„ПАТРИОТ“ У РУМУНИЈИ – припрема Америке за нуклеарни рат са Русијом

„PATRIOT“ U RUMUNIJI – priprema Amerike za nuklearni rat sa Rusijom

13 jula 2017

Stejt department je dao saglasnost da Rumunija od Amerike kupi protivvazdušni kompleks „Patriot“. Kako se navodi, ugovor je vredan 3,9 milijardi dolara. Vojni eksperti, sagovornici Sputnjika iz Beograda i Moskve smatraju da je raspoređivanje „Patirota“ u Rumuniji ozbiljna pretnja Rusiji, ali i da militarizacija Balkana ne nosi ništa dobro.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski podseća da Poljska i Rumunija prednjače u antiruskoj kampanji. Zbog baza ovog protivraketnog sistema postalo je apsolutno jasno da NATO ojačava severno krilo. Amerikanci ovim potezom zapravo obezbeđuju antiraketni sistem „Egis“, kaže Lazanski za Sputnjik.

„Tako štite bazu u Deveselu u Rumuniji i baze u Poljskoj, gde će se nalaziti antiraketni američki štit. To nije slučajno, i uklapa se u njihovu doktrinu prema sovjetskom ofanzivnom nuklearnom raketnom sistemu prvog udara. Time zapravo ruše nuklearnu ravnotežu u Evropi, pre svega raketnu. Kad imate sistem ’Egis‘ u Poljskoj i Rumuniji, imate mogućnost da Ruse u eventualnom nuklearnom ratu stavite u poziciju u kojoj su bile SAD kad su sovjetske rakete bile na Kubi“, objašnjava Lazanski.

On dodaje da SAD zapravo stavljaju Moskvu u vremenski tesnac, nedostatak vremena za razmišljanje o tome šta upotrebiti i kako u eventualnom nuklearnom sukobu s Amerikancima.

Međutim, ekspert Centra za vojno-političko novinarstvo Boris Rožin ne slaže se sa srpskim kolegom. Ne misli da je postavljanje sistema u Rumuniji strateška prednost Amerike. On podseća da su kompleksi „Patriot“ postavljeni na teritoriji zemalja istočne Evrope prilično davno, u Poljskoj i Češkoj, a da li će sistem stići u Rumuniju, tek treba da se vidi, kaže Rožin.

Ako se ovakvi američki sistemi u istočnoj Evropi budu postavljali sa namerom da tu zauvek ostanu, to će onda prinuditi Rusiju da primeni recipročne mere. Koraci SAD i NATO-a zasad mogu da se tumače kao provokacija, kao što je to bio slučaj sa avionom ministra odbrane Sergeja Šojgua, ali i drugim ruskim avionima koji lete iznad Baltika.

O dolasku kompleksa „Patriot“ u Rumuniju razgovarali smo i sa Sergejem Jermakovim iz Centra za bezbednosne studije Ruskog instituta za strateška istraživanja.

Pitali smo ga da li na Balkanu ima razlog za strah, a posebno u Srbiji, na čijim će se granicama naći ovako moćan oružani sistem. Srbija u ovom trenutku nema konkretnih razloga za strah, ali, generalno govoreći, sama činjenica da dolazi do militarizacije regiona nije dobra, kaže Jermakov.

„Radi se o tome što, bez obzira na izjave da je ’Patriot‘ zapravo sistem odbrambenog karaktera, sama činjenica da dolazi do militarizacije regiona Balkana i Crnog mora ne nosi ništa dobro. Generalno, ona vodi ka destabilizaciji opšteg stanja. Štaviše, trebalo bi računati da planirano postavljanje sistema PVO u Rumuniji nije jedinstven korak, već da je ovo samo deo sistemskog rešenja SAD, jer se na teritoriji Rumunije već nalazi američki sistem protivvazdušne odbrane“, kaže Jermakov.

Na pitanje da li Srbija treba da se oseti ugroženom, jer nije članica NATO-a, a na granici će joj biti parkiran moćan protivvazdušni kompleks „Patriot“, domaći ekspert Miroslav Lazanski kaže da Srbija teritorijalno ne ugrožava nijednu zemlju, niti ima takve aspiracije, i da tom logikom i drugi treba da se vode.

On dodaje da je „Patriot“ skup sistem, misli da će koštati više od pet milijardi dolara. „Nisam siguran da Rumuni imaju te pare, verovatno će se raditi o kupovini na lizing, koja će potrajati“, zaključuje Lazanski.

Senka Miloš / Sputnjik

KOMENTARI2 komentara

  1. deda mraz says:

    Koje su to budaletine i debili ti Poljaci i Rumuni jer zajedno izdvajaju 10 milijardi da bi branili usrane Americke guzice i svoj narod izlazu totalnom unistenju jer svakoj budali je jasno ako zagusti da cej Rusi prvo te sisteme eliminisati i to sa nuklearnim oruzjem.

  2. kokan says:

    Mislio sam da su Rumuni normalni

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *