Patrijarh Kiril će posetiti Beograd, Niš i Podgoricu

Patrijarh Kiril će posetiti Beograd, Niš i Podgoricu

4 oktobra 2013

irinej-i-kiril-drugiNjegova svetost patrijarh Moskovski i cele Rusi Kiril posetiće Srpsku pravoslavnu crkvu od 4. do 7. oktobra 2013. godine i učestvovaće u svečanostima povodom 17 vekova Milanskog edikta – objavila je Služba za komunikacije Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske Patrijaršije.

Po dolasku u Beograd, Poglavar Ruske pravoslavne crkve susrešće se sa Njegovom svetosti patrijarhom Srpskim Irinejem.  Zatim će posetiti manastir Rakovicu gde su sahranjeni patrijarsi Dimitrije i Pavle i služiti zaupokojenu liturgiju.

Petog oktobra – u katedralnom hramu Arhangela Mihaila -učesnici svečanosti će uzneti molitve Bogu – u čast 1700-godišnjice Milanskog edikta koji je označio početak epohe hrišćanke Evrope.

Nakon toga, u zgradi srpske patrijaršije biće prijem koji daje Njegova svetost patrijarh srpski Irinej. Patrijarh Kiril će prisustvovati i svečanom ručku kod predsednika Republike Sribje Tomislava Nikolića u čast učesnika na proslavi velikog datuma hrišćanske istorije.

Toga dana – po dolasku u Niš – ruski patrijarh će posetiti crkvu Svete Trojice.

U Crkvi svetih ravnoapostolnih Konstantina i Jelene u Nišu će 6. oktobra biti održana sveta liturgija poglavara i predstavnika pomesnih pravoslavnih crkava.

Nastavak svečanosti biće se u Podgorici. Na trgu ispred crkve Vaskrsenja hristovog biće održana svečanost. Osveštanje katedralnog hrama u Podgorici i Sveta liturgija u njimu biće održani 7. oktobra. Posle toga patrijarh Kiril se vraća u Moskvu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *