ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Вратићемо КиМ милом или силом

PATRIJARH IRINEJ: Vratićemo KiM milom ili silom

3 novembra 2015

irinej_620x0Srpski patrijarh Irinej rekao je danas u Nišu da smo svi dužni da dignemo glas u zaštiti Kosova i Metohije i da „ako dođe do sile, moramo učiniti sve da milom ili silom to vratimo“.

„Nadam se da nećemo biti u prilici da na taj način to branimo, već da će svest i savest onih koji odlučuju o našoj sudbini progovoriti na način kako treba da govori jedna probuđena i čista ljudska savest“, rekao je Irinej novinarima povodom početka zasedanja Uneska.

Sada je reč o tome da nam uzmu svetinje i da ih proglase svetinjama Kosova.

Irinej je, prilikom posete niškoj eparhiji, rekao da se na Kosovu i Metohiji nalaze naše svetinje, „to je naša istorija, naša kultura, početak svega onoga velikog i trajnog u našoj istoriji, našoj kulturi.“

„Mi to ni u kom slučaju ne možemo dozvoliti ni sebi, ni drugima, da Kosovo i Metohija ne budu naroda kome pripada od kako se zna za Kosovo i Metohiju i srpski narod“, kazao je Irinej.

On je kazao da srpske svetinje treba sada poveriti narodu koji je čitavim vemenom svoje istorije palio naše svetinje i da to ne smemo dozvoliti.

Irinej je podsetio da se na Kosovu i Metohiji nalazi rezidencija srpskih patrijarha (Pećka patrijaršija), kao i najveće svetinje naše istorije i kulture.

KOMENTARI10 komentara

 1. Barakuda says:

  Silom, kod divljaka nema milom i to neka uče da plivaju.....

 2. Dragan Bec says:

  Milom nece sigurno!!!

 3. Apis says:

  Klin se klinom izbija. Silom oteto samo silom moze biti vraćeno. Siptari su kao i uvek stali na stranu okupatora i nemolisrdno ubijali i rusili sve sto je srpsko. Krajnje je vreme uzvratiti istom merom da u srpskoj teritoriji ne ostane ni jedan siptar ni dzamija. Spaliti svaki trag njihovog postojanja u zemlji Srbiji jer koliko smo bili humani i bratski oni su toliko vise bili divlji i krvolocni. Ako mora da tece krv onda odradimo stvar trajno da buduća pokolenja ne ginu. Zaboravite sve konvencije i pravila jer ako izgubis rat i tako ti nalepe sve moguće optuzbe i zlocine na leđa. Nema većih zlocinaca od Engleza i amerikanaaca ali to niko ne spominje jer pobednik je uvek u pravu. Vazno je znati da smo upravu pred Bogom jer branimo svoju drzavu i svoje svetinje.

 4. Goran says:

  Predugo traje ta represija Srba na kosovu , uz to ,umjesto da se stisava , represija i dalje traje . Bojim se da ako siptari malo ne razmisle glavom , a ne dupetom , da ce im jedina opcija ostati da se masovno isele sa ukradenih teritorija. Sto se tice Srpskog strpljenja, siguran sam da oni jos imaju vremena, jer u protivnom sami sebi spremaju tragediju.

 5. Milanče says:

  Svaka čast za patrijarha jedini koji konkretno kaže kako treba vratiti svetu srpsku zemlju!

 6. pravdaa says:

  Vreme je da i naša crkva progovori šta nam je činiti i da nas okupi i povede da vratimo ono što je naše.

 7. Krajisnik says:

  Zasto se ne forsira termin "okupirano Kosovo i Metohija"? Zasto izdajnicka vlast i izdajnicki mediji ne uvedu ovaj termin?

 8. Parteinkamerad says:

  jadna vam majka prvo pročitajte "sve će to narod pozlatiti"

 9. Fred says:

  Jadno i je bijedno slušati ovakve ratnohuškačke govore od jednog vjerskog poglavara. Zbilja dno dna. Takva je SPC bila i tijekom ratova 90-ih. Što taj patrijarh ne opaše oružje i ode u rat za Kosovo, a ne da huška i šalje tuđe sinove u smrt. Svećenici su stvarno govna, ma koje vjere i konfesije bili. Patrijarh se samovoljno odrekao kršćanstva, Boga i Biblije. Pljuc!

 10. Fred says:

  @Apis Says: novembar 3rd, 2015 u 4:55 pm @Apis Klin se klinom izbija. Silom oteto samo silom moze biti vraćeno. Siptari su kao i uvek stali na stranu okupatora i nemolisrdno ubijali i rusili sve sto je srpsko. Krajnje je vreme uzvratiti istom merom da u srpskoj teritoriji ne ostane ni jedan siptar ni dzamija. Spaliti svaki trag njihovog postojanja u zemlji Srbiji jer koliko smo bili humani i bratski oni su toliko vise bili divlji i krvolocni. Ako mora da tece krv onda odradimo stvar trajno da buduća pokolenja ne ginu. Zaboravite sve konvencije i pravila jer ako izgubis rat i tako ti nalepe sve moguće optuzbe i zlocine na leđa. Nema većih zlocinaca od Engleza i amerikanaaca ali to niko ne spominje jer pobednik je uvek u pravu. Vazno je znati da smo upravu pred Bogom jer branimo svoju drzavu i svoje svetinje. ********************* Ma pročitaj opet svoj tekst pa onda reci kako niste krvnici, sileđije, banditi, genocidaši i ratni zločinci! Samo se usudi to napisati. Komentarom pozivaš na etničko čišćenje i genocid, pripadnik si naroda koji je počinio genocid i teške ratne zločine i još se usuđuješ ti i ostali nekom e drugome solit pamet. Fuuuj!!! Takvi kao ti zaslužuju sve ono što se Srbima dogodilo u prošlosti. Karma je kuja i vratit će vam još 10X toliko, jer sve se to zaslužili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *