„ПАТРИОТ“ У РУМУНИЈИ – припрема Америке за нуклеарни рат са Русијом

„ПАТРИОТ“ У РУМУНИЈИ – припрема Америке за нуклеарни рат са Русијом

13 јула 2017

Стејт департмент је дао сагласност да Румунија од Америке купи противваздушни комплекс „Патриот“. Како се наводи, уговор је вредан 3,9 милијарди долара. Војни експерти, саговорници Спутњика из Београда и Москве сматрају да је распоређивање „Патирота“ у Румунији озбиљна претња Русији, али и да милитаризација Балкана не носи ништа добро.

Војни аналитичар Мирослав Лазански подсећа да Пољска и Румунија предњаче у антируској кампањи. Због база овог противракетног система постало је апсолутно јасно да НАТО ојачава северно крило. Американци овим потезом заправо обезбеђују антиракетни систем „Егис“, каже Лазански за Спутњик.

„Тако штите базу у Девеселу у Румунији и базе у Пољској, где ће се налазити антиракетни амерички штит. То није случајно, и уклапа се у њихову доктрину према совјетском офанзивном нуклеарном ракетном систему првог удара. Тиме заправо руше нуклеарну равнотежу у Европи, пре свега ракетну. Кад имате систем ’Егис‘ у Пољској и Румунији, имате могућност да Русе у евентуалном нуклеарном рату ставите у позицију у којој су биле САД кад су совјетске ракете биле на Куби“, објашњава Лазански.

Он додаје да САД заправо стављају Москву у временски теснац, недостатак времена за размишљање о томе шта употребити и како у евентуалном нуклеарном сукобу с Американцима.

Међутим, експерт Центра за војно-политичко новинарство Борис Рожин не слаже се са српским колегом. Не мисли да је постављање система у Румунији стратешка предност Америке. Он подсећа да су комплекси „Патриот“ постављени на територији земаља источне Европе прилично давно, у Пољској и Чешкој, а да ли ће систем стићи у Румунију, тек треба да се види, каже Рожин.

Ако се овакви амерички системи у источној Европи буду постављали са намером да ту заувек остану, то ће онда принудити Русију да примени реципрочне мере. Кораци САД и НАТО-а засад могу да се тумаче као провокација, као што је то био случај са авионом министра одбране Сергеја Шојгуа, али и другим руским авионима који лете изнад Балтика.

О доласку комплекса „Патриот“ у Румунију разговарали смо и са Сергејем Јермаковим из Центра за безбедносне студије Руског института за стратешка истраживања.

Питали смо га да ли на Балкану има разлог за страх, а посебно у Србији, на чијим ће се границама наћи овако моћан оружани систем. Србија у овом тренутку нема конкретних разлога за страх, али, генерално говорећи, сама чињеница да долази до милитаризације региона није добра, каже Јермаков.

„Ради се о томе што, без обзира на изјаве да је ’Патриот‘ заправо систем одбрамбеног карактера, сама чињеница да долази до милитаризације региона Балкана и Црног мора не носи ништа добро. Генерално, она води ка дестабилизацији општег стања. Штавише, требало би рачунати да планирано постављање система ПВО у Румунији није јединствен корак, већ да је ово само део системског решења САД, јер се на територији Румуније већ налази амерички систем противваздушне одбране“, каже Јермаков.

На питање да ли Србија треба да се осети угроженом, јер није чланица НАТО-а, а на граници ће јој бити паркиран моћан противваздушни комплекс „Патриот“, домаћи експерт Мирослав Лазански каже да Србија територијално не угрожава ниједну земљу, нити има такве аспирације, и да том логиком и други треба да се воде.

Он додаје да је „Патриот“ скуп систем, мисли да ће коштати више од пет милијарди долара. „Нисам сигуран да Румуни имају те паре, вероватно ће се радити о куповини на лизинг, која ће потрајати“, закључује Лазански.

Сенка Милош / Спутњик

KOMENTARI2 коментара

  1. deda mraz says:

    Koje su to budaletine i debili ti Poljaci i Rumuni jer zajedno izdvajaju 10 milijardi da bi branili usrane Americke guzice i svoj narod izlazu totalnom unistenju jer svakoj budali je jasno ako zagusti da cej Rusi prvo te sisteme eliminisati i to sa nuklearnim oruzjem.

  2. kokan says:

    Mislio sam da su Rumuni normalni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u