ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ УПОЗОРАВА ВЛАДУ СРБИЈЕ: Зауставите Закон у ком се не спомиње Косово и Метохија

PATRIJARH PORFIRIJE UPOZORAVA VLADU SRBIJE: Zaustavite Zakon u kom se ne spominje Kosovo i Metohija

31 maja 2021

Patrijarh SPC Porfirije uputio je dopis ministarki kulture Maji Gojković u kome ukazuje da je SPC najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Republici Srbiji, ali da nažalost nije bila uključena u proces izrade veoma važnog Zakona o kulturnom nasleđu, koji zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje.Kako je saopšteno iz SPC, patrijarh je ministarki kulture predložio da usvajanje tog zakona odloži, ukazujući da se u šest članova nacrta ovog zakona pominje Autonomna pokrajina Vojvodina, a ni u jednom članu Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, gde je kulturno nasleđe najugroženije.

„Ukazujući na manjkavost određenih članova Nacrta ovog zakona, a znajući da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, Njegova Svetost je gospođi Gojković predložio da njegovo usvajanje odloži do daljeg. Između ostalog, poglavar Srpske Pravoslavne Crkve je ukazao da se u šest članova nacrta ovog zakona pominje Autonomna pokrajina Vojvodina, a ni u jednom članu Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, gde je kulturno nasleđe najugroženije i, gotovo svakodnevno, izloženo napadima i devastiranju. Njegova Svetost je, s tim u vezi, ukazao na mogućnost nedobronamernih zaključaka da je izostavljanjem južne srpske pokrajine iz teksta ovog krovnog zakona, pokrajina isključena iz sistema državne brige, što svakako nije slučaj i može da umanji značaj ogromnih napora koje država čini u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji“, objavljeno je na sajtu SPC.

Patrijarh je, kako se dodaje, ukazao na činjenicu da je članom 102 Nacrta zakona, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, de fakto, ukinuto pravo da kulturno nasleđe čiji je vlasnik koristi za sopstvenu misiju, za koju su ta kulturna dobra vekovima i stvarana.

Ističe se da su pravni stručnjaci patrijarhu ukazali da bi striktnom primenom ovog člana, Crkva od vlasnika, bila svedena na korisnika, kojoj bi posle osam vekova bila uskraćena osnovna vlasnička prava koja su svetinja u svim demokratski uređenim društvima i državama.

„Izmenama i dopunama predloženog Nacrta, zakon neće biti u suprotnosti sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, što je sada nesumnjivo slučaj. Zaključujući svoje obraćanje Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije smatra da usvajanje ovakvog zakona ne bi doprinelo zajedničkoj dvodecenijskoj intenzivnoj borbi Srpske Pravoslavne Crkve i države da svoje kulturno nasleđe na prostoru Kosova i Metohije sačuvaju u svom okrilju, kao i u ustavnom i sistemu zaštite kulturnih dobara Republike Srbije“, zaključuje se u saopštenju SPC.

KOMENTARI4 komentara

 1. Kosovac says:

  Na pogrešno mesto je naš Patrijarh uputio dopis. Nije trebao uputiti ni ministru kulture Maji Gojković, ni Vladi, ni Predsedniku. Dopis je trebao uputiti direktno onome ko Srbiji piše zakone. Na adresu Evropske Unije. ………………..Ima jedna poslovica „Svekrva ćerku kara, a snaji prigovara“. Tako i Vojislav Šešelj ministarku Zoranu kara, a ne sme predsedniku Vučiću da prigovara uopšte. Iako i Šešelj, i mi znamo da Zorana samo operativno sprovodi u delo Vučićev potpis iz Sofije u kome se obavezao da pogasi sve srpske Termoelektrane. Posle, vidimo, uspešnog gašenja srpskih Mini hidroelektrana.

 2. persida says:

  Hebe lud zbunjenog u pijanom stanju. Totalni raspad, Crkva funkcionise kao mesara, landara pisore.

  • Naučio says:

   I ovaj od papana.da jedno misli, drugo govori a treće da radi. Kako ti je dete Porfo?

 3. Za Srbiju says:

  Javno predsednik govori jedno, a ispod žita radi drugo. Maja Gojković, pravnik i advokat, postupa protuzakonito i protuustavno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *