ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Америка и ЕУ нам отимају светиње!

PATRIJARH IRINEJ: Amerika i EU nam otimaju svetinje!

1 avgusta 2015

1056 Irinej PatrijarhOtimanje srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji u duhu je albanske vlasti. A nažalost, to je i u karakteru Evropske unije i Amerike!

Ovako, u ekskluzivnom razgovoru za „Novosti“, patrijarh Irinej komentariše inicijativu prištinskih vlasti da lažna država Kosovo postane članica Uneska i da hramove Srpske pravoslavne crkve u našoj južnoj pokrajini predstave kao svoju baštinu.

Ukazujući na to da Srpska pravoslavna crkva ima većinu svojih eparhija i mitropolija izvan Srbije, prvi po časti u SPC ne krije da postoji opasnost da se i oni otmu od srpskog naroda, ukazujući da „sila osedlava konje i osvaja gradove“, ne želeći da se upušta u prognoze nove diplomatske bitke koja se uskoro očekuje na Ist Riveru, a u kojoj će političari iz Prištine na sve moguće načine pokušati da se domognu članstva u Unesku.

Patrijarh je za naš list govorio u Hramu Svetog Save, povodom završetka izložbe „Četiri veka Doma Romanovih – buđenje sećanja“. Izložbom u kripti spomen-

-hrama na Vračaru, jedinstvenom prostoru koji je prvi put korišćen i kao izložbeni i koji je za dve nedelje ugostio više od 30.000 posetilaca, poglavar SPC nije krio oduševljenje:

– Sto godina istorije je ovde prikazano! Ove divne slike sa izložbe o porodici Romanov govore same o sebi. Svaka naša reč je bleda senka u odnosu na ovu istorijsku stvarnost. Kripta hrama danas je ponajbolji izložbeni prostor u Beogradu. Ova izložba je za istoriju.

Poglavar SPC očekuje da će kripta biti završena do kraja godine, s obzirom na to da je to postavljeno kao zadatak, a na pitanje kada će Hram Svetog Save biti kompletno završen, kratko odgovara:

– To samo Gospod zna.

Inače, povodom završetka izložbe u kripti spomen-hrama, sa patrijarhom Irinejem su se sreli Aleksandar Čepurin, ambasador Ruske Federacije, prinčevi Petar i Aleksandar Karađorđević, kao i članovi Društva za podizanje hrama. Visoke goste, krajem nedelje dočekali su protoneimar hrama dr Vojislav Milovanović i starešina, otac Radivoj Panić, a kroz izložbu ih je proveo Dragomir Acović.

RUSKI MAJSTORI JOŠ DALEKO

Na našu konstataciju da su Rusi obećali da će njihovi majstori da urade živopis u Hramu, patrijarh ukazuje da je obećanje jedno, a realizacija drugo:

– Nemamo informaciju kada će ruski majstori da dođu. Teško je biti prorok. Za ovako grandiozno delo potrebno je mnogo godina rada. U svakom slučaju, Hram Svetog Save biće završen u moje vreme, pa bilo da sam ja na zemlji ili u zemlji.

MEDIJI ĆUTALI

Kada su sveštenici obavestili patrijarha da su mediji, kako su se izrazili, „stidljivo izveštavali o izložbi“, poglavar SPC je rekao:

– U medijima je sve manje interesa za događaje u SPC. Kao da neko namerno ne želi da objavi priču o ovoj slikovitoj istoriji porodice Romanov.

KOMENTARIJedan komentar

  1. zdenko says:

    OTIMAJU ONI SVE I OTELI SU I UVEK CE BITI PROTIV SRBA .LICNO MISLIM DA CE VATIKAN UNISTITI SRBIJU POKATOLICTI JE ILI RASKOMADATI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *