Patrijarh Irinej poručio Putinu: Bog, pa Rusija

Patrijarh Irinej poručio Putinu: Bog, pa Rusija

25 jula 2013

putin-orden230311Srpska pravoslavna crkva visoko ceni vašu otvorenost i pravičnost u rešavanju pitanja zaštite naših drevnih svetinja na Kosovu i Metohiji, a narod vam je zahvalan za podršku interesima Srba koji žive na KiM, u raspravi oko traženja puteva rešavanja tog za nas tragičnog konflikta.

To je u četvrtak rekao srpski patrijarh Irinej obraćajući se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, sa kojim se sastao u Kremlju. Šef ruske države primio je predstavnike pravoslavnih crkava u znak praznovanja 1025. godišnjice krštenja Rusije.

– Vi kao predsednik Ruske Federacije uradili ste i radite mnogo da podržite Srbiju u sadašnjem istorijskom periodu. Pre svega, imam u vidu pravednu i principijelnu poziciju Rusije oko rešavanja konflikta na Kosovu i Metohiji, kolevci SPC i srpske države. Molim vas da i dalje podržavate celovitost Srbije – naglasio je patrijarh Irinej.

Prvi po časti u našoj crkve posebno se zahvalio Putinu za to što je Srbija odabrana za realizaciju projekta „Južni tok“, jer će to „dovesti do oživljavanja ekonomije i otvaranja novih radnih mesta“. Zatražio je, takođe, da Putin podrži slobodno delovanje SPC u Makedoniji i Crnoj Gori.

Patrijarh Irinej zamolio je prvog čoveka Rusije i da pomogne da se obave završni radovi unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save:

– U našem narodu postoji izreka: „Bog, pa Rusija“, i osim u Boga, mi se nadamo samo u Rusiju. Nemamo čime da uzvratimo vama, osim našom iskrenom zahvalnošću, ljubavlju i toplim molitvama za bratski veliki ruski narod.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *