ПЕЛАГИЈА БЈЕЛОУСОВА: Жена о којој Тито никада није говорио

PELAGIJA BJELOUSOVA: Žena o kojoj Tito nikada nije govorio

16 septembra 2015

tito-e1330580987251 - CopyJosip Broz se u prijateljskom društvu i pred televizijskim kamerama vrlo rado prisećao mlađih dana, ali nikada nije govorio o svojoj prvoj supruzi – Pelagiji Bjelousovoj.

I pre Drugog svetskog rata u najužem krugu oko Tita znalo se da ga o Pelagiji nije pristojno ništa pitati, jer ta se ljubav gasila dugo i bolno.

Sve je počelo 1920. venčanjem u Sibiru. Nakon pet i po godina koje je proveo kao ratni zarobljenik propale austro-ugarske vojske u Rusiji i Sibiru, Josip Broz se u novembru 1920. vratio u novonastalu Kraljevinu SHS.

S njim je stigla i njegova mlađa žena, Ruskinja Pelagija Bjelousova, u poodmakloj trudnoći. Porodila se u kući Titovog oca Franje.

Broz se zaposlio u bravarskoj radionici Filipa Bauma u Zagrebu, u Petrinjskoj 3, a učlanio se i u Komunističku partiju Jugoslavije, koja je u to vreme bila u svom najvećem usponu.

Posao menja 1921. kada se zapošljava u mlinu Samuela Polaka u Velikom Trojstvu, selu nedaleko Bjelovara. Tamo je sa suprugom živeo sledeće četiri i po godine.

O bračnome životu Brozovih iz tog vremena malo je poznato, ali čini se da su živeli skladno. Josip je Pelagiju zvao „Poljka“.

Zna se ipak da im je u novembru 1922. rođen sin Hinko koji umire nakon osam dana od dizenterije, u junu 1923. od difterije umire 18-mesečna kćer Zlatica, Josipova neprežaljena miljenica. U februaru 1924. rodio im se sin Žarko, zdravo i živahno dete, koje im je donekle bilo i uteha.

Kad se bliskim saradnicima, bračnom paru Kopinič, 1941. rodilo dete, mlada majka Stela požalila se Titu kako ne zna da se brine o novorođenčetu. Tito joj je odgovorio: „Ništa ne brini, ja ću ti pomoći.

Ni moja Pelagija ništa nije znala, ali sam ja video kako to moja majka radi sa mojom mlađom braćom i sestrama, pa sam ja Žarka, kad je bio beba, i kupao, i povijao, i hranio.“

Početkom 1924. Broz je izabran u novoformirani Okružni komitet KPJ za Križevačko-bjelovarsku županiju i to mu daje podsticaj, a javlja se i ambicija da bude organizator i predvodnik. To je vreme kada počinje da se menja od mirnog porodičnog čoveka u stranačkog aktivistu kojem je porodica na drugom mestu.

U slobodno vreme Broz juri po sastancima u bližoj i daljoj okolini. Održava tajnu vezu sa pokrajinskim rukovodstvom KP u Zagrebu. Na sahrani partijskog druga iz Bjelovara drži buntovni govor, zbog kojeg osam dana provodi u zatvoru. Policija mu vrši pretres u stanu i pleni knjige, koje su mu nešto kasnije ipak vraćene.

Kad je Josip Broz 1928. godine osuđen na pet godina zatvora i ubrzo otišao na izdržavanje kazne, Pelagija se sa sinom Žarkom, vratila u Rusiju. Nakon izlaska iz zatvora 1934. i Tito će se ubrzo naći u Moskvi.

U januaru 1935. Centralni komitet KPJ odlučio je da ga uputi na rad u Komiternu, odnosno u Balkanski zemaljski sekretarijat, kao referenta za rad po pitanjima KPJ. Tito je očekivao da će to biti prilika da obnovi odnose sa suprugom.

Tri meseca je čekao na poruku koju nije dobio. Najveće razočarenje za njega bilo je saznanje da Pelagija nije bila brižna majka. Izgredi i nedolično ponašanje Žarka, smeštenog u domu za decu inostranih zvaničnika, bili su razlog za veliku brigu.

Žarko je imao burnu mladost i živeo je na ivici zakona. Kao vojnik Crvene armije u ratu protiv Nemaca izgubio je ruku. Tito ga je vratio krajem 1945. i sin mu se, vrlo nestašno živeći u Beogradu, ženio tri puta.

Pelagija Bjelousova se nakon razvoda s Josipom Brozom preudala za Rusa, i s njim dobila dvoje dece.

(webtribune.rs)

KOMENTARI20 komentara

 1. mija says:

  Sve što o Brozovom životu do kraja 2. s. rata pišu biografi i istoričari je gomila izmišljotina. Pelagija Bjelousova nikad nije postojala. Izmišljena je kao i njihova deca. Pogledajte fotografiju na kojoj su navodno Broz, Pelagija i Žarko. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sh/thumb/d/d3/Tito,_pelagija_i_zarko.jpg/250px-Tito,_pelagija_i_zarko.jpg Loša fotomontaža. 1.) Muškarac na fotografiji nije Broz, ni nalik 2.) Žena, kobajagi Pelagija, zvera okolo, dok muškarac i dete gledaju u objektiv. 3.) Crte lica ovog deteta nemaju nikakve sličnosti sa Žarkovim Ima još, ali je ova fotogradija suviše malog formata, pa bi bilo teško pratiti. Žarka sigurno nije rodila Pelagija, jer ona nije postojala, a ni Broz mu verovatno nije otac. Ko zna ko je. Broz nikad nije radio kao majstor-bravar. Sve je izmišljeno i traljavo frizirano. U uslovima diktature nisu morali da se previše trude, pa su ostavili masu dokaza o falsifikovanju.

 2. miroslav says:

  Pelagija je postojala.Bila je zapisnicar NKVD-a.Vikipiediju moze svako da dopise i doradi.Svejedno taj bivsi vladar nije ziv,pa ne znam sta ce malo,malo pa o njemu?

 3. mija says:

  Ime je Pelagija B. je verovatno negde postojalo, verovatno i realna žena sa tim imenom, ali nije postojala žena sa tim imenom koja je živela u braku sa J.B. Titom i rodila troje dece. Kakve veze ima Vikipedija sa ovim? O Brozu će se pisati sve dok se ne sazna njegov pravi identitet. Ne može drugačije biti, to je zahtev koji postavlja ljudska priroda. Bez istine, stari traumatični dogadjaji ostaju večno aktuelni, kao da ih čovek neprekidno proživljava, svakog dana iznova.

 4. za miju says:

  Ti bre Mijo samo lupetas. Istina je da je Pelagija postajala i Zarko je njihov sin. Pa on je po liku original Tito.Citaj secanja Ljubodraga Djurica.A pre svega, tito je bio vrlo boleciv prema Zarku kao i prema svojoj deci, unucima. Mozemo da pricamo sta hocemo, ali on skoro nista nije ostavio svojim potomcima, kao ovi ostali lopovi koji su bili pored njega, a za ove posle njega i da ne pricamo.

 5. mija says:

  Koji delom lica ili tela Žarko podseća na Broza? Stas? Kosa? Oči? Brada? Kaži, al' ne laži! Šta to znači biti bolećiv prema nekom? I zar ne možemo biti bolećivi i prema nekom ko nije naše dete? Da, Broz nije ostavio ništa "svojoj deci". Sve je odneo sa sobom.

 6. Apis says:

  Mija ovo na kraju, SVE JE ODNEO SA SOBOM je sustina cele price o Brozu. Na zalost ostavio nam je za vrat toliko raspamecenih autosofinista koji siluju zdrav razum.

 7. mija says:

  @Apis Mi još nismo "izračunali" koliku nam je štetu on napravio, šta je sve uništio ili pripremio za uništenje, koliko je novca i drugih vrednih stvari izvukao iz Srbije tj. SFRJ i sklonio ili poklonio, koliko nam je patnje naneo, koliko nas je lagao i obmanjivao, koliko nam je uvrnuo mozak i zamaglio svest i koliko dugo ćemo morati da se oporavljamo od svega toga. Za to mi izgleda još uvek nemamo snage. Ostali smo kao zamrznuti ili hipnotisani u danu njegove "smrti" i nema tih dogadjaja koji nas mogu probuditi. Ni ratovi, ni siromaštvo, ni parcijalne istine o njegovim (zlo)delima ništa ne menjaju. Ali pre ili kasnije moraćemo da izračunamo, jer bez podvlačenja crte ne možemo da maknemo dalje u budućnost.

 8. Stevica says:

  Mijo ,ti si neki tezak antiprotivnik a da ni ti pojma nemas zasto.Predpostavljam da si najmanje penzioner cim pises ovakve tekstove zato budi iskren prema sebi a posle i prema svima nama pa izracunaj i podvuci crtu :koliko si ostao duzan preduzecu u kome si bio zaposljen .Racuna se i hemijska olovka "greskom" odnesena i morotcangle,i kanta farbe ,i sveske i blokcici i kasnjenje na posao i lazno bolovanje i lencarenje kad nije imalo sta da se radi a plata se dobila CELA ....itd itd (sam dodaj ono sto sam propustio).Javi nam rezultat.Ono ispod crte .

 9. mija says:

  U životu ni spajalicu nisam ukrao ni privatnom ni pravnom licu. Čak ni lenčario na poslu nisam, možda zato što mi se nije moglo (priroda mog posla je takva). Zdravstveni karton (ili kako se to već zove) nemam, tako da ni lažno bolovanje niko ne može da mi prebaci (hvala Bogu uvek sam bio savršenog zdravlja, pa mi nije ni bila potrebna pomoć lekara). Nisam ni ostao dužan nikom, osim što uvek nešto kasnim sa plaćanjem ovih redovnih računa. Od države nisam dobio ništa, osim besplatnog školovanja, tako da nisam ni na taj način korumpiran. Ja u ovoj stvari uopšte nisam problem, jer nisam ni ŽELEO ništa tudje tj. ono što nisam zaradio. Zato nisam ni isfrutriran zbog "izgubljene dobiti", niti na bilo koji drugi način opterećen ličnim nerazrešenim pitanjima. U mom pisanju, dakle, nema ničeg ličnog. Samo razmišljam trudeći se da budem maksimalno duhovno disciplinovan, tj. da razmišljam "uredno", logički i pošteno, ne podležući predubedjenjima i propagandi bilo koje vrste i ne osvrćući se na povremeni bol koji mi istina izazove. Jednostavno posmatram, razmišljam i slažem mozaik kao tek rodjeno dete. Probaj i ti, videćeš koliko je zabavno i korisno.

 10. Sirmium says:

  mija ...Broz nikad nije radio kao majstor-bravar. Sve je izmišljeno i traljavo frizirano. U uslovima diktature nisu morali da se previše trude, pa su ostavili masu dokaza o falsifikovanju. ********* dabome. pravi broz nije imao jednog prsta, a ovaj laznjak je sin Jevrejina aristokrate, iz Odese (Staljin, Molotov). Otud su mnogi mislili da je Rus. Npr. Dragoljub Mihailovic, udbas Ratko Drazenic: udbaš Ratko Draženić o Titi https://www.youtube.com/watch?v=23YSLSe5UhQ

 11. Sirmium says:

  pa nismo mi tupi kao onaj sugoslovenski lumpenproletarijat. a svako ko se tada bavio njegovim identitetom ubijen je, ili zavrsio na Golom otoku. Npr. Branko Miljkovic, Branko Copic, koji je pre skoka sa mosta pio sok u Moskvi (svesoci reditelj Puric). Hahaha.... //////////////// "Josip Broz se u prijateljskom društvu i pred televizijskim kamerama vrlo rado prisećao mlađih dana, ali nikada nije govorio o svojoj prvoj supruzi – Pelagiji Bjelousovoj."

 12. Sirmium says:

  i ova Pelagija uopste ne lici na Rusinju. Pre bih je svrstao u dinaroide. a od Rankovica supruga je kazala , kako Tita nije niko prepoznao u navodno rodnom Kumrovcu. ********* kompilacija napravljena o ovom antisrpskom vampiru. tu je ulozeno visegodisnje sakupljanje gradje , i znanje: Sve je izmišljeno i traljavo frizirano. U uslovima diktature nisu morali da se previše trude, pa su ostavili masu dokaza o falsi https://tinyurl.com/pnp7q6p

 13. Sirmium says:

  ili jos pre, neka Hazarka, kao sto je bio po ocu ovaj antisrpski vampir. inace, hazari lice na ilirske Srbe, tj. dinarce Dakle, tvrdnja Molotova (i Staljina također - to je govorio i preko radia u besu, za vreme Informbiroa) "treći da je bio Jevrejin iz Odese (Molotov)" http://www.novinar.de/2013/10/14/kada-je-broz-stvarno-rodjen.html

 14. Sirmium says:

  Ah da... i odslusajte sledeci intervju, negde od polovine pa nadalje kaze da je Tito bio najbolji prijatelj sa nekom glavesinom u svetskoj cionistickoj org. Goli Zivot - Arije Livne - (TV Happy 02.10.2014.) https://www.youtube.com/watch?v=ysMzOLvAuWs

 15. Sirmium says:

  tacnije, taj se zvao Goldman . da ne trazite.... : https://youtu.be/ysMzOLvAuWs?t=57m55s

 16. mija says:

  U poslednje vreme neko jako gura teorije o raznim zaverama Hazara. Verovatno kamufliraju vatikansko-nacističke tajne operacije. Ako čovek pokuša da odgovori na neka osnovna pitanja, vrlo brzo se uveri da priča o Hazarima ne drži vodu. Ko su Hazari? Kakve su im etničke odlike, tradicija, običaji - samo desetak procenata njih je primilo jevrejsku veru, a 90 procenata njih su ostali pravoslavci, šta ih razlikuje od ostalih pravoslavaca? Koliko ih je bilo? Odakle im moć (novac) koji im omogućava toliki uticaj na svetska zbivanja? Šta su njihovi nacionalni ciljevi (ako ih označimo kao udružene Hazare, onda bi im i interesi morali biti udruženi, hazarski)? Koja velika sila ih podržava i zašto bi ih bilo ko podržavao u nastojanju da zavladaju svetom? Odakle im veština i znanje za tako složene operacije kao što je infiltracija u druga društva i upravljanje njima. Nema odgovora ni na jedno od ovih pitanja, verovatno zato što su oni davno nestali sa političke scene kao narod, ako su ikad bili zaseban narod, tj, ako su ikad imali jasnu nacionalnu svest. Neko nam je zabacio mamac, a mi smo opet, po ko zna koji put, zagrizli.

 17. Pantelija says:

  Bilo kako bilo jedno je sigurno većeg ustašu i srbo mrzca novija istorija ne poznaje ,,naj veći sin YU naroda,, kako su govorili njegovi dupelizci, zapravo bio je običan ološ hazarder u svakom pogledu manipulant, za sobom ostavio bezbroj unesrećenih žena i tuce kopiladi TRUNUO U PAKLU kako je i zaslužio !

 18. Sirmium says:

  mija, da je poreklom sin bogatog Jevrejina iz Odese, rekao je Staljin. a ona Pelagija lici na Hazarku, tj. askenaza Jevreje...

 19. Sirmium says:

  i pionir ustastva, Franko, bio je od istog soja. ne treba izbegavati cinjenice. Kad kazem Jevreji, mislim na cioniste, a ne obicne, koji su u vecini. u tu zamku ne treba upadati. a cioniste napadati

 20. mija says:

  Da je jevrejin cionista, imao bi makar malo milosti prema Srba. A on je mrzeo Srbe iz dna duše, hapsio ih, mučio i ubijao iz čistog zadovoljstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *