijarh.

Osvrnuvši se na LGBT populaciju u Srbiji u, kakose navodi, nikad oštrijem tonu, patrijarh je u Nedelniku osudio njihov pokušaj organizacije gej parade u Beogradu.

Upitan šta bi poručio tim mladim ljudima iz LGBT populacije, koji planiraju šetnju beogradskim ulicama, patrijarh je rekao:

„Čega se pametan stidi, budala se ponosi.“

Patrijarh Irinej, medjutim, nije želeo da se izjasni da li su se državne vlasti konsultovale sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko organizovanja parade i da li očekuje nemire i nasilje u Beogradu u slučaju njenog održavanja.

„U našem tragičnom vremenu ništa nije tako ugroženo kao brak i porodica. I brak i porodica se planski ruše, a posebno gej paradom“, rekao je patrijarh.

On je doda da srpskom narodu nedostaje samo još, kako je rekao, ta pošast pa da nestanemo s lica zemlje.

„Porodica je osnovna ćelija društva i naroda. Zdrava porodica je osnov za zdravo društvo, zdrav narod, zdravu prosvetu, zdravu kulturu“, naveo je patrijarh srpski Irinej i zaključio da je krajnje vreme da Crkva i država urade nešto u cilju podsticaja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda“, naveo je prvojerarh SPC.

Parada ponoso je u Beogradu zakazana za subotu 28. septembra, ali MUP još nije izašao sa stav da li bezbednosne procene dozvoljavaju njeno održavanje.

KOMENTARIJedan komentar

  1. MIV says:

    Nemam primedbe, ali: "... i zaključio da je krajnje vreme da Crkva i država urade nešto u cilju podsticaja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda”, naveo je prvojerarh SPC." je jedino nedorečeno u Patrijarhovoj izjavi; prvo, kako povećati natalitet kada je sve opljačkano i kada su mladi ostali bez budućnosti; drugo, zar je to neka pamet ukazati na pljačku i uzeti aktivnije učešće u borbi protiv siromaštva, pritiskajući kriminalnu i izdajničku vlast. Možda je neumesno komentarisati reči najčasnijeg čoveka, ali to je činjenica - vlada uništava sve i još predaje narod u ruke krvnika, a crkva se ne oglašava ili je veoma "blaga".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *