PATRIJARH IRINEJ: Pretrpeli smo golgotu, trpimo i sad, ali ćemo preživeti

PATRIJARH IRINEJ: Pretrpeli smo golgotu, trpimo i sad, ali ćemo preživeti

14 septembra 2013

patrijarh-irinej-Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je okupljenim vernicima u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu da ostanu verni Bogu, svojoj crkvi i pravoslavnoj veri.

„I onda treba da prepustimo svoj život onome ko nas je poslao u svet, dao život, u ime njega da delamo na putu jevanđeljskom. Želim da slavite Gospoda u ovom predivnom hramu, da snažite veru i nadu i da nikad ne zaboravimo reči apostola:`kada smo sa Gospodom Bogom, onda ko će protiv nas`“, naglasio je srpski patrijarh.

Patrijarh Irinej je podsetio da je Crkva bila uz vernike i u vremenu dobrih dana i radosti, i u vremenu stradanja, tuge i nevolje, ali i da su vernici, takođe, bili u svim vremenima uz crkvu.

„Tako je bilo i pored strašne golgote koju ste pretrpeli, a delimično i sada trpite. Gospod će nam dati snagu da izdržimo, da ostanemo verni svojoj veri, crkvi, istoriji, tradiciji, kulturi. Imamo na koga da se ugledamo, na velike ugodnike Božije, Crkve i našeg naroda, velik je primer iz naše stradalne, tragične istorije“, naglasio je srpski patrijarh.

On je poručio da je Gospod na strani onih koji stradaju za ime njegovo, i da zato ne treba malaksati u svojoj veri i nadi i u revnosti za ime Božije i za pravdu njegovu.

„Nek vas Gospod sve blagoslovi svojim blagoslovom, vas i vašu decu da uzrastaju u svemu dobrome na putu Hristovom. I oni imaju priliku da se ugledaju na mnoge ličnosti ne samo iz daleke istorije, već i iz istorije naših dana, koji su nosili primer kako se treba boriti, svoju veru sačuvati, ako treba i stradati. To je stradanje koje donosi slavu, venac slave i koju Gospod nagrađuje“, rekao je srpski patrijarh.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *