Пажљиво са таблетама за спавање!

Pažljivo sa tabletama za spavanje!

1 januara 2018

Ukoliko patite od nesanice budite oprezni sa uzimanjem tableta za spavanje, jer stvaraju dvostruki rizik za nastanak demencije, upozoravaju stručnjaci sa Univerziteta Bordo.

Na osnovu obavljenih dvodecenijskih istraživanja ustanovili su da stariji od 65 godina koji uzimaju tablete za spavanje na bazi benzodijazepina imaju duplo veći rizik od zaboravnosti.

Ovu tvrdnju potkrepljuju podaci o ispitanicima iz istraživačkog perioda koji su još tada obolevali od demencije, naročito oni koji su otišli u penziju, a da nisu bili aktivni ni na koji način. Osobe u penziji ove tablete, inače, češće koriste zbog nesanice, kao i anksioznosti.

Međutim, uprkos razbijanju strahova i uspostavljanja sna, ove tablete mogu da budu uzročnici napada panike, problema sa pamćenjem, pa čak i preuranjene smrti, upozoravaju naučnici.

To se dešava zato što uneti bezodijazepini menjaju način na koji nervi prenose poruke mozgu i deluju umirujuće. Oni, zapravo, utiču na rad neurotransmitera koji su zaduženi za raspoloženje, dovodeći pritom i do pojave demencije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *