Патријарх Вартоломеј тврди да ће православна Москва морати да се потчини његовој вољи

Patrijarh Vartolomej tvrdi da će pravoslavna Moskva morati da se potčini njegovoj volji

23 oktobra 2018

CARIGRADSKI patrijarh Vartolomej izrazio je nadu da će Ruska pravoslavna crkva pre ili kasnije prihvatiti njegovu odluku o davanju „autokefalnosti Ukrajini“.

Nastupivši na sednici uprave grčke dijaspore u Istanbulu, ocenio je da „Rusija nema drugi izlaz“ jer su posebna prava Carigradske patrijaršije zasnovana na odlukama Vaseljenskih sabora i da su „obavezujuće za celo pravoslavlje“.Vartolomej je istovremeno odbacio odluku kojom ga je RPC proglasila raskolnikom.

Naglasio je da neće odustati od davanja autokefalnosti „crkvi u Ukrajini“ i rekao je da je uveren da će „Moskva morati da se potčini“.

„Sada naša patrijaršija rešava ukrajinski crkveni problem na bazi prava koja su joj dali kanoni svetih sabora. Sviđalo se to našoj braći Rusima ili ne sviđalo, oni će morati da se povinuju odlukama Carigradske patrijaršije jer nemaju izbora“.

Lukavo je dodao da Carigradska patrijaršija u slučaju Ukrajine „spasava pravoslavlje od opasnosti nacionalizma i štiti svetsku kulturu pravoslavlja“.

Vartolomej je rekao i da zna da Rusi plaćaju tekstove protiv Carigradske patrijaršije, odnosno da „vode crnu propagandu“ koja bije po njoj.

Međutim, za ove svoje tvrdnje nije ponudio nikakve dokaze.

Vrh RPC  je objavio da će Vartolomeja smatrati raskolnikom sve dok ne povuče odluke kojima se upustio u priznavanje ukrajinskih raskolnika i dok se ne izvini za štetu nanetu pravosklavlju.

Drugi čovek u hijararhiji RPC –mitropolit Volokolamski Ilarion – objavio je da je carigradska patrijaršija sama sebe lišila uloge koordinativnog centra svetskog pravoslavlja.

KOMENTARI10 komentara

 1. vanja says:

  Nijedna kanonska pravoslavna crkva nece se potciniti "papi" sa Fanara. Carigradska patrijarhija, svojom neprestanom saradnjom sa Vatikanom i SAD, je izgubila primat nad ostalim sestrinskim crkvama. Unela je prvi veliki raskol (posle Vatikanskog) unutar Crkve. Pravoslavni hriscani vise nisu u opstenju sa carigradskom patrijarhijom.

 2. Deda Micko says:

  Ovaj covek je kreten, cist demon i prevarant.

 3. Ivan Grozni says:

  Nebbish ulazio dublje u istoriju carigradskih patrijaraha ali samo treba da se pomene; koliko su puta razni carigradski patrijarsi priznavali rimskog papu i potom to priznanje drugi patrijarh povlacio.Dali bi i tu odluku ako je donese Vartolomej Moskva morala da prihvati i Ona prizna papu za poglavara? Ako gospodin gospodin "VRATOLOMEJ" misli da ce se Moskva potciniti korumpiranoj i prevrtljivoj kliki u Carigradu,grdno se vara. Pominje se cifra od 25m kao cena priznanja UPC a "Potrosenko" ne zali tudje pare da dodje do cilja.

 4. Miraš says:

  Mnoge autokefalne sestrinske pravoslavne crkve okrenuće ledja Vartolomeju. Zatim pravoslavne crkve pod upravom Carigradske patrijaršije isto će se odreći takve uprave, a baš u tome je rešenje kako do kraja ove igre ipak spasiti i sačuvati Carigradsku patrijaršiju. Carigradska patrijaršija mora se neko vreme iznutra slabiti da bi u toj patrijaršiji shvatili ne samo da ovakvo ponašanje nije dozvoljeno, nego da je pogubno i za tu autokefalnu crkvu. Samo čekati prirodno rešenje tj. da Vartolomej koji ima već 78 godina ode prirodnim putem to nije adekvatno rešenje, jer i posle njega na čelo Carigradske patrijaršije može da dodje neko sličan njemu.

  • Deda Micko says:

   Za lazne pravoslavce bi nasjbolje bila jedna raketa iz Moskve, pa da pocne karamba.

 5. Vesko says:

  Centar pravoslavlja se seli u Rusiju! Jer objektivno tamo i pripada. Tako da pozdravljam ovaj raskol iz tog razloga, bez obzira na posledice, jer je to vec davno trebalo da se dogodi. Izbrisati gumicom ovog raskolnika i krenuti sa jos vecom vjerom da nas ovakvi i slicni likovi nece zaustaviti na nasem putu pravde i jedinstva.

  • Dani says:

   BRAVO!!!Vesko svaka rec ti vredi zlatnog dukata!

 6. Deda Micko says:

  Ovog Vrato-lomeja proglasiti za teroristu i tako prema njemu postupati. Putin bi trebalo da izda poternicu za ovim teroristom. Uz nagradu onome ko ga zivog uhvati.

 7. Budi Bog s nama says:

  Ma jeste da je ovaj vratoloma u dugovima kod Rotšilda pa samo štekće, ajd što je on izdajnik, nego i ta pametna ukrajinska samo pretpostavlja da će joj bolje biti kao autokefalna. Čuj, meni puca prsluk, nego mi ih je ipak žao sa sve obmanutim vratolomiteljom, kako se Ukrajina otcepila od Rusije, tako sada i crkva razmišlja. E, zato se batice moj i samo hrišćanstvo podelilo na zapadno i istočko, kao i poslednje rimsko carstvo. Ako duhovnici posmatraju svet po svetskim carstvima onda su prdnuli u čabar kao što i jesu. Jer je jedan Bog i jedno carstvo Njegovo će vladati a Sin Božiji će biti car nad carevima i gospodar nad gospodarima. E, tu nema autokratije pojedinih devijanata. Inače originalno ime je jevrejsko - Bartolomej što jevrejski znači Sin Tolomejev. Bart znači sin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *