Патријарх Иринеј у Божићној посланици: Православну веру сачувати по сваку цену

Patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici: Pravoslavnu veru sačuvati po svaku cenu

7 januara 2020

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je u Božićnoj poslanici da glavna poruka i ovogodišnjeg Božića treba da glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu.

„Svojoj duhovnoj deci, našem i danas mnogostradalnom srpskom narodu u Otadžbini i rasejanju, mi, njegovi duhovni pastiri, želimo da se blagočestive misli i osećanja i ovog Božića obilno i trajno usele u nas i da se sav naš život zbiva u Bogu i sa svima svetima“, naveo u patrijarh Irinej.On je pozvao i da „učinimo sve što do nas stoji“ da višak raznih dobara ustupimo bližnjima koji oskudevaju i neophodna im je pomoćsvake vrste, a najviše u „bratoljublju“.

„Ako se već Hristos radi nas ovaplotio i postao Bogomladenac, umro i vaskrsao, zar sva naša delatnost u svetu, kao odgovor i uzdarje Njemu ne bi trebalo da nas krasi i čini ugodnim Bogu“, naglasio je patrijarh Irinej.

Kako je naveo, svima je za to potrebno smirenje i svest da smo saradnici Božiji i „ukrasitelji“ Crkve.

„Ako sav svet leži u zlu strasti i grehova, a stvarno leži, onda nijedan čovek da ne uzima učešće u njemu, to jest u delima tame. Na nebeski poredak stvari zavetovali smo se mi hrišćani, a ne na poredak bez Božjih nebesa i uprkos nebesima“, naglasio je patrijarh Irinej.

Govoreći o slobodi, on je rekao da smo „slobodni onoliko koliko smo slobodni od greha“ i da pokajanjem i smirenjem možemo da uzrastamo i u Božjim vrlinama.

„Ne smemo zaboraviti našu Staru Srbiju (Kosovo i Metohiju)“, poručio je patrijarh i dodao da „prema toj svetinji treba da se ophodimo kao prema srpskoj zavetnoj misli, reči i nasledju – neodvojivim od našeg narodnog bića“.

„Jer, upravo su o tome svojom krvlju svedočili horovi srpskih mučenika i novomučenika svih vekova. Danas na Božić najsvečanije pomenimo kosovske, jasenovačke, gradinske, i mučenike svih ostalih stratišta“, rekao je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je u poslanici ocenio i da „životni problemi naše današnjice, a izgleda, i budućnosti, često obeshrabruju, pa i iznenadjuju“.

U poslanici, patrijarh Irinej je ukazao da „i naš srpski čovek danas kao da je odlučio da činjenjem čedomorstva doprinese da se na Strašnom Božijem Sudu, čovečanstvo pojavi podeljeno, tako da jedan deo po brojnosti ubijene dece preovlada nad brojem drugog dela dece koja su se rodila i dobila priliku da žive“.

„Očigledno da postoji i spremnost ustrojitelja novoga sveta da nam iz naših ruku istrgnu naš osveštani život u svakom pogledu, pa i u pogledu samih polova i hrišćanskog braka, i da nas uvedu tamo kamo ljudska misao i reč, delo i ljudska noga do sad nisu kročili“, rekao je patrijarh Irinej.

SPC je najavila da će patrijarh Irinej služiti liturgiju na praznik Božić, u utorak u 9 časova, u hramu Sveti Sava, na Vračaru.

Na Badnji dan predvidjeno je paljenje badnjaka ispred male Svetosavske crkve, u 16 časova. Takodje, tom prilikom služiće patrijarh Irinej.

KOMENTARI2 komentara

  1. Milos says:

    Ekumenisti je bolje da zacuti i vise nista ne progovori.Eto mu Vucica pa neka pricaju o ordenu i razgranicenju.

  2. persida says:

    Hajde ti prvi pogini za pravoslavlje, dosta si sedeo u fotelji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *