Patrijarh SPC Irinej: Kosovo je okupirana srpska zemlja

Patrijarh SPC Irinej: Kosovo je okupirana srpska zemlja

20 марта 2013

Patrijarh IrinejNe dolazi u obzir nekakvo priznavanje, kao ni nekakva deoba. Mi se moramo izboriti za celovito Kosovo i Metohiju… Dok god naše crkve budu tamo, Kosovo će biti naše. Kosovo je bilo i mora ostati naše, rekao je patrijarh Irinej na tribini “Kosovo: najskuplja srpska reč”, koja je održana sinoć na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Patrijarh je izrazio želju da se kosovsko pitanje rieši na najpravedniji način, dodajući da će u suprotnom Kosovo uvek biti “bure baruta”.

Srpski patrijarh poručio je da Kosovo i Metohija nije predeo i oblast dela Srbije, nego srce i duša srpske istorije, kulture i naroda, zemlja natopljena krvlju hiljada svetih mučenika, natopljena suzama 500-godišnjeg stradanja na tom prostoru.

– I zato je to za nas najsvetija zemlja i kamen temeljac svega što nazivamo našim. Ono što je Jerusalim za Jevreje, Rim za Italijane, Kremlj za Rusiju, za nas je Kosovo – istakao je patrijarh.
Njegova svetost rekao je da srpski narod nije izgubio Kosovo i da Srbi u celom svetu treba da budu jedinstveni u borbi za Kosovo i Metohiju.

Patrijarh je, na tribini koja je organizovana povodom sećanja na žrtve martovskog pogroma 2004. godine, rekao da je ono što se desilo 17. marta te godine samo kruna srpskog stradanja, te napomenuo da se uništavanjem srpskih grobalja i crkava na Kosovu i Metohiji nastoje uništiti tragovi Srba na tom prostoru.

– To je tragedija nad tragedijama i na veliku žalost to se sve dešava pred očima i pod blagoslovom kulturne Evrope. Pravda i istina će im suditi što su stali na stranu zločina i pomogli onima koji su kidisali, rušili, ubijali i činili zločine nad jadnim srpskim narodom – rekao je patrijarh.

Izaslanik predsednika Srbije, Oliver Antić, rekao je da šef države Tomislav Nikolić nikada, ni po koju cenu neće pristati da se ugasi ideja o slobodi Kosova i Metohije, da on tu ideju nosi duboku u srcu i da je postavio “crvene linije”.
Navodeći da danas deluju oni koji putem sile “teraju svoj interes”, Antić je rekao da ono što se trenutno dešava na Kosmetu nije ni pravo, niti pravda, te da tamo gde nema prava i pravde – zasigurno nema ni civilizacije.

Akademik Matija Bećković istakao je da je Kosovo Srbija, ali da nije samo u Srbiji, nego u svim Srbima, te da se “Kosovo ne može dati za datum”, kada već nije dato “za svo carstvo zemaljsko”.

– Kosovo je DNK srpskog naroda. Sila može oteti Kosovo od Srbije, ali nema te sile koja ga može iščupati iz Srba. Dok je Srba, biće i Kosova – rekao je Bećković.

Tribinu, koja je počela minutom ćutanja za žrtve pogroma 17. mata 2004. godine, organizovali su studenti Pravnog fakulteta u Beogradu.

(Agencije)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u