Patrijarh Irinej: U Evropi je Bog odavno umro

Patrijarh Irinej: U Evropi je Bog odavno umro

28 jula 2013

patrijarh-irinej-Patrijarh srpski Irinej izjavio na kraju svoje posete Rusiji da Srbija ne beži od Evrope, ali da ne može da uđe „u takvu Evropu“ pod uslovima koje joj nameću.

„Nemamo pravo da se odričemo svoje duhovnosti, svoje kulture, svega onoga što nas čini narodom. Zato se nadam da će se narod svesno vezati uz svoju crkvu i blagodariti Bogu što mu daje mogućnost da sačuva apostolsku veru“”, rekao je patrijarh u intervjuu za ““Glas Rusije“”. Irinej je, takođe, izrazio nadu da će Srbija vremenom biti još jača, kako na duhovnom tako i na političkom planu.

Upitan da li je moguće sačuvati pravoslavne korene u Srbiji posle ulaska u EU, patrijarh je ocenio da je „duhovno stanje Evrope sada veoma jadno“.

“Tamo je, kao što je rekao Fridrih Niče, ‘Bog umro’. Istina, postoje još neka ostrvca crkvenog života. I ne može se bez dijaspore: srpske, ruske, grčke. Zato se sećam reči koje je rekao jedan od rimokatoličkih episkopa: ‘Nismo mi vama potrebni, već vi nama'“.

To u principu i nije toliko čudno, ocenio je patrijarh.

„Bilo je vremena kada su jedni bili za crkvu, a drugi protiv nje. Sve se razvija po spirali. Prvo se događa greh, a onda obnova. Tako se u istoriji više puta ponavljalo”, naveo je poglavar SPC.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *