Patrijarh Kiril odlikovao Milorada Dodika

Patrijarh Kiril odlikovao Milorada Dodika

12 marta 2014

Patrijarh kirilPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uručio je u Moskvi predsedniku RS Miloradu Dodiku nagradu Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnog naroda za 2013.

Nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos u poboljšanju jedinstva pravoslavnog naroda, za učvršćivanje i promociju hrišćanskih vrednosti u društvenom životu.

Svečanosti u Hramu Hrista Spasitelja prisustvovao je i režiser Emir Kusturica, kao i veliki broj diplomata i visokih zvanica iz javnog života Rusije, prenela je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Odlikovanje Fonda jedinstva pravoslavnih naroda dodeljeno je Dodiku, jer je bez obzira na pritiske Zapada uspeo da sačuva Republiku Srpsku i da zaustavi proces njenog ukidanja, saopšteno je iz Međunarodnog društvenog Fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

“Republika Srpska predstavlja jedinu zakonsku mogućnost da se osigura bezbednost Srba zapadno od Drine, koja ih deli, ili tačnije spaja, sa maticom Srbijom”, navodi se u tekstu.

Stabilni odnosi sa Rusijom su prioritet u spoljnoj Dodikovoj politici, zato on čini sve da učvrsti pravoslavne srpsko-ruske veze, naglašava se u tekstu.

Dodik je izrazio je zahvalnost ruskim vlastima jer ta zemlja, kako je naveo, s principijelnom odgovornošću, stoji iza međunarodnog prava, a samim tim i iza Dejtonskog sporazuma, koji je garancija očuvanja stabilnosti.

Dodik je rekao za Radio Republike Srpske da zvanična stav Rusije i dalje ostaje podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu i međunarodnom pravu u BiH.

Priznanje, koje nosi naziv blaženopočivšeg patrijarha ruskog Aleksija Drugog, uručio je ruski patrijarh Kiril i predsednik Fonda Valerij Aleksejev, nakon čega je održan koncert uz učešće poznatih ruskih folklornih društava i solista moskovskih teatara.

Predsednik RS razgovarao je prethodno u Moskvi sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

“Rusija je i kroz svoj angažman u Savetu za implementaciju mira i Savetu bezbednosti zastupala iste stavove o Bosni i Hercegovini, koji podrazumijevaju da se sva pitanja moraju rešiti dogovorom tri naroda”, rekao je Dodik posle razgovora s Lavrovom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *