ПАТРИЈАРХ КИРИЛ ОТКРИО: Ево зашто је наручено уништење православне цркве

PATRIJARH KIRIL OTKRIO: Evo zašto je naručeno uništenje pravoslavne crkve

30 oktobra 2018

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril smatra da su akcije Carigrada u Ukrajini naručene na globalnom nivou kako bi se uništilo „ostrvo slobode“ koje predstavlja Ruska pravoslavna crkva.

„Ulozi su suviše visoki. Uništenje jedinstva naše Crkve je narudžbina globalnih razmera. To nije samo borba za jurisdikciju, već i za uništenje jedinstva snažne pravoslavne sile u svetu. Mi govorimo o 150 miliona vernika“, rekao je patrijarh u Moskvi na festivalu pravoslavnih medija „Vera i reč“.

„Kome je potrebno da se napadne to ostrvo slobode? Zašto pravoslavlje nazivam ostrvom slobode? Jer smo mi slobodni od globalnog zaglupljivanja i dominacije tuđih misli nad našim mislima“, dodao je on.

Prema rečima ruskog patrijarha, zbog poteza Carigrada tragedija Ukrajine izlazi van granica političkog polja i ima mistične dimenzije.

Kiril je saopštio i da carigradski patrijarh nema pravo da saziva vaseljenski sabor, na čemu Vartolomej insistira.

„Carigradski patrijarh je prisvojio sebi pravo, bez oslanjanja na kanone, na sazivanje vaseljenskog sabora. Nigde nije rečeno da on ima to pravo“, rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije.

On je dodao da se RPC neće prihvatiti odluku carigradskog patrijarha o Ukrajini, kako to očekuje Vartolomej.

KOMENTARI15 komentara

 1. SLAVKO-KNIN says:

  Pope nije niko kreno da unisti Pravoslavlje.Unistavate ga vi Rusi svojom crkvenom ekspanzijonistickom politikom.Problem je Rusija koja oce preko svoje crkve da se prosiri na cjelokupno Pravoslavlje.Da sadasnji Ruski patrijarh bude ki Papa svim Pravoslavcima.I da Rusija bude treci Rim.E to je opasnost ne samo za ostale Pravoslavne zemlje.Vec je opasnost i za druge drzave i nacije.Zato je patrijarh Vartolomjej odlucijo zadati taki udarac Rusiji od kog se nece oporaviti priznanjem Ukrajinske crkve.Rusi oce da uticaj sire preko crkve i preko energenata na Evropu a to im se nesmje dozvoliti.Na svu srecu ipak se suzbija Ruska crkvena ekspanzija.I na kraju krajeva stace nama Rusi???? Mi Srbi imamo svoju crkvu zasebnu avutokefalnu samostalnu nama netreba niko crkveno ujedinjavanje sa Rusima.Mi treba da budemo svoji samostalni i u sto tjesnjim vezama sa Vaseljenskom patrijarsijom.

  • Za Srbiju says:

   Nije za tebe da pišeš komentare, jer si nepismen i glup.

  • Becki konjusar says:

   Mars govedo pokatoličeno! De pritisni fratra da ti kaze istinu o poreklu.

   • SLAVKO-KNIN says:

    Ja njesam katolik eli tebi to jasno?????Njesam ni unijata.Srbin sam pravoslavac veci neg ti u svakom smislu i po svim parametrima.

    • Dani says:

     Havala Gospodu,pa tebe niko niti sta pita niti slusa.A da si neprijateski element,usmeren iskljucivo protiv SRBA i RUSA,eeeee Boga mi jesi.

     • Dani says:

      A nekim velikim cudom si se naprasno opismenio :))) Nisi mogao dugo da se pretvaras i da nam izigravas kninjanina,znaci ipak si ti ujkan.E muko moja,mislio si "srbi su glupi",e pa vidis da nismo,jadnice i bednice za veke vekova.Sad lepo idi i bavi se vasim nacionalnim kontejnerkopackim sportom ;)

  • Miraš says:

   Kakav je ovo nacistički komentar, pa još navodno u okviru pravoslavne crkve? Pravoslavna crkva ne poznaje nacije, svima su vrata otvorena. ... Ukrajinska pravoslavna crkva moskovskog patrijarhata je ubedljivo najveća crkvena zajednica u Ukrajini sa najvećim brojem mesnih crkava i sa najvećim brojem vernika. U nekoj konkretnoj jednoj pravoslavnoj crkvi u Ukrajini koja pripada ovoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi moskovskog patrijarhata kao vernici pojavljuju se i Ukrajinci i Rusi i verovatno još neki drugi narodi. To je ono što ukronaciste muči. Oni bi da razdvoje i suprotstave narode i da ih kontrolišu na svakom koraku, a u crkvi se tako nešto ne dešava naprotiv žive u bratskom poštovanju. Zato hoće preko Bartolomeja da preuzmu kontrolu te crkve u celini, najpre pi postavili sebi bliske i odane da budu zaposlena lica u crkvi a onda preko njih kontrolisali bi i vernike.

  • Filip says:

   Opa...preko noći si izgubio nepismenost i počeo da pišeš kao da si rođen u Srbiji, a ne u RSK. Samo polako...sam se ti otkrivaš, ja ti ne trebam!!! Hahahahaha

   • Dani says:

    Filipe izvini,ja tek sad procitah tvoj komentar."Upade" i meni u oci naprasna "pismenost" bleSlavka.Pozdrav

  • Nebeska Srbija says:

   Kretenu,ne javljaj se kad ne znas nista o pravoslavlju.Kakvog li glupog coveka,ne mogu da se nacudim.TUPO TUPAVI!!

  • Siniša says:

   Voleo bih kada bi nam predočio bilo šta što bi išlo u prilog tvoje tvrdnje,gdje si našao da bilo ko Srpskoj Pravoslavnoj crkvi tako nešto nudi ili da je sili na tako nešto;gdje si našao da RPC bilo kome tako nešto nameće?

 2. Budi Bog s nama says:

  Svaka organizacija koja nije pod kontrolom masona i banke Rotšilda ne odgovara ljudima iz tame, sinovima zla. Zapadna crkva je već druga priča ona prilično odgovara a ova istočna nešto baš i ne, a osim toga tamo gde je Putin inače ne odgovara. Ali doći će vreme kada će sve biti pod kontrolom satane, svaka moguća organizacija ili zajednica, a onda će preći na pojedince, oni koji ne odgovaraju biće da ih biti neće, i kada na izgled sve bude napokon rešeno i kada svi govore "Mir je!", "Mir je!" tada će pasti kamen sa nebesa i poravnaće sva dotadašnja carstva i uspostaviće svoje večno, biće to dolazak Gospoda našeg i Spasitelja u sili i slavi kada će svako od nas dobiti po delima svojim. Naše opravdanje i spasenje je u Sinu Božijem našem otkupitelju Hristu zvanom Isus.

 3. oliver says:

  Tako je Miraš...

 4. Deda Micko says:

  Najviše pljuvanja i netrpeljivosti upravo na temi pravoslavlja, pravoslavci mrze pravoslavce, svako je najpametniji. To su plodovi ove religije, zato su vam mudri Jevreji i podmetnuli ovo u šta verujete, kako biste naprosto nestali na njihovu korist. Isto su uradili i muslimanima, ako vam je to za utehu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *