PATRIJARH IRINEJ: Život na KiM je daleko od normalnog

PATRIJARH IRINEJ: Život na KiM je daleko od normalnog

29 juna 2014

patrijarh-irinej 344Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej ocenio je da se život srpskog stanovništva na KiM nije normalizaovao,jer su ti ljudi i dalje lišeni slobode.

„Stanje na Kosovu i Metohiji je veoma teško, ma koliko davali izjave da se život normalizovao, to je daleko od normalnog života“, kazao je patrijarh Irinej u intervjuu za nedeljno izdanje Politike.

Patrijarh je ocenio da je položaj SPC na Kosovu i Metohiji – „u srpskoj svetinji, najsvetijem delu Srbije, veoma težak i da deli sudbinu naroda“.

„Koliko je težak i kakvo je pravo stanje najbolje govore zidovi Pećke patrijaršije i zidovi oko Visokih Dečana. Oni pokazuju da je jedino siguran život tamo gde su zaklonjenji zidom“, kazao je on.

Patrijarh je rekao da se život medju zidovima ne može nazvati životom, već jednim stanjem koji čovek ne može da poželi nikome.

„Život naše crkve ravan je životu našeg naroda na Kosovu i Metohiji, taj narod živi lišen onoga najsnovnijeg, a to je sloboda, nemaju mogućnost slobodnog kretanja, slobodnog rada. Lišeni su mogućosti da imaju svoju školu, da slobodno rade na svojim imanjima, što su mnogi platili svojim životom“, kazao je patrijarh Irinej.

On je, povodom godišnjice od početka Prvog svetskog rata, ocenio i da istorija Srbije postaje i stalno pravdanje i dokazivanje sopstvene nevinosti.

„Naša istorija sve više postaje i stalno pravadnje i dokazivanje sopstvene nevinosti – istorija koja nam se ponavlja i ovog Vidovdana, kada dokazujemo očigledno, da nismo teroristi i krvnici Velikog rata“, kazao je on.

Patrijarh je pozvao istoričare da smognu smelosti i hrabrosti i kažu istinu, baziranu na činjenicama.

„Istoričari treba da imaju smelosti i hrabrosti da kažu ono što je činjenica da Srbija nije želala ni izazvala Prvi svetski rat, čiji se početak vezuje za atentat u Sarajevu“, kazao je patrijarh Irinej.

Podsetio je i da je Srbija imala i velikih pobeda i velikih poraza, od kojih je jedan, Vidovdan, ušao u kalendar Crkve.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *