Павиљон „Србија“ у Венецији није на продају

Paviljon „Srbija“ u Veneciji nije na prodaju

15 januara 2017

kul-venecija_620x0

PAVILJON „Srbija“ u venecijanskom parku Đardini, jedinstveni, elitni izlagački prostor u kom se naši umetnici predstavljaju na čuvenom Bijenalu još od 1938. godine – neće se prodavati! Ovo je „Novostima“ potvrdio Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu. Time je stavljena tačka na višednevne spekulacije da bi „na doboš“ mogla da ode galerija ekskluzivna i po tome što je Srbija jedna od 29 povlašćenih država koja ima svoj nacionalni paviljon na smotri čije su učesnice gotovo sve svetske zemlje.

– Neće se prodavati, niti ovaj paviljon predstavlja predmet sukcesije i naši umetnici će tu i dalje izlagati – objasnio je Vorkapić za „Novosti“.

Činjenica da paviljon ne predstavlja predmet sukcesije, jednako je važna, možda i značajnija, jer na prostor nekadašnjeg Jugoslovenskog paviljona (na pročelju zgrade i dalje je uklesano Yugoslavia), ne mogu da polažu pravo države naslednice. Svoje izložbe – Hrvatska, Slovenija, Makedonija, BiH, Crna Gora, (od nedavno i takozvana država Kosovo), predstavljaju u zajedničkom izložbenom prostoru, u Arsenalima.

Srpski i jugoslovenski umetnici su u 122 godine dugoj istoriji Bijenala u Veneciji učestvovali i pre nego što je otvoreno zdanje u drevnom i elegantnom parku Đardini. Komesar prve postavke bio je Milan Kašanin, u to doba direktor Muzeja princa Pavla. Za prvo predstavljanje u nacionalnom paviljonu Kašanin je odabrao pet slikara i jednog vajara – Matiju Jamu, Vladimira Becića, Ljuba Babića, Petra Dobrovića, Mila Milunovića i vajara Toma Rosandića.

Pre dve godine, uoči predstavljanja Srbije na 56. Bijenalu, sa radom Ivana Grubanova „Ujedinjene mrtve nacije“, naše Ministarstvo kulture uložilo je 3,6 miliona dinara, u popravku krova ovog izložbenog prostora zanimljivog i po tome što ima prirodno osvetljenje upravo sa tavanice.

VIZUELNI UMETNICI I ARHITEKTE

U Veneciji se naizmenično predstavljaju naši vizuelni umetnici i arhitekte. Prošle godine na Bijenalu arhitekture učestvovao je mladi tročlani tim – Stefan Vasić, Ana Šulkić i Igor Sjeverac, sa projektom „Heroik: Fri šiping“. Ove godine, na 57. Bijenalu savremene umetnosti, Srbija će se predstaviti projektom „Enklava – Slikarstvo, posledica ovakvog života“ kustosa Nikole Šuice. Našu reprezentaciju čine umetnici Vladislav Šćepanović, Dragan Zdravković i Milena Dragićević. Za nastup u Veneciji 2017. Ministarstvo kulture izdvojilo je 20 miliona dinara.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Ako zafali u budžetu, ode na doboš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *