ПАТРУШЕВ Србији понудио сарадњу!

PATRUŠEV Srbiji ponudio saradnju!

26 oktobra 2016

patrushev-34t4

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev predložio je danas MUP-u Srbije da razmotri rad na memorandumu o razumevanju koji bi stvorio neophodne formalne uslove za redovnu komunikaciju o pitanjima od obostranog interesa.

Navodeći da se o tome razgovaralo još 2013. godine u Beogradu, Patrušev je na početku sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem rekao da taj dokument nema pravno obavezujući karakter, niti status međunarodnog ugovora.

On je naveo da se nada da će nacrt tog dokumenta biti usaglašen kako bi bio pripremljen za potpisivanje na marginama međunarodne konferencije o bezbednosti, koja će biti održana iduće godine u Rusiji.

Prema njegovim rečima, postoji tipski nacrt tog dokumenta koji Savet bezbednosti Rusije ima sa najpoverljivijim partnerima. On je podsetio da je poslednji sastanak ruskog Saveta bezbednosti sa delegacijom MUP-a Srbije održan ove godine u Groznom, kada se razgovaralo o problemima međunarodne i regionalne bezbednosti u bilateralnom sastavu.

– Danas imamo mogućnost da se još detaljnije zaustavimo na pitanjima od obostranog interesa – rekao je Patrušev. On je naveo da se od poslednjeg sastanka sa delegacijom iz MUP-a Srbije geopolitička situacija u svetu menjala, da je vrlo dinamična, uključujući dinamične promene na Balkanu.

Kako je naveo, Srbija je postala tradicionalan učesnik međunarodnih sastanaka visokih predstavnika koji nadgledaju pitanje bezbednosti.

– Računamo na vaše učešće na sledećoj konferenciji 2017. godine – izjavio je Patrušev i dodao da će MUP dobiti zvaničan poziv za učešće na toj konferenciji. Stefanović je rekao da treba ostvariti još bolju saradnju sa ruskim bezbednosnim službama, i da će sa Patruševim razgovarati o odnosu Srbije i Rusije u oblasti bezbednosti i mogućnostima unapređenja saradnje u toj, kako kaže, važnoj oblasti.

Na početku sastanka, Stefanović je rekao da Srbija želi da upozna kolege iz Rusije sa bezbednosnom situacijom u Srbiji, o situaciji u borbi protiv terorizma i ekstremizma, kao i izazovima koji se odnose na migracije i borbu protiv organizovanog kriminala.

– Ovo su oblasti u kojima postoji apsolutno jedinstvo u službama bezbednosti Srbije, i sva naša ministarstva i službe bezbednosti i različite druge institucije rade kao jedan da bi sprečili da Srbija i njeni građani budu meta terorista i kriminalaca – rekao je Stefanović. Ministar je naveo da već sada postoji dobra saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije, Federalnom službom obezbeđenja, Federalnom službom bezbednosti i Nacionalnom gardom.

Patrušev položio venac na Spomenik oslobodiocima Beograda

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev položio je danas venac na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik crvenoarmejcu. Patrušev će potom će imati odvojene susrete sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Za posle podne je zakazan sastanak sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Patrušev boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, a glavne teme njegovih razgovora sa srpskim zvaničnicima mogle bi biti međunarodni terorizam, migrantska kriza i ekstremizam na Kosovu i Metohiji. Ovo, inače, nije prva poseta Nikolaja Patruševa Srbiji, ali se o njemu u Srbiji malo zna. Za njega bi se moglo reći da je glavni ruski bezbednjak, šef svih ruskih tajnih službi. Reč je o čoveku koji je 1999. nasledio Vladimira Putina na čelu ruske obaveštajne službe i na toj funkciji ostao je tokom dva Putinova predsednička mandata.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. DUSKO says:

    COVEK IMA NAJBOLJE NAMERE ALI STA VREDI KAD SKUPSTINA ( POZICIJA I OPZICIJA ) I VLADA IMAJU ISTOG GAZDU ZAPAD !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *