ПАТРУШЕВ: Русија недавно била суочена са сајбер нападима

PATRUŠEV: Rusija nedavno bila suočena sa sajber napadima

15 januara 2017

patrushev-34t4

Šef ruske službe bezbednosti Nikolaj Patrušev izjavio je danas da je u Rusiji nedavno zabeležen porast pokušaja hakerskih napada s druge strane okeana i ocenio da Vašington, optužujući Moskvu za sajber napade, ignoriše činjenicu da je većina servera locirana upravo u SAD.

„Ustanovili smo da je sve više pokušaja da se ruski informacioni sistem napadne iz inostranstva i to su uglavnom pokušaji hakovanja i neovlašćenog prikupljanja podataka“, rekao je Patrušev u intervjuu za ruski dnevni list Rosijskaja gazeta koji je prenela ruska agencija Tass.

On je naveo da su u napade na ruske baze podataka aktivno uključeni globalni operateri i provajderi i da pri tome koriste metode koje konstantno napreduju.

„(Odlazeći američki predsednik Barak) Obama neosnovano optužuje Rusiju za hakerske napade, a namerno ignoriše činjenicu da je većina servera locirana upravo u SAD i da ih Vašington koristi za špijunažu i druge namene sa ciljem da sačuva dominantnu poziciju SAD u svetu“, naveo je Patrušev.

Izjava Patruševa usledila je u jeku tenzija u odnosima SAD i Rusije zbog tvrdnji američkih obaveštajnih službi da se Kremlj hakovanjem sajtova Demokratske stranke mešao u američke predsedničke izbore i korišćenjem ukradenih podataka pojačao podršku tadašnjem republikanskom kandidatu Donaldu Trampu koji je zahvaljujući tome pobedio na izborima.

Patrušev je izrazio i nadu da će za vreme mandata novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, koji će dužnost preuzeti 20. januara, doći do unapređenja saradnje Moskve i Vašingtona u borbi protiv terorizma i ocenio da je Obama „više pričao nego što je sarađivao sa Rusijom“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *