PAŽNJA: Kako postupati sa voćem i povrćem nakom poplava

PAŽNJA: Kako postupati sa voćem i povrćem nakom poplava

25 maja 2014

povrceZarazne bolesti koje prete mogu da se izbegnu striktnom higijenom i preventivnim merama.

Da bi se posle masovnih poplava rizik od crevnih infekcija i drugih zaraznih bolesti sveo na minimum, najvažnije je da građani shvate koji postupci su opasni po njihovo zdravlje i da ih izbegavaju. Uslovi posle poplave, gde je sve od prirode do pokućstva mokro, kontaminirano, prepuno mulja i bakterija, idealno su tlo za infekcije i jedini način da se spreči obolevanje je pažljivo praćenje instrukcija koje daju stručnjaci.

Kako kaže dr Ivan Jovanović, gastroenterolog iz Kliničkog centra Srbije, najvažnija je striktna higijena, redovno i pažljivo pranje ruku.

– Ako građanima nije dostupna čista voda alternativa za pranje ruku vodom je pranje alkoholom, ili korišćenje nekog gela za suvo pranje, na bazi alkohola – pojašnjava dr Jovanović. – Treba koristiti isključivo flaširanu ili vodu iz vodovoda ako je potrvrđeno da je ispravna, kako za piće, tako i za pripremanje hrane i ličnu higijenu. Ne smeju se koristiti lični izvori vode, čak i kada ne izgleda zamućeno ili zagađeno.

U ovakvim situacijama najsigrnije je jesti konzerviranu i industrijsku hranu. Ako sami spremate hranu obavezna je dezinfekcija radnih površina, pribora za jelo i kuvanje pre pripreme hrane, a hranu treba pravilno termički obraditi. Sveže spremljenu hranu treba pojesti najkasnije do kraja dana, a ako nema struje ni uslova za njeno bezbedno čuvanje, treba je baciti.

– Svu hranu koja je bila u uslovima pogodnim za širenje zaraze treba baciti, a ubuduće sve povrće i voće, naročito ono niskog rasta, poput kupusa, karfiola, zelene salate, jagoda, treba temeljno i dugotrajno prati, u više voda – savetuje dr Jovanović.

Inkubacija za crevne infekcije je u zavisnosti od vrste bakterija od nekoliko sati do 24 sata, a za trovanje hranom veoma kratka. Pri pojavi prvih simptoma poput mučnine, povraćanja, bolova u stomaku i crevima, proliva i slično, treba posetiti doktora.

– Kao terapija, u zavinosti od vrste infekcije daju se probiotici, neki od crevnih antiseptika, a u slučaju pojave povišene temperature i antibiotici, ali samo oni koje prepiše lekar – navodi dr Jovanović.

 (Novosti.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *