PATRIJARH MOSKOVSKI KIRIL: Postupajmo kao Hristos i budimo nepokolebljivo protiv greha i zla

PATRIJARH MOSKOVSKI KIRIL: Postupajmo kao Hristos i budimo nepokolebljivo protiv greha i zla

6 јануара 2014

Patrijarh kirilVozljubljeni u Gospodu preosvećeni arhipastiri, prečasni prezviteri i đakoni, bogoljubivi monasi i monahinje, draga braćo i sestre!

Danas su naši hramovi prepuni ljudi koji su došli da proslave Novorođenog Bogomladenca – Hrista Spasitelja i Njegovu Prečistu Majku – Djevu Mariju.

​ Rođenje Hristovo centralni je događaj u istoriji čitavog čovečanstva. Čovek je uvek tražio Boga: ali Sam Bog se u svoj punoći čovečanstvu otkrio samo u otelovljenom Svom Jedinorodnom Sinu. Dolaskom Sina Božijeg – i Sina čovečijeg – svet je spoznao da je Bog Ljubav, a ne samo Viša Sila, da je Bog Milost, a ne samo Onaj koji daje po zaslugama, da je Bog je izvor života i radosti, a ne samo Strašni Sudija, da je Bog je Sveta Trojica, Njegov unutrašnji zakon postojanja je i ljubav, i da nije usamljeni Vladika sveta.

​ I danas slavimo događaj koji je u korenu promenio čitav tok ljudske istorije. Bog ulazi u samo ljudsko biće, on postaje jedan od nas, na Sebe preuzima svu težinu naših grehova, ljudskih slabosti i nemoći – donosi ih na Golgotu da bi ljude oslobodio nepodnošljivog bremena.

​ Bog odsad nije negde na nepristupačnim nebesima, već ovde, s nama i među nama. Svaki put tokom Svete liturgije izgovaramo reči „Hristos je među nama!“, a odgovor je: „I jeste, i biće“! To je snažno svedočanstvo o prisustvu Samog Ovaploćenog Boga – Hrista Spasitelja – među Svojim vernicima.

​ Redovno se pričešćujući Njegovim Svetim Telom i Krvlju, ulažući napor da izvršavamo Njegove zapovesti, mi ulazimo u realno opštenje sa Njim, našim Spasiteljem, i dobijamo oprost grehova.

​ Oni koji veruju u Hrista i Njegovi verni učenici pozvani su da budu svedoci Carstva Božijeg otkrivenog u Hristu još za vreme Njegovog života na Zemlji. Nama je data velika čast – da na ovom svetu postupamo onako kako je postupao naš Učitelj i Bog, da snagom Hristovom budemo nepokolebljivi u suprotstavljanju grehu i zlu, da ne oslabimo u usrdnom činjenju dobrih dela, da ne budemo potišteni zbog svakodnevnih napora u preobražavanju našeg grešnog bića u novog i blagodatnog čoveka.

​ Hristos Spasitelj je uspostavio čvrst i apsolutan kriterijum iskrenog odnosa prema Bogu – to su naši bližnji. Preuzimajući na sebe tuđu nemoć, deleći bol i tugu, saosećajući sa nesrećnima i siromašnima, mi ispunjavamo zakon Hristov (Gal. 6:2) i upodobljujemo se Spasitelju, Koji je uzeo nemoći naše na se i bolesti naše nosi (Isaija 53:4).

​ I ne može se na ovaj radosni i svetlonosni dan Hristovog Rođenja, kada sva živa bića zadivljeno padaju pred jaslama Bogomladenca, zaboravljati na druge.

​ Ovu veliku blagodat koju danas dobijamo u našim hramovima treba obilato da prospemo i na one koji su još uvek van Crkve i žive po stihijama sveta, a ne po Hristu (Kol. 2:8). Ali, ako im ne pođemo u susret – ova Blaga Vest može i nas mimoići; ako ne otvorimo naša srca i ne podelimo radost koja nas ispunjava – ona može da nikada ne dotakne one koji je nemaju, a spremni su da je prime.

​ Ovaploćenjem Sina Božijeg, ljudska priroda se uznela do neslućenih visina. Svako od nas nije stvoren samo „po liku i podobiju Božijem“, već je preko Hrista i usvojen od Boga: mi više nismo „ni stranci ni došljaci, nego živite sa svetima i domaći ste Bogu“ (Ef. 2:19). O ovoj bliskosti i smelosti sa Bogom govori i molitva Gospodnja u kojoj se obraćamo Tvorcu kao rođenom Ocu Nebeskom.

​ Ljudski život nema cenu: ona je plaćena Ovaploćenjem, Životom, Smrću i Vaskrsenjem Jedinorodnog Sina Božijeg. Sve nas to još jače podstiče da se s naročitim poštovanjem i pažnjom odnosimo prema svakom čoveku, bez obzira koliko se on od nas razlikuje.

​ Kao što je svetitelj moskovski Filaret (Drozdov) rekao, „ljubav je živo i aktivno učešće u blagostanju drugog“.

​ U ove radosne dane Rođenja Hristovog želim da sve pozovem na ovu aktivnu ljubav: da, kako kaže apostol Pavle, bratskom ljubavi budete jedan k drugom ljubazni, da čašću jedan drugog većeg činite, da ne budete u poslu lenji; da ognjeni u duhu služite Gospodu! (Rim. 12:10-11, Evr. 13:16)

​ Srdačno čestitam svima veliki praznik Rođenja Hristovog. Bog ljubavi i mira (2 Kor. 13:11) neka daruje našem narodu i svakome od nas mir i blagostanje u Novoj godini.

+KIRIL, PATRIJARH MOSKOVSKI I CELE RUSI

Na Božić

2013/2014 g.

Moskva

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u