ПАТРИЈАРХ Иринеј писао Шешељу

PATRIJARH Irinej pisao Šešelju

30 maja 2015

Patrijarh-Irinej-8 435Postupak koji je Sveti arhijerejski sabor vodio protiv episkopa mileševskog Filareta nema nikakve veze sa Ordenom Belog anđela koji je on dodelio Vojislavu Šešelju, navodi se u pisanom odgovoru koji je patrijarh srpski Irinej uputio lideru radikala. U pismu se navodi i da američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi, takođe, nema nikakvog uticaja na postupak koji je pokrenut protiv episkopa mileševskog.

– Pomenuti postupak nema nikakve veze sa ordenom vama dodeljenim. Ja sam lično pozdravio dodeljivanje ordena vama. Isto tako, nema nikakvog uticaja gospodin američki ambasador. To vam kažem pod punom odgovornošću! Nažalost, vladici Filaretu se pripisuju druge krivice, čisto kanonsko-administrativne prirode – navodi se u pismu.

Zahvalivši Šešelju na pismu koje mu je uputio, patrijarh Irinej je poželeo lideru radikala dobro zdravlje, mudrosti i snage u borbi protiv zlih sila ovoga sveta.

Obraćajući se patrijarhu Irineju, lider radikala je u pismu naveo da je „sa velikom tugom i razočarenjem primio vest o neslozi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i saopštenja o smenama pojedinih episkopa”.

Tada je Šešelj rekao da ga je zaprepastila i iznenadila vest da je Filaret smenjen zato što mu je dodelio Orden Belog anđela i naveo da je spreman da ga vrati.

Episkop mileševski Filaret je, podsetimo, razrešen dužnosti 23. maja. Prilikom glasanja, 19 arhijereja je bilo da Filaret ne bude više na tronu eparhije mileševske, a 18 je bilo protiv. Zasedanju nije prisustvovao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je inače bio protiv smene i Filareta i Georgija, misleći da je sve završeno odlukom patrijarha da Filaret ostane na čelu te eparhije.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. darko says:

    OVAJ COVEK TREBA NAPUSTITI SRPSKU CRKVU U TELEGRAFU KAZE DA VERUJE VUCICU POPE NEPRIJATELJ JE PUNO A TI VERUJES PRVOM NEPRIJATELJU SRPSKOG NARODA VUCICU SKLANJAJ SE IZ SRPSKE CRKVE TI I VUCICI I TAKVI UNISTITI CETE SRBIJU VASIM ULIZIVANJEM INKVIZICIJI KOJA JE ODLUCILA DA DOKRAJCI SRBIJU STO EKONOMSKI STO TERITORIJALNO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *