PATRIOTIZAM: Dobila ime po domovini

PATRIOTIZAM: Dobila ime po domovini

17 marta 2014

srbSrbija danas ima svoje dve Srbije. Obe su rođene u Beogradu, jedna još u vreme stare SFRJ ,1981. godine, a druga, ujedno i najmlađa Srbija, na svet je došla 2009, tri godine posle raspada državne zajednice SCG. I dok su se u naletu nove mode davanja deci što kraćih, zvučnijih i neobičnijih imena, mnogi roditelji utrkivali ko će biti originalniji, Ana i Vladica Simonović su se odlučili da svoju ćerkicu nazovu po domovini.

– Vreme je da počnemo da vraćamo deci stara srpska imena. Vladica je dao ideju, a ja sam se složila – kaže mama Ana.

Tata Vladica dodaje da je odluka o tome pala 2008. godine, prilikom hodočašća na Kosovo.

– U Gornjem Milanovcu, Ani je bilo nešto loše. Otkrili smo da je trudna i rekao sam – zvaće se Srbija, pošto smo celu Srbiju prešli peške – kaže tata

Vladica, dodajući da su zbog kuma nameravali da joj daju ime Nikolina, ali da su svi koji su zvali da čestitaju rođenje govorili „rodila se Srbija”, pa je bilo logično da tako i ostane.

A mala Srbija Simonović tek je napunila pet godina, živi u Beogradu, ide u vrtić i uživa u detinjstvu. Nadimak joj je Srpka i, iako važi za veliku pričalicu, pred nama se malo postidela, ali priznaje da zna šta znači njeno ime.

– Srbija se zove država u kojoj živimo – stidljivo odgovora Srbija skrivajući se iza tate Vladice, dok njena dvogodišnja sestra Sloboda veselo trčkara oko nje.

Zbog imena, kažu njeni roditelji, nisu imali problema na putovanjima, a dosad su bili u Grčkoj, Makedoniji i prošle godine u Albaniji.

Pošto se malo opustila, Srbija nam je otkrila da već odavno zna da čita i piše, a onda je ko od šale odrecitovala „Orao” od Đure Jakšića, koji joj je, kaže, omiljeni pisac, mada voli i Jovana Dučića. Dok joj neki predviđaju uspešnu političku karijeru, Srbija zasad na to samo odmahuje glavom.

– Kad porastem, biću slikar – odlučna je ona, a roditelji dobacuju da je od malih nogu imala svoj stav. Ali, i pre toga će možda Srpka braniti boje Srbije, jer trenira parternu gimnastiku i već ima nekoliko diploma.

Pored Mirođije i Mrguda živi Zdravica

Koliko su pojedini roditelji bili inspirisani prilikom odabira imena za svoje potomke, najbolje svedoči podatak da u Beogradu danas imamo Svilu, Vidru, Pepeljugu, Dugu, Mirođiju, Zdravicu, Željicu, Lastu, Kišu, Strelu… A, među nesvakidašnjim muškim imenima izdvajaju se Zeka, Plamen, Mrgud, Granit, Dren, Jorgovan, Omiljen, Pravda…

“Velika” Srbija odavno u EU

Za razliku od male Srpke, do „velike” Srbije Subotić Jović (33) nismo uspeli da dođemo. Ona je, kako saznajemo, već otišla u Evropsku uniju i sa porodicom živi u Nemačkoj. O tome da davanje deci „patriotskih imena” nije ništa novo na našim prostorima najbolje svedoči podatak da danas imamo na hiljade Srbijanki, Srbislava, Srboljuba i Jugoslava, ali je zato u celoj Srbiji ostalo tek nekoliko Jugoslovenki.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *