Пелет је ново благо Србије: Произвођачи не стижу да направе довољно

Pelet je novo blago Srbije: Proizvođači ne stižu da naprave dovoljno

26 januara 2017

633975_pelet-foto-pixabay-com_f

Proizvodnja peleta je povećana a za isporuku, po ceni od 170 do 210 evra po toni, prave se liste čekanja.

Zbog niskih temperatura, velike potrošnje energenata i znatno veće potražnje za ogrevom, u pogonima za proizvodnju peleta u novovaroškoj opštini radi se gotovo danonoćno.

Sve što se proizvede, i po znatno većim cenama nego letos, izveze se ili proda odmah na stovarištima širom Srbije.

Nekada otpad i ekološki problem koji je završavao u rekama ili pokraj puta, piljevina i drvena korica, sada su sirovina od koje nastaje, poslednjih godina, a naročito ovih dana, izuzetno traženi energent.

– Nismo očekivali da će biti ovako, ovo je nenormalna potražnja, ne možemo da proizvedemo koliko se traži. Mene su zvali u januaru, mislim 500 ljudi – kaže Stane Mandić iz „Zlošnice“.

Vladan Jovanović kaže da je teško raditi na minus 25 stepeni, ali velika je potražnja za peletom, pa se mora raditi.

Ko je razmišljao unapred, predvideo je ovakvo interesovanje.

Obezbedio je sirovinu i uprkos jakoj konkurenciji od gotovo 300 manjih i većih strugara na ovom prostoru, sada ima sigurnu proizvodnju.

– Sirovinu imamo, tu je jedan lager i na putu je još jedan. U septembru je sve obezbeđeno da ne bi sada išli u šumu zbog ovakvih uslova – rekao je Duško Mandić, vlasnik „Žlošnica“.

Zbog velikog interesovanja za ovaj ekološki energent, uz savremenu proizvodnju koja podrazumeva potpunu iskorišćenost drveta, u ovom pogonu sa 20-ak zaposlenih, radi se gotovo neprekidno.

Za proteklih mesec dana, u pet manjih i većih pogona na teritoriji opštine Nova Varoš, proizvedeno je i odmah prodato više od 1.000 tona peleta ili gotovo duplo više nego prošle godine u isto vreme.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *