patrijarh-irinej-Patrijarh srpski Irinej poručio je danas pravoslavnim vernicima u Bosni i Hercrgovini da Gospod ne ocenjuje vrednost naroda po broju, već po onome šta daje, kako služi večnoj istini, Bogu i sebi.

„Preživeli ste velike tragedije, ostanite verni Bogu, crkvi i nasoj veri koja je stradalna“, rekao je patrijarh i dodao da „krst koji nosimo“ pokazuje čiji smo i koga sledimo.

Patrijarh je u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu urucico Orden svetog kralja Milutina mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju za obnoviteljski rad kojim mu je dodelio Arhijereski sabor SPC.

Prethodno je patrijarh služio svetu arhijerejsku liturgiju. Prvojerarh SPC je u besedi rekao da je mitropolit Nikolaj čovek „sav od revnosti i truda i da nikada nije izneverio Crkvu i narod“.

„Mitropolit Nikolaj je to isto činio podižući, gradeći, obnavljajući crkve i manastire“, rekao je patrijarh Irinej.

Obraćajući se vernicima, patrijarh je, kako je prenela RTRS, kazao da je vladika Nikolaj vršio svetu službu Bogu i narodu, koju Gospod nagrađuje u vidu radosti zbog dela Gospodnjih i uspeha u životu Crkve i naroda blagočestivog.

„Tako je služio Nikolaj, koji je izvršio veliki podvig i podneo veliku žrtvu u podneblju i vremenu u kojem je služio. To je služba i mučenička i apostolska. Mitropolit Nikolaj je čovek od revnosti, truda, čovek koji je crkvi na najbolji način poslužio u prilikama koje nisu bile nimalo lake i naklonjene, činio je najpotrebnije svome narodu i kao profesor Bogoslovije i gradeći temelje crkve u Australiji, kasnije u Dalmaciji, služeći kao pravi apostol i nakon toga predajući se Bogu i crkvi u Mitropoliji dabrobosanskoj“, rekao je patrjarh Irinej.

Srpski patrijarh je naglasio da vladika Nikolaj nikada ni u čemu nije izneverio crkvu, već je bio ponos i radost, i celo biće dao u službi crkve i narodu.

„Crkva mu je, kao i narod, veoma zahvalna, ponosni smo što pripada našoj generaciji. On je živi primer kojeg sledimo i trudimo da podržavamo u svemu onom što je dobro. Ostatak života neka provede na slavu Božju, radost i dobro svog naroda“, rekao je patrijarh Irinej. Srpski patrijarh je istakao da je Sarajevo sada grad ostataka pravoslanih Srba, tamo gde je ih nekad živelo više od 150.000.

„Sledimo onoga koji je nosio krst na ramenu svom i koji je visio na njemu, mi smo njegovi, njemu sledimo i zato stradanja ne shvatamo kao prokletstvo nego kao dar Božji. Neka Gospod blagoslavi i vas i sve druge ljude koji žele i čine dobro, jer se molimo za sve ljude svih naroda, kultura i boja, jer svi smo deca Božja. Čuvajte veru i crkvu jer je to ono za šta vredi živeti i žrtvovati svoj život“, poručio je patrijarh Irinej.

Prisutnima se obratio i rektor Bogoslovije u Nišu „Svete braće Kirila i Metodija“ protojerej stavrofor Milutin Timotijević koji je naglasio da u životu ne postoji ništa važnije od ljubavi čovjeka prema Bogu.

„U svim svetovima vidljivim i nevidljivim, Bog je najveća istina, a u isto vreme i ljubav. Bog je prvi pokazao ljubav prema nama i dužni smo da pođemo prema njemu, slavimo ga i pohvalimo zbog života večnoga“, rekao je protojerej stavrofor Timotijević.

Patrijarh je u posetu Mitropoliji dabrobosanskoj doputovao u subotu, a danas će, kako je najavljeno, posetiti i Administrativni centar grada Istočno Sarajevo.