Патријарх у Храму дочекује Лаврова

Patrijarh u Hramu dočekuje Lavrova

22 februara 2018

NASTAVAK rusko-srpske saradnje na postavljanju mozaičke dekoracije biće jedna od tema razgovora tokom današnje posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Hramu Svetog Save na Vračaru.

Visokog gosta iz Moskve i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u porti vračarske svetinje dočekaće patrijarh srpski Irinej sa više vladika i sveštenstvom Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Poglavar SPC tokom obilaska Hrama upoznaće ministra Lavrova sa dosadašnjim rezultatima postavljanja mozaika i predstaviti mu plan budućih radova. On će biti centralna figura tokom obreda osvećenja ukrašene kupole koja već sija punim sjajem.

– Njegova svetost preneće Lavrovu zahvalnost za sve što su ruska država i kompanija „Gaspromnjeft“ učinili za Hram. Reč je o veoma važnoj poseti koja će učvrstiti saradnju naših naroda, država i crkava – kažu u Patrijaršiji SPC.

Rusija ima vodeću ulogu u završteku radova na Hramu Svetog Save. Ova saradnja odvija se preko mešovitog komiteta dveju zemalja, ruske federalne agencije Rosotrudničestvo i Društva za podizanje Hrama Svetog Save. Kompanija „Gaspromnjeft“ sa četiri miliona evra finansirala je postavljanje mozaika na kupoli.

Srpska crkva planira da 2019. obeleži 800 godina od sticanja autokefalnosti. Ovaj događaj Hram bi trebalo da dočeka sa završenom dekoracijom kupole, oltara i oltarske apside i ikonostasa.

SUSRET SA PREMIJERKOM I PREDAVANJE

RUSKI šef diplomatije sastaće se danas i sa premijerkom Anom Brnabić. Sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, Lavrov će najpre obići spomenike sovjetskom vojniku u okviru Memorijalnog kompleksa Oslobodiocima Beograda i ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu.

Za podne je predviđen sastanak dveju delegacija koje predvode ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije. Dačić i Lavrov održaće predavanje u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *