ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ НА МЕТИ ХРВАТСКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ: БИА осујетила акцију!

PATRIJARH PORFIRIJE NA METI HRVATSKE TAJNE SLUŽBE: BIA osujetila akciju!

17 maja 2021

Od trenutka kad je izabran za poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije je na meti hrvatske službe.

Sigurnosno-obaveštajna agencija Hrvatske angažovala je najiskusnije kadrove za tu akciju, čiji je primarni cilj bio da pod kontrolu, na ovaj ili onaj način, stave nekog od bliskih Porfirijevih saradnika, navodi Srpski telegraf.Njihove namere, međutim, osujetile su srpske službe, pre svega, BIA.

– Akcija Hrvata, kako mi to kažemo u obaveštajnom žargonu, kompromitovana je. Čim je patrijarh Porfirije izabran do nas su došle prve informacije šta u Zagrebu planiraju. Operativnom proverom pokazalo se da su tačne i da su Hrvati duže vreme razrađivali plan opservacije poglavara SPC bez obzira na to ko bude došao na tron SPC – objašnjava izvor iz bezbednosnih struktura.

Precizira da su hrvatski agenti, uglavnom preko posrednika, ali i pojedinaca iz SPC stupili u kontakt s pažljivo izabranim ljudima iz patrijarhovog okruženja.

– Nisu, međutim, ni slutili da sve vreme pratimo svaki njihov korak i da smo im znajući šta nameravaju postavili neku vrstu zamke. Oni su na razne načine pokušavali da privole ljude iz bližeg ili daljeg okruženja patrijarha Porfirija na saradnju. Od nekih su prvo tražili benigne informacije planirajući da ih kasnije dublje uvuku u celu priču. Jednom svešteniku iz Patrijaršije su nudili veću sumu novca i redovne mesečne tranše, a drugog su pokušali da ucene nekim navodno kompromitujućim materijalom za koji se na kraju ispostavilo da ga i nemaju. I tako redom… – navodi izvor.

Kad su Hrvati shvatili da je cela stvar provaljena, kako navodi izvor iz bezbednosnih struktura, u kontaktima sa našom stranom su tvrdili da je akciju sproveo neko na svoju ruku.

– Vrh SOA, navodno, nije dao odobrenje da se plete mreža oko patrijarha Porfirija, već je, kako su nam rekli, to rađeno na nižem nivou i na svoju ruku. Naravno, teško da bilo ko može u to da poveruje – zaključuje izvor.

Stručnjaci nisu iznenađeni

Penzionisani potpukovnik KOS-a Ljuban Karan kaže da ga sve ovo ne iznenađuje.

– Udaraju u stubove na kojima smatraju da počiva Srbija kao država i na kojima počiva srpstvo u regionu. Jedan od tih stubova je Vojska, a drugi je SPC. Nije im slučajno u Drugom svetskom ratu prva ideja bila da se Srbi isele ili preorganizuju u neku drugu crkvu u NDH. Nije nikakvo čudo što udaraju na vodeće ličnosti kao što je patrijarh Porfirije. Između ostalog, crkveni velikodostojnici su njihova stalna meta jer smatraju da je to nešto što Srbe održava kompaktnim i uliva im nadu u opstanak na tim prostorima. Često pokušavaju da vrbuju pravoslavne sveštenike, sad, da li su to negde uspeli i u kojoj meri, ne znamo. Ali i kad ne uspeju, pokušavaju da prikažu da je neko naklonjen njima ili Vatikanu, samo da bi izazivali razdor ili nepoverenje u figure unutar SPC – pojašnjava Karan.

Bivši operativac DB-a Božidar Spasić dobro je upoznat sa načinom rada hrvatskih službi.

– SPC je bila predmet i kontraobaveštajne hrvatske službe i obaveštajne službe, koja je dočekivala sveštena lica iz Hrvatske kad dođu u Srbiju, prateći s kim se viđaju i sastaju i kakve kontakte imaju s vlastima. Kad je u pitanju njihov nadzor na teritoriji Hrvatske, tu možemo reći da je sadašnji patrijarh, koji je ranije bio episkop tamo, uvek bio na listi takozvanih prioriteta, što znači među 10 najkontrolisanijih ljudi. Svaki njihov odlazak iz Zagreba u neku od preostalih srpskih crkvenih opština ili zajednica bio je pomno praćen, tajno i javno, ali više ovo prvo. Pouzdano znam da su na merama bili svi s kojima je razgovarao i da su razgovori prisluškivani – priča Spasić.

Naše službe su, precizira Spasić, otkrile da je parohijski dom u kom je Porfirije živeo bio kompletno okružen video-nadzorom i tajnim kamerama.

– Takođe je bilo pokušaja da se stave prisluškivači u službene prostorije. Zanimalo ih je, zapravo, s kim naši crkveni velikodostojnici kontaktiraju i da li neko nešto unosi od dokumenata u crkvene prostorije. Pratili su i kompletnu telefonsku komunikaciju – navodi Spasić.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI8 komentara

 1. Kosovac says:

  Lepo je ovo Srpski Telegraf napisao, samo je napravio kiks u naslovu. Patrijarh Porfirije može da bude samo na meti Tajne službe Vatikana. (Staro pravilo). Kakva hrvatska tajna služba kakvi bakrači. Naravno, Hrvatska Tajna Služba može da se posmatra u nekom kontekstu, ali ne ovako krupno. Može kao neki Operativni Potrčko. Da Vlasi, odnosno Srpski medijumski Potrošači gledaju i proučavaju Potrčka, a da Lisica Kolo Vodi. Kada sam rekao „Lisica“, mislio sam na Vatikan. Kada sam povezao lisicu sa Vatikanom, to sam uradio posle konstatacije da i lisica i Vatikan imaju očaravajuće i bogate repove.

  • uddu says:

   Kosovac,šta si mislio kad si rekao da su "Vlasi-medijumski potrošači ?

 2. miliorad5 says:

  ustaše su samo za streljački vod,da ne prljamo mačeve, to služi za ozbiljne ljude i ratnike, a ne za životinje.Plemići ne potežu mač za zveri i stoku, a takav mix su upravo ustaše,vreme dolazi,da se obračunamo,opušteno:)IDEMO momci,sad će da vidite ko je ko,ovde na balkanu:)

 3. ko says:

  Jaki strucnjaci: Ljuban Karan i udbas Spasic, sve lazu ! Neizmisljajte afere resite kriminal oko Velje nevolje a nemojte da zamudlavate narod sa ovim i tako slicnim !!!

 4. Gagi says:

  Svaki pokusaj bilo kakve saradnje sa rvatima je uzaludno gubljenje energije i jalov posao. Osnovni njihov zadatak i sustina opstanka na tom katolickom prostoru je mrznja i ubijanje Srba. To im je uslov opstanka koji nije od juce, kroz celu istoriju su odrodi iz svoje vere morali da se dokazuju gazdi. Oni i nisu toliko veliki problem, znamo ih, problem su ovi navodno "nasi" koji razvaljuju Srbiju na sve moguce nacine a najvise materijalno. Sa tim otetim kapitalom Srpskog naroda, kupuju velelepne nekretnine po rvatskoj i sloveniji a ovde nas zaludjuju do iznemoglosti svakakvim primitivizmom i savremenim zapadnim vrednostima. Dok mi ne smognemo snage da ocistimo nasu kucu od svakakvog olosa koji su odskocna daska i infrastruktura zapadnog kolonizatora, nema nama srece i uspeha u obnovi Srpske drzave. Ima ovde mnogo onih koji udobno i nesmetano zive od prodaje Srpskih interesa, komunisticka okupatorska hobotnica jos nije demontirana i aktivna je, sada doduse rade konspirativno i presvuceni u razna politicka odela da bi zavarali svoje tragove. Jednom izdajnik svog roda, UVEK izdajnik. Nema tu neke velike filozofije, moraju okupatorski uposlenici na pocetku meseca da se pojave na salteru svoje "firme" i da podignu "zasluzenu" apanazu za svoj doprinos u rusenju Srpske drzave i naroda. Naravno, rezultati tog "rada" moraju da budu vidljivi u svakodnevnom devastiranju nase drzave, Vi Srbi dremajte i radujte se kako ce nekada da nam bude bolje kada nas jednom ostave na miru.

 5. Gardista says:

  Pa ovo treba da bude na svim medijima i da se proteraju pojedinci kao opomena.

 6. Gagi says:

  Nesto ranije, u onim "srecnim" vremenima, nas duhovni svetionik je takodje bio napadnut od nove i srecne buducnosti. Zgazili su nam i obezvredili Srpsku sustinu, porusili nam zivotnu energiju kojom su nasi pretci vekovima cuvali svoju duhovnu njivu, da naslednici imaju duhovni cilj i da izdrze nasrtaje svakakvih ljudskih odroda i hohstaplera. Nasa srecna okolnost je u tome, sto su i oni ruseci nas u velikoj meri postradali. Evropa je bila relativno stabilna dok je bila hriscanska i dok su se postovali proklamovani verski postulati. Onog momenta kada ih je "ala" uzela pod svoje, da duhovna organizacija postane profitabilna kompanija, izgubili su svaku sustinu i kontrolu. A, lepo su vekovima ziveli od "reketa" i pristojnih priloga vernika kojima su omogucavali poslovne kontakte. Danas, u iznudici, prave jos vece greske stvarajuci komplikacije u svetu da bi prikrili svoju slabost. Pravoslavci nemaju taj problem, nema afera jer su skromni i slede Bozju zapovest, propagiraju zivot dostojnog coveka a ne baraba i materijalnog hohstapleraja. Materijalizam i duhovnost nisu kompatibilni,tu mesanja nema, slicno je to kao nacionalista i "gradjanin sveta". To su teske budale i neznalice, ruseci nase hriscanstvo, oni su istovremeno rusili i sebe tako sto su obezvredili vekovni poredak koji je imao rezultate. Mi se jos drzimo, nase liturgije su duhovno okrepljujuce, nisu jos zasnovane na materijalizmu i koristoljublju vernika. Siguran sam, da ce danasnji nas patrijarh, biti jedan od najvecih duhovnika u istoriji Srbije. Slabi su ovi katolicki komunisticki olosi za njega.

 7. Bane says:

  Kako se ovde uklapa naredjenje načelnika GŠ o obaveznoj vakcinaciji svih pripadnika VS? Da nas sve istrebe?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *