PATRIJARH KIRIL: Hrišćane u Siriji ubijaju u ime „demokratije“

PATRIJARH KIRIL: Hrišćane u Siriji ubijaju u ime „demokratije“

9 oktobra 2013

Patrijarh kirilNa dan sećanja na prepodobnog Sergeja Radonješkog u Trojice-Sergijevoj lavri se – posle liturgije i molebana – ruski patrijarh Kiril sreo sa delegacijom sirijskih jerarha koji su prisustvovali bogosluženju.

Ruski patrijarh je tom prilikom rekao: „Znam da je u vašoj zemlji trenutno velika nesreća. Zemlja se raspada pred očima celog sveta. Sasvim nedavno, tako nešto bilo je nemoguće zamisliti. To je bila mirna, spokojna zemlja u kojoj se uspešno razvijala privreda, gde su mirno živeli različitih religija: i pravoslavci, i katolici, i muslimani. Kad sam posetio posle više od jedne decenije, nisam je prepoznao – toliko se sve promenilo nabolje. Sada po nečijoj zloj zamisli tamo imamo katastrofu: navodno se u ime demokratije ubijaju ljudi, dižu u vazduh civilne zgrade, istrebljuju hrišćani. Mi znamo da oni koji čine ta strašna zlodela dobijaju oružje i novac iz inostranstva, od ljudi koji teže da unište Siriju“.

Poglavar Ruske crkve je istakao: „Vi, naravno, znate stav Ruske crkve. Mi smo taj stav zauzeli od prvog pucnja u toj zemlji. Kad je rat počeo, otišao sam u Siriju i Liban da podržim ljude koji su se našli na udaru te pošasti. Tad je još postojala nada da sve može da se zaustavi. A danas je konflikt poprimio ogromne razmere“.

Patrijarh Kiril je ukazao na napore koje RPC čini kako bi se zaustavilo krvoproliće na sirijskoj zemlji. U svojim mirotvoračkim naporima ona, između ostalog, sarađuje i s državnim rukovodstvom Rusije.

„Veoma smo zadovoljni što upravo iz Rusije danas dolaze predlozi koji mogu da zaustave krvoproliće“ – kazao je ruski patrijarh.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *