PATRIJARH VARTOLOMEJ: Da Gospod sačuva srpsku zemlju

PATRIJARH VARTOLOMEJ: Da Gospod sačuva srpsku zemlju

5 oktobra 2013

irinej_620x0Vaseljenski partrijarh Vartolomej poželeo je danas da Srbija i njen narod, oporavljeni od gonjenja i stradanja, mogu da ostvaruju svoj hrišćanski život, jer se „prvi znaci duhovne obnove u Srbiji već primećuju, a to je najava proleća koje počinje kod vas“.

Nakon bogosluženja u Sabornoj crkvi on je poželo i da Gospod sačuva nepovređenu, celovitu i “mučeničkom krvlju natopljenu”, srpsku zemlju i njenu crkvu.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej zvanično je danas dočekao poglavare pravoslavnih crkava u Sabornoj crkvi u Beogradu i pozdravio ih posebnom molitvom za dobrodošlicu.

Poglavar SPC podsetio je da će završnoj proslavi Milanskog edikta, koja počinje danas u Beogradu i nastavlja se u Nišu, prisustovati predstavnici pravoslavnih crkava, ali i drugih crkava i verskih zajednica u svetu.

To je prilika, rekao je Irinerj, da se nađe put i napravi novi dogovor za prevazilažnje drugih problema u životu hrišćanske zajednice, te da bi to mogao biti “prvi korak ka našem zbližavanju i jevanđelskom apostolskom jedinstvu”.

U Beograd su, inače, došli pravoslavni poglavari predvođeni vaseljenski partrijarhom Vartolomejom, ruskim Kirilom i jerusalimskim Teofilom, a današnjem bogosluženju u Sabornoj crkvi prisustovali su i predstavnici Rimokatoličke crkve.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *