ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ постаје светац!?

PATRIJARH PAVLE postaje svetac!?

2 aprila 2018

Na prolećnom zasedanju Svetog arihijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve jedna od glavnih tema najverovatnije biće i kanonizacija patrijarha Pavla, saznaje Kurir od izvora iz SPC.

-Krajnje je vreme da se kanonizacija patrijarha Pavla nađe na dnevnom redu sabora, koji će biti održan početkom maja, jer su se za to odavno stekli uslovi – kaže izvor.

Iscelitelj

Patrijarha Pavla su još za života mnogi vernici nazivali „hodajućim svecem“, a njegovi poštovaoci već devet godina željno iščekuju da vrh SPC donese odluku o njegovoj kanonizaciji. U prilog tome idu i svedočenja brojnih vernika koji tvrde da su im molitve nad grobom patrijarha Pavla donele isceljenje, a njihove ispovesti naći će se i u knjizi koju će uskoro objaviti manastir Rakovica.

Da patrijarh Pavle zaslužuje da bude proglašen svetiteljem, slažu se i sagovornici.

– Bilo je jasno da je patrijarh Pavle Božji čovek, u to nema sumnje. Bio je blizak Bogu, a ono što je sigurno jeste da je živeo po njegovoj volji i zapovestima. To je čovek ljubavi i dobrote, takvih ljubavi je gladan ovaj svet. Čim neko ispunjava volju Božju, onda i njega sluša Bog, tako da nije iznenađenje ako se čuje da su njegove molitve nekome pomogle i da su isceliteljske – kaže vladika mileševski Atanasije Rakita, koji ne negira da će kanonizacija patrijarha Pavla biti na dnevnom redu sabora SPC.

I Dimitrije Kalezić, penzionisani profesor Bogoslovskog fakulteta, kaže da se ne bi iznenadio ako bi to bila tema sabora, pošto je Pavle bio jedan od najpoštovanijih ljudi na ovim prostorima u poslednjih 200 godina.

– Posle Svetog Petra Cetinjskog, niko u narodu nije bio tako poštovan i prihvaćen kao patrijarh Pavle. A da bi neko bio kanonizovan, osnovna stvar je da bude primljen i poštovan kod naroda i da narod o njemu rado sluša. Svi u saboru to znaju i sigurno to imaju u vidu, ali se verovatno drže uzdržano da ne bi to uradili preuranjeno pa da ispadne kao da je nametnuto narodu – kaže Kalezić.

Poseban događaj

Zdravko Peno, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, smatra da je Pavle već svetitelj.

– Kod njega se zaista osećalo da je drugačiji. Susret s njim ostaje trajan, upečatljiv, za razliku od drugih koji nemaju tu harizmu. Videlo se da je on bio svetitelj i za života. Ovo bi bio poseban događaj da se patrijarh Pavle proglasi svetim, ali to je potrebno nama ljudima, a ne njemu, jer je on već u zajednici svetih.

Narod ga već smatra svecem

Verski analitičar Draško Đenović kaže da pokojni patrijarh Pavle ispunjava sve uslove da postane svetac što se tiče naroda:

– Kad pogledamo nekoliko patrijarha unazad, Pavle je jednostavno bio omiljen u narodu, on se i dok je bio živ smatrao za sveca koji hoda, tako je naš narod govorio. Ako zaista na saboru SPC bude reči o tome, ukoliko bude iznet taj predlog, ja zaista verujem da će biti prihvaćen. Sasvim je moguće da će i to biti jedna od tema i verujem da će biti izglasan za sveca. Patrijarh Pavle svakako u narodu već važi za sveca.

Uslovi za kanonizaciju

-potrebno je da ga projavi Bog

-potrebno je da neko iz SPC da predlog Saboru

-potrebno je da prođe minimum tri godine od smrti

-potrebno je da osoba koja se kanonizuje bude prihvaćena u narodu

-da nema negativnih konotacija u vezi s tom osobom

-da se prikupe određena dokumenta o njegovoj svetosti

-da se na njegovim moštima dešavaju isceljenja.

(Kurir)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran says:

    "Patrijarha Pavla su još za života mnogi vernici nazivali „hodajućim svecem“,"________To mu Amerikanci rekli:___– Polazeći s jednog na drugi kraj Amerike, iz Los Anđelesa u Čikago, u leto 1992. godine, dok je bio u misiji povratka u kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve njenih američkih otcepljenih eparhija, Njegova svetost patrijarh srpski Pavle zavrnu mantiju i uđe u vode Pacifika. Postoja tako neko vreme, zagledan u daljinu i u visinu, očigledno s molitvom u sebi, sagnu se i iz vode uze dva bela kamenčića, poljubi ih i stavi u džep, potom prekrsti se i krenu prema kolima koja su ga nedaleko odatle čekala. Jedan od agenata američkog FBI, koji su bili u obezbeđenju, priđe, kleknu na kolena i poljubi ruku srpskom patrijarhu, rekavši glasno: “Ovo je svetac koji hoda!“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *