Патријарх Павле у очима Француза

Patrijarh Pavle u očima Francuza

26 oktobra 2016

patrijarh-pavle-2 435

Knjiga francuskog teologa i filozofa Žana Kloda Laršea „Patrijarh srpski Pavle – svetitelj naših dana” predstavljena je u sali „Borislav Pekić” na Sajmu knjiga. Knjigu je sa francuskog preveo Nenad Stamenković u izdanju Službenog glasnika i Centra za crkvene studije iz Niša. O knjizi je govorio patrijarh Irinej, naglasivši da je patrijarh Pavle bio čovek smirenja, intelektualac koji se nije odvajao od knjige, koji je živeo kao najobičniji čovek i radio sve poslove u crkvi i manastiru kao i iskušenici i monasi.

– Toliko je bio skroman da ni u manastiru jedno vreme nisu znali da je izabran za episkopa. Nikada nije imao kola ni telefon. Kome sam potreban, neka mi piše, govorio je. Posle bogosluženja ostajao bi da učenicima odgovara na njihova pitanja. Imao je veliku ljubav prema ljudima, ali nije voleo neradnike i pušače. Podizao je kuće sirotinji sa Kosova. Škrt je bio prema sebi, a izdašan pomažući drugima u stradanju, nevolji, patnji. Bio je velika ličnost koja se pojavila u našem vremenu i mudro se snalazio u vremenu koje je bilo i kritično za crkvu. Mnogi su ga doživljavali kao sveca još za života. I danas dolaze ljudi iz cele Srbije da posete njegov grob.

Jelena Trivan, direktorka Službenog glasnika, naglasila je da je Žan Klod Larše pokazao zašto je ceo pravoslavni svet doživljavao srpskog patrijarha kao sveca i kako je izgledao iz ugla stranih teologa.

– Knjiga prati patrijarhov životopis kroz njegova svedočanstva u kojima se vidi koliko je bio duhovan, posvećen Bogu, duhovit čovek. Za autora ove knjige veoma važan period je ponašanje našeg patrijarha za vreme rata kada je u tom najturbulentnijem periodu bio na čelu Srpske pravoslavne crkve i u vreme nacionalizma pokazao šta je prava hrišćanska ljubav. Iz tog perioda pamtimo njegovu rečenicu: Najteže je biti čovek među ljudima. Malo je poznato da je bio i prosvetitelj, da je obilazio manastire i obrazovao monahe i podizao ukupno obrazovanje srpskog sveštenstva, učinivši ga prestižnijim i cenjenijim. Sam je rekao da je nerado postao patrijarh, ali da je prihvatio tu funkciju ne da bi vladao drugima, već da bi im služio, rekla je Jelena Trivan.

– Patrijarh Pavle je ostao duhovni orijentir našeg naroda. Pamtićemo ga i po rečenici „Da nam reči budu blage, a dokazi jaki”, rekao je urednik knjige Slaviša Orlović.

Podsetio je da je Larše vodeći pravoslavni teolog u svetu, sa dva doktorata, iz filozofije i teologije, i da je autor 24 knjige. Sam Larše je poznavao i uvažavao Justina Popovića, a dela Nikolaja Velimirovića je objavio u okviru kolekcije „Veliki pravoslavni duhovnici 20. veka”, koju je osnovao i kojom rukovodi u izdavačkoj kući „Laž dom” iz Lozane. Nekoliko Laršeovih knjiga prevedeno je na srpski jezik (Teologija tela, Ličnost i priroda, Teologija bolesti…), a uskoro će biti prevedena i knjiga Lečenje duhovnih bolesti.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Slobodan Beograd Srbiju Spasava says:

    Svaka čast za prevod i izdavaštvo ove knjige, koju treba da pročitamo svi, a posebno da nauče napamet svi iz tzv nvo, žena u crnom, izd!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *