PATRIJARH RUSKI KIRIL: Neka Gospod čuva Srbiju i njen blagočestivi narod

PATRIJARH RUSKI KIRIL: Neka Gospod čuva Srbiju i njen blagočestivi narod

5 oktobra 2013

Patrijarh KirilNA centralnu i završnu proslavu 17 vekova Milanskog edikta danas je u Beograd doputovao Njegova Svetost Patrijarh moskovski i cele Rusi Kiril s pratnjom.

Ruskog Patrijarha je na aerodromskoj pisti dočekao episkop bački dr Irinej, dok su u VIP-salonu visokog gosta pozdravili dobrodošlicom Njegova Svetost Patrijarh srpski ospodin Irinej, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin i Aleksandar Antić, ministar saobraćaja u Vladi Srbije.

U pratnji ruskog Patrijarha su mitropoliti volokolamski Ilarion i solnečnogorski Sergije, protojereji Nikolaj Balašov, Andrej Milkin i Igor Jakimčuk, đakon Aleksandar Volkov i drugi velikodostojnici.

Poglavara svete Ruske Crkve, po tradicionalnom običaju, dočekala su deca obučena u srpske narodnje nošnje, koja su Patrijarha Kirila poslužila hlebom i solju, uručivši mu buket cveća i jabuku.

U holu aerodroma, Njegovu Svetost su pozdravili sveštenici Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Dobrodošlicu dragom gostu iz Rusije uputili su i episkopi raško-prizrenski Teodosije, australijsko-novozelandski Irinej, jegarski Porfirije, moravički Antonije, protojerej Vitalije Tarasjev – starešina Podvorja Moskovske Patrijaršije u Beogradu, kao i dr Mileta Radojević, direktor Kancelarije za saradnju s Crkvama i verskim zajednicama.

U zgradi aerodroma je održana konferencija za štampu.

Patrijarh Kiril je rekao da je srećan što može da učestvuje u svečanostima povodom 1700-godišnjice Milanskog edikta i bude zajedno sa drugim predstavnicima paravoslavnih crkava. Pritom je naglasio:

„Ovo je zaista istorijski događaj, jer je pre 1700 godina rimski imperator Konstantin Veliki potpisao dokument koji nije smo legalizovao hrišćanstvo u Rimskoj imperiji, već je i postavio osnovu posebnih odnosa svetovne vlasti i crkve. Taj model odnosa, koji je posle razvijen u Vizantiji, postao fundament civilizacijskog razvoja Evrope“.

Poglavar RPC u nastavku je rekao: „Danas, kada neki dovode u sumnju aktuelnost ovog hrišćanskog izvora evropske civilizacije, mi, pravoslavne crkve i svi hrišćani Evrope, moramo pomoći našim savremenicima da razumeju i osete koliko je ovaj izvor važan u formiranju duhovnog i moralnog profila Evropljana“.

Ruski patrijarh je ocenio da je jedan od rezultata tog događaja i 1025-godišnjica krštenja Rusi koja je nedavno proslavljena u Moskvi, Kijevu i Minsku.

Poglavar RPC je otkrio da ima nameru da tokom posete Srbiji sa srpskim patrijarhom Irinejem i rukovodstvom zemlje razmotri one probleme koje brinu srpsku i rusku crkvu.

Još je ukazao: „Srećan sam što mogu da se sretnem i sa predstavnicima drugih crkava koje će učestvovati u ovom svečanom jubileju“ .

Patrijarh Moskovski i cele Rusi Kiril posetio je – ubrzo po dolasku u Beograd – hram Svete Trojice na Tašmajdanu koji je ujedno i Podvorje RPC u Beogradu na kanonskoj zemlji Srpske pravoslavne crkve.

Tu rusku crkvu su 1924. godine sagradile izbeglice iz carske Rusije koje su – spasavajući glave od Oktobarske revolucije – svoj novi dom našle u Srbiji i Kraljevini SHS.

Nakon kanonskog ujedinjenja Ruske pravoslavne crkve u otadžbini i Ruske zagranične crkve 2007. godine ovim hramom upravlja Moskovska patrijaršija.

Patrijarha Moskovskog i cele Rusi, koji je u hram došao u pratnji mitropolita Volokolamskog Ilariona, dočekao je starešina podvorja RPC u Beogradu protojerej Vitalij Tarasjev.

Među vernicima i sveštenstvom Ruske i Srpske crkve bili su i ambasadori Rusije, Belorusije Vladimir Ćušev i Ukrajine Viktor Nedopas, potpredsednik Skupštine Republike Srbije Nenad Popović, predstavnici kulturnog, političkog i privrednog života i ruske dijaspore.

Nakon zajedničke molitve patrijarh Kiril je rekao:

„Sećam se i prve posete ovome hramu posle tragičnog bombardovanja Jugoslavije. Tada su mi rekli da je staradao i hram i da zahteva kapitalni remont i obnovu. Kada su se otvorile dveri ovoga hrama, ušao sam i posledice varvarskog bombardovanja centra Beograda – moje srce se stislo. Ali, milošću Božijom, uz pomoć ljudi koji su tada bili spremni da podrže rusku crkvu u njenom stremljenju da obnovi svoje podvorje u Beogradu – to dobro delo se ostvarilo”.

Patrijarh se zahvalio pastvi i starešini hrama Svete Trojice Tarasjevu za trud, molitvu, vernost Crkvi i čuvanje pravoslavlja.

Potom je blagoslovio: „Neka Gospod čuva Srbiju i njen blagočestivi narod, Rusiju, Ukrajinu, Belorusiju i celu istorijsku Rus na koju se širi pastirska briga i ljubav majke – Ruske pravoslavne crkve.”

Patrijarh je u znak sećanja na boravak u crkvi poklonio podvorju ikonu Tihvinske Majke Božje.

„Prilazeći ovoj ikoni sećajte se naše zemlje, naše Crkve i vašeg patrijarha. Neka Gospod čuva svakoga od vas od zlih okolnosti ovozemaljskog života, ojača vas u veri, daruje vam duševni mir, zdravlje i radost u srcu“ – poželeo je na kraju patrijarh Kiril.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *