ПАТРИЈАРХ ШОКИРАО ВАТИКАН изјавом о папи и Римокатоличкој цркви

PATRIJARH ŠOKIRAO VATIKAN izjavom o papi i Rimokatoličkoj crkvi

3 januara 2018

Sedimo na svojoj stolici i želimo mir sa svima, rekao je u božićnom intervjuu TV Hram poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Irinej, u kojem navodi i da je poznat stav Crkve o Kosovu i Metohiji, ali i da još nije vreme da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Srbiju.

I vrh i narod i Crkva želi mir sa svima, mi sedimo na svojoj stolici i sa te stolice znamo ko su nam prijatelji, ali se trudimo i sa drugima, naglasio je patrijarh Irinej, govoreći o Srbiji između Istoka i Zapada.

Dosta su nas bombardovali, dosta smo ratovali sa njima, poručio je patrijarh Irinej u intervjuu koji će večeras biti u celini emitovan.

Odgovarajući na pitanje o položaju SPC u regionu, on je ukazao da ima dosta problema, ali da nisu nerešivi.

Danas se dešava mnogo nemilih događaja, ocenio je patrijarh Irinej, ali „Crkva u Hrvatskoj ćuti“.

Povodom prilika u Makedoniji, patrijarh Irinej je rekao da predstavlja „nezrelost“ to što je kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva učinila, „tražeći da im majka Crkva“ bude Bugarska pravoslavna crkva.

Patrijarh Irinej smatra da nije još vreme da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Srbiju.

Baš zbog tih odnosa istorijskih, koji su još sveži i bliski, smatramo da još tome nije prilika, objasnio je patrijarh Irinej.

Komentarišući unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, on je podsetio da se „Crkva se već izjasnila“.

Mi ne možemo da zamislimo Srbiju bez Kosova i Metohije, istakao je patrijarh Irinej i najavio da će i u Božićnoj poslanici govoriti o značaju Kosova i Metohiji.

Na pitanje o problemima savremenog društva, poglavar SPC kaže da ne vidi smisao rijaliti programa i čudi se što je tako nešto dozvoljeno.

Porodica je u vrlo, vrlo, velikoj krizi, ne samo porodica, razbijeno je i društvo. Takvo društvo, na žalost, nema budućnost, upozorio je patrijarh Irinej.

Govoreći o značaju Božića, on je istakao da je to veliki, sveradosni praznik, ne samo nas ljudi, već i praznik sve vidljive, stvorene Božje tvari.

Patrijarh Irinej prisustvovaće na Badnji dan, 6. janura, paljenju badnjaka na platou ispred hrama Svetog Save na Vračaru, i služiti svečano bdenije u kripti hrama.

Dan kasnije, na Božić, 7. januara, služiće u kripti hrama Svetog Save liturgiju i zatim prelomiti česnicu na platou ispred hrama.

KOMENTARI24 komentara

 1. Zoran says:

  Mene sokirao isto. Ali prijatno.

  • bradati pop says:

   Ovaj matori bradonja je totalno pošandrcao i nema veze s političkom realnošću o kojoj se izražava.Ta njegova crkva je zastranila ko magare u magli.

   • Beli Orao says:

    A ti si budala neviđena !!!! Ima on pravo u svemu što je spomenuo a posebno o razbijenoj porodici koju je Zapad ( Usa, EU , Vatikan) i ostali đavoli kao ti koji je rado dočekao rialti svinjarije koje čine bezbožnici, glupani ponosni na zapad koji im je ispro i ono malo mozga i razuma pa se diče tuđim podmetnutom glupostima !!! I glista ima više u svom kriminalnu nego li ti i tebi slični idioti!!!

   • kosovopoljac says:

    Šta god da si po veroispovesti - mogu da konstatujem da si ORTODOKSNI IDIOT u pravom značenju

  • Kolovrat says:

   Pa da, pomisleh tuđ. Kad ono naš. Otac reče istinu, sad Akademci da razrede sustematizaciju, al slabije,na skijanju su da produvaju mozak NARODNA REZOLUCUJA bre!

 2. Velika Metla says:

  "Dosta su nas bombardovali, dosta smo ratovali sa njima, poručio je patrijarh Irinej u intervjuu koji će večeras biti u celini emitovan."! Nismo mi sa njima ratovali,nego su oni NAS napadali! Razlika je ogromna! Nije srbska noga,niti ijedan Srbin s puškom o ramenu,kročila na njihovo tle,nego su oni uuubijali Srbe u srbskim kućama! Kad govoriš,patrijarše,govori a da nikoga ne ostaviš u nedoumici "šta je pisac hteo da kaže"! Ovako ispade da smo MI njih napadali,pa su oni morali ratovati protiv nas! Zapadu je majka laž,a otac obmana!

  • Milovan says:

   Šteta što nisi na njegovo mesto, pa da im ti kažeš! Uz post napadaš ni manje ni više nego njegovu svetost Patrijarha Srbskog.

   • Marko says:

    Nije on srbski patrijarh,on je SRPIJANSKI patrijarh postavljen od prethodnog pape Jovana 2 i papskog veca. Jel ste zaboravili da je ovaj isti irinej isao u vaKITAn da poljubi ruku papi i da je kleknuo pred njim kako i treba sluga da kleci pred svojim gospodarom??

    • Velika Metla says:

     Marko,ovaj nesrećni >Milovan ti je školski primer(ima takvih u Stradiji 90%)onih koji imaju pamćenje malo duže nego što ga ima zlatna ribica! NaučNjaci kažu da zlatna ribica pamti samo 0,004 sek,a Milovan je ipak tu malko bolji,jer pamti 0,04 sekunde! Malo li je?

     • Marko says:

      Još bolje ''pamti'' kad dobije sendvič sas budžavu podrigušu,sokić i dve crvene da brani ekumenističkog patrijarha. A da ne pričam o tome da ovaj milovan sigurno ne propušta da gleda svoje ''idole'' u FARMAMA,PAROVIMA I ZADRUGAMA

      • Velika Metla says:

       Marko,samo neka gledaju,slični se sličnom raduje!;;;)))

   • Velika Metla says:

    Milovan,nije ovde reč KO je na čijem mestu,i ko bi trebao biti na kojem mestu,nego je reč oIstini koju sam ja rekao,a ti očigledno nisi istog mišljenja! Imamo mi takvih kao ti,a i kao ovaj "sveti"patrijarh u Stradiji koliko hoćeš,kratke pameti i joć kraćeg razuma! Ovaj ti je ljubio ruku "papici",predstavniku upravo onih koje pominje patrijarh sada! Ovaj "sveti"ti je u ovoj kolonijalnoj nazovi vlasti svakom prilikom! Ovaj "sveti"ti je podržao "briselsku izdaju",pardon pregovore zaboga! Pun je meni stojko ovakvih "svetih"! I na kraju,nijedno ljudsko biće za mene nije sveto! Za mene je samo Bog sveti,i NIKO više!

  • Sarakka says:

   Plasim se da je neumorna zapadna antisrpska politika i propaganda uspela kod mnogih Srba da izmeni svest o tome ko je zlocinac a ko zrtva!

  • Dr says:

   Da li Patrijarh ovimmisli da ako i ka prodje jos nesto vremena,da ce zlocini zastareti,ne razumem....Dalje,na rat smo bili prinudjeni,rat nam je nametnut i bice ga opet...Vatikan ne pominje srpske zrtve,kao sto ni do sad nije...mnogo je prepreka da papa dodje u Srbiju,mnogo vise od nabrojanih...

 3. Pero Joksimovic says:

  ...I da se među našim Arhijerejima odvoje papisti, kolokvijalno zvani ekumenisti, od Svetosavskih Srpskopravoslavnih... Ili nas neće biti kao ljudi i Srba na pozornici ljudske istorije...

  • Sarakka says:

   U nasem se zitu mnogo kukolja stvorilo..

  • Velika Metla says:

   PJ;retko koji bi ostao;;;))) Ne zaboravi onu staru poslovicu iz Svetog Pisma "s kim si,takav si"!

 4. goran says:

  Srbi nemaju pojma o svojoj tradiciji, o svojim RELIGIJAMA (u mnozini) pre nego sto im je nametnuto hriscanstvo. Otuda busanje u pravoslavne grudi uvek zaudara na neprosvecenost.

 5. kk says:

  Matori je totalno odlepio!

 6. Marko Marković Požarevac says:

  Posle onolikog otvorenog ekumenizma i grljenja sa papom, ovo bi trebalo biti prijatno iznenađenje. Samoooo, bojim se da bi moglo biti nešto zakulisno, tipa evo protiv smo, a iza zavese . . .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *