ПАТРИЈАРХ КИРИЛ УПОЗОРАВА: „ПРАВОСЛАВНИ ЋЕ ПРЕЋИ У РАСКОЛНИКЕ“

PATRIJARH KIRIL UPOZORAVA: „PRAVOSLAVNI ĆE PREĆI U RASKOLNIKE“

20 januara 2022

PATRIJARH moskovski i cele Rusije Kiril nije isključio mogućnost da će određeni broj pravoslavnih vernika u svetu pod uticajem spoljnih moćnih sila preći u tabor raskolnika.

– Znamo da se Boga odriču i lišavaju se njegovih blagodeti ne samo ljudi, već i crkve. U istoriji postoji veliki broj primera takvog otpadništva, gde su se čitave hrišćanske zajednice odmetnule od vere, izobličile pravu veru, podelile se i povezale sa ljudima koji nisu imali dar božanske blagodeti, naveo je patrijarh Kiril.Ruski patrijarh je ukazao da i danas postoji opasnost da će deo pravoslavaca pod uticajem spoljnih moćnih sila, koje nemaju ništa zajedničko sa crkvom, biti ranjiv pred tim grehom i da će „otići od izvora večnog života na mesto gde postoji samo obred, ali nema spasenja.

Patrijarh Kiril je ovo rekao nakon liturgije u Crkvi Aleksandra Nevskog u Peredelkinu, predgrađu Moskve, obrativši se onima koji još razmišljaju kome da se priklone – crkvi ili raskolnicima.

– Braćo i sestre, to nije samo ljudski izbor, to nije izbor mesta za stanovanje, to nije izbor kao što je kuda krenuti – desno ili levo. To je put ka spasenju ili stradanju, jer put koji nas odvaja od jedine svete i apostolske crkve je put koji nas lišava blagodeti Božje, rekao je ruski patrijarh.

Tema raskola se u svetskom pravoslavlju aktivirala nakon što je carigradski patrijarh Vartolomej krajem 2018. godine priznao takozvanu Pravoslavnu crkvu Ukrajine spajanjem dve raskolničke strukture.

KOMENTARI7 komentara

 1. Vojna i ojdeSve says:

  Nechu zhrtvu... Hochu milostinju.... Pravoslavni ? .... Eden neche da ostanje kako su krenuli....

 2. persida says:

  Ce se raspolute na pravo slavne i slavno prave, ce bude haos, kapital ce se prepolovi, otplovi niz dolovi.

 3. Pendrek says:

  Podeljeni smo i u vakcinisanih i nevakcinisanih vernicima.

 4. Ovcoizovani covid idioti says:

  Katolici s druge strane skupa sa papom i vatikanom postaju i formalno satanisti.

 5. 1389 says:

  Prije će Vatikan goreti, nego se pravoslavni boga odreći...

  • Pendrek says:

   Tako je!

 6. Darko says:

  Prica se celo vreme o Vartolomeju, cudno. Svi znamo da je on opasnost za pravoslavlje.Zasto ga se ne odreknemo. Zasto ne napravimo novu zajednicu bez njega. Ko je on, samo jedan covek i nista vise. Zasto je samo jedan covek, zato sto je dao da s njim neko drugi upravlja i da se okrene protiv pravoslavlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *