ПАТРИЈАРХ МОСКОВСКИ КИРИЛ: „Оно што сада раде Србима, то нису радили ни Турци“

PATRIJARH MOSKOVSKI KIRIL: „Ono što sada rade Srbima, to nisu radili ni Turci“

4 januara 2020

Patrijarh Moskovski i sve Rusije, Kiril, pozvao je danas na solidarnost sa Srpskom crkvom u Crnoj Gori i osudu svakog pokušaja vlasti da, nakon usvojenog spornog zakona o slobodi veroispovesti, oduzima imovinu od kanonske crkve da bi je dala raskolnicima.

Patrijarh Kiril je, nakon jutrošnje liturgije, poručio da se sve to dešava u srcu Evrope, one, kako je rekao, iste koja se kao i SAD deklarisala za princip odvojenosti crkve od države.– Ništa slično u istoriji pravoslavlja, u poslednjih nekoliko vekova, nije bilo. Čak ni onda kada se pravoslavni Istok nalazio pod vlašću otomanske Turske – poručio je patrijarh Kiril.

Istakao je da su Srpsku crkvu u Crnoj Gori zadesila „velika iskušenja“, nakon što je usvojen zakon saglasno kom će sva crkvena nepokretnost preći od kanonske crnogorske eparhije SPC u ruke raskolnika.

– Mi treba da osudimo oduzimanje hramova i svaki pokušaj državnih vlasti Crne Gore da oduzimaju imovinu od kanonske Crkve – poručio je patrijarh.

Nije isključio da vlast u Crnoj Gori to radi iz određenih političkih ciljeva, između ostalog, je nesumnjivo, borba sa Rusijom.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *