ПЕЛОСИЈЕВА ПОСЕТИЛА ЈАПАН: Сада су Кини одрешене руке!

PELOSIJEVA POSETILA JAPAN: Sada su Kini odrešene ruke!

3 avgusta 2022

Poseta Nensi Pelosi Tajvanu ne samo da je dodatno narušila odnose Pekinga i Vašingtona, već Kina više nema nikakve potrebe da poštuje bilo kakve prethodne dogovore o tome kako će tretirati ovo ostrvo i na koji način će rešavati tajvansko pitanje, ocenjuje diplomata u penziji Zoran Milivojević.Kako kaže, činjenica da je predsednica Predstavničkog doma, uprkos brojnim upozorenjima iz Pekinga, ipak otišla na Tajvan, predstavlja ozbiljnu provokaciju Kine, a najbolji dokaz za to je reakcija generalnog sekretara UN Antonija Gutereša koji je osudio tu posetu, upravo imajući u vidu jasan stav kineske strane.

Kini date odrešene ruke

Ta poseta će, upozorava Milivojević, sasvim sigurno dovesti u pitanje dalji razvoj kinesko-američkih odnosa, koji su ovim potezom SAD pretrpeli ozbiljnu štetu.

„Ne verujem da će doći do potpunog prekida diplomatskih odnosa dveju zemalja, ali mislim da će oni biti svedeni na najmanju meru, budući da ovakav potez predstavlja arogantnu demonstraciju političko-vojnih potencijala SAD, za koje Vašington i dalje misli da su na visokom nivou. Ali, ovaj potez će takođe za posledicu imati i daleko veće angažovanje Pekinga prema Tajvanu u budućnosti, u smislu njegovog priključenja Kini“, smatra iskusni diplomata.

Kina je, dodaje, izbegla da uđe u zamku direktne konfrontacije, ali je zadržala pravo da ubuduće odlučuje o tretmanu Tajvana kao dela svog unutrašnjeg pitanja, bez obzira na stav Amerike da se održi „status kvo“ i da se Tajvan ne može priključiti Kini nasilnim putem.

„Posle ovog akta taj stav Vašingtona više nema težinu, a Kina ima odrešene ruke da odlučuje o budućnosti Tajvana kao dela svoje teritorije“, uveren je Milivojević.

Reintegracija bez nasilja

Spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls” Srđa Trifković ne misli da će se Kina odlučiti na vojnu opciju kada je Tajvan u pitanju, iako je oštra retorika na snazi još od 1949. godine.

„Tajvan je, premda neuporedivo manji od Kine, ekonomska super sila sa oružanim sistemima prvog reda. Vojni i politički rizici takvog poteza bili bi previsoki i ne verujem da Si Đinping na duge staze ozbiljno razmišlja o toj opciji. Pre mislim da se on nada tome da će sa daljim jačanjem Kine i njenog uticaja na region kao prvorazredne evroazijske sile, naprosto da privuče Tajvan u proces bliže reintegracije bez nasilja“, ocenjuje Trifković.

Međutim, kako dodaje, ukoliko kineski predsednik zaista ne odgovori oštro na posetu Pelosijeve Tajvanu, postoji opasnost da izgubi kredibilitet:

„Sa druge strane, Si Đinpingu je jako stalo do stabilnosti, a jasno je da bi eventualna eskalacija ili ratni sukob bio izvor maksimalne nestabilnosti. Tako da u ovom trenutku on zapravo nema dobre opcije, tim pre jer se sprema za izbor za treći mandat. Mislim da u trenutku kada unutar partijskog vrha stvara konsenzus za tu značajnu odluku, sebi ne može da dopusti luksuz da ulazi u neki otvoreni klinč sa Amerikom. U tom smislu ne očekujem da se bilo šta značajno desi”.

Izrežirano neslaganje Bele kuće i Pelosijeve

Ne znače mnogo, kaže naš sagovornik, ni upozorenja iz Bele kuće.

„Mislim da je sve bilo izrežirano i da su oni praktično dali „zeleno svetlo“ Nensi Pelosi da ide na Tajvan, jer im je upravo bilo stalo do toga da kineskog predsednika dovedu u situaciju da sa jedne strane mora da preti oštrim merama, dok sa druge strane nema na raspolaganju mere koje opet ne bi bile toliko oštre da na duže straze poljuljaju njegove pozicije unutar partije“, kaže Srđa Trifković.

Sličnog stava je i Zoran Milivojević koji povodom pokušaja Bajdenove administracije da se ogradi od posete Pelosijeve Tajvanu podseća na to da je u Americi na snazi predsednički sistem.

„U tom smislu argumenti Bele kuće da su oni bili protiv posete Pelosi Tajvanu, ali da nisu mogli da je spreče, deluju neubedljivo. Tim pre jer Pelosi pripada istoj političkoj strukturi, odnosno partiji kojoj pripada i predsednik Bajden, i zastupa istu politiku. Zato se ovaj potez može posmatrati kao deo zajedničke strategije da se demonstrira američka sila i prisutnost u tom delu sveta“, veruje Milivojević.

Kako dodaje, dovoljno je pogledati da Pelosi posetila Japan, Južnu Koreju i Singapur, zemlje koje su uvele sankcije Rusiji i u potpunosti slede američku strategiju na globalnom planu, kao i Maleziju, očigledno u pokušaju da se ta velika muslimanska zemlja privoli na tu stranu, pre svega zbog Indonezije.

„Ceo taj put je bio demonstracija američke strategije i politike na Pacifiku usmerene protiv Kine. Dakle, reč je o demonstraciji američke spoljnopolitičke doktrine na čijem čelu su demokrate – i Bajden i Nensi Pelosi, a deo te strategije koji može biti opasan je orijentacija na intervencionizam, koji bi tu strategiju u praksi trebalo da dopuni“, navodi Milivojević.

Nema, zaključuje diplomata, nikakve razlike u stavovima Predstavničkog doma američkog Kongresa i Bele kuće, već je ograđivanje Bajdenovih ljudi od posete Nensi Pelosi Tajvanu bio pokušaj da se stvori izlazna varijanta, odnosno prostor za dalju komunikaciju Vašingtona i Pekinga.

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u utorak uveče je doletela u Tajpej, a u sredu ujutru imala je sastanak sa šefom tajvanske administracije Cai Ing-venom. Ovo je njena prva poseta Tajvanu od 1997. godine. Američka administracija, koju je kineski lider upozorio da „igranjem vatrom rizikuje da se opeče“, uverila je Peking u svoju privrženost politici „jedne Kine“ i ogradila se od posete, rekavši da Pelosijeva sama donosi odluke.

Kina smatra Tajvan svojom provincijom i uvek se protivi svakom kontaktu između predstavnika Tajpeja i aktuelnih zvaničnika, posebno visokih zvaničnika, ili vojske iz zemalja sa kojima Peking ima uspostavljene diplomatske odnose.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. persida says:

  Joj crna Pelosi, usrala motku si.

 2. Rista Bre says:

  To o uzdržavanju zbog izbora u Kini i mogućeg slabljenja pozicije...Kakvi izbori u Kini? Si je doživotni predsednik a izbori su kao i titovi izbori. Ko da sruši Ksija i zašto? Normalno da neće reagovati, ali ne zato što Tajvan ima američko i svoje snažno oružje. Ima i Ukrajina. Koliko su se Rusi uzdržavali pre nego je Amerika krenula frontalno sa Ukrajinskom vojskom na Rusiju? Rusija je preduhitrila napad na Krim samo za 3 dana. Čekali su do zadnjeg momenta, samo da izbegnu rat. Kina će "progutati još mnogo političkih bezobrazluka Amerike" ali Tajvan nema Donbas da ubija Kineze. Svi su Kinezi i ni jedan običan Tajvanski kinez nije za rat a većina jedva čeka da se ujedini sa Kinom koja ekonomski osvaja svet i tako sebi otvore tržište koje im Kina zatvori kad god hoće. Koliko je proizvodnih organizacija na Tajvanu propalo samo zbog jednog poteza, a to je kada im Kina uvela sankcije na izvoz "kineskih tajvanskih jabuka" koje mi nismo nikad ni videli Srbiji? Na hiljade tajvanskih kineza je izgubilo višegodišnju zaradu ali ne znam jel to danas rešeno. Kina ide ekonomski na Tajvan i ekonomska saradnja Tajvana i Kine je za Tajvan gotovo presudna.

 3. Rista Bre says:

  Zašto Amerika gurka Kinu i Tajvan u rat? Razlog je isti kao i u slučaju Rusije i Ukrajine. Amerika je završila rasturanje islamskih država na Srednjem istoku i sa samo malo dodavanja ulja na vatru, može ih rasplamsati opet, mada se Srednji istok nije ni smirio. Arapi protiv Arapa. I ni jedan islamski narod na Bliskom Istoku to još nije ni shvatio, niko nije javno potegao to pitanje, niko iz islamskog sveta nije počeo da radi na smirivanju tih sukoba. Ssmouništenje Arapa uz beznačajnu kolateralnu štetu zapadnih nroda, što je nekoliko desetina hiljada poginulih Zapadnih vojnika i miliona i miliona Islamskih ljudi. Iran je blokiran, Irak ne postoji više u nekadašnjem izdanju, Libija ne postoji više u nekadašnjem izdanju, Sirija više nije niko i ništa a krvavi ratovi Arapa su ostavili teške i nesagledive posledica za same Arape. Znači tu su sve spremili da bi kasnije mogli da pređu na završne operacije. Nemam pojma šta su te završne operacije, ali uopšte nije teško pogoditi. I...? Pa došlo vreme da krenu na Istok. Azija je ta koja im mami poglede vekovima, a pogotovo Rusija. I videli ste svi. Krvavi rat između dva bratska naroda se vodi već mesecima. Treba im rat Kineza protiv Kineza i zato gurkaju Zelenski vladu Tajvana da se proglasi nezavisnom državom. To je cilj Amerike. Zavadi pa vladaj a oni neka ginu, uništavaju svoju ekonomiju a mi ćemo uvek pomagati jednoj strani iz "demokratskih" razloga. To je cilj Amerike i Amerika će ga ostvariti jer ni Kinezi nemaju šanse da idu sa nekim pregovorima ili bilo kako drugačije, jer će, ako ne uskoro, ono za par godina Amerika nagovoriti Tajvan da proglasi nezavisnost. Tada nikakva politička analiza neće moći da prođe i doći će do novog rata na Istoku. Tu su i Pakistan, Kina, Indija i mnogo manjih država koje će silom ili milom krenuti u nove istočne ratove. To Amerika hoće, na tome radi i radiće. Izbija stabilnost na kome počiva Kina danas, Rusiji je već izbila tlo ispod nogu, ali ne mnogo jer Ruska zemlja i velika i jaka. Ipak rat u koji je Rusija gurnuta sa braćom Ukrajincima je krvav da krvaviji ne može biti. Najkraće rečeno, Zapad smatra da je došlo vreme da se krene na još jedan kontinent posle osvajanja Južne i Severne Amerike i Australije. A to znači da su ratovi na Istoku pokrenuti i trajaće sve dok Azijci ne iskrvare. A posle toga u rezervate. Pa još kada napujdaju nenormalno fanatične Japance na Kinu, pa Severne Korejance na Južne...Kažem vam lepo i jasno. Zapad je krenuo na Aziju ali sa iskustvom koje je usavršio, uspešno usmerava bratske narode jedne protiv drugih i to će biti sve izraženije. Pa kažu - Bajden glupav! Uništava Ameriku! Neće biti. Azija se gura u sukobe. Aziju Bajden uništava.

 4. Čudoser iz Nazareta says:

  Ma svi oni zveckaju ćorcima, Ameri a time nato kao i Kina, samo Rusija ima myda da roka pravo i to protiv države od 59 mil.koja je i vojna sila u Evropi, ne ko kauboji samo male države, kukavički. Što ne napadnu Iran? A kao oni će Rusiju. Kako da ne. I Kinu će. A onda ode u Japan da pitaju bi li možda oni 😂😂😂

 5. milorad5 says:

  kinezi imaju ekonomske mere i mogućnosti koje mogu ameriku da urnišu,i mislim da će sada da pokrenu ali POLAKO te instrumente.Mislim da su se kinezi dosada suzdržavali od takvih poteza i da je američka finansijska kriza danas posledica američkih gluposti,pretereane potrošnje i štampanja novca bez pokrića,ali od pelosi oni će imati i direktne finansijske udare,promišljene i pravilno tempirane.Kinezi nisu hteli da idu na tu opciju jer gubitci će biti veliki i za njih,ali pare su pare a ugled,politika i OPSTANAK držve nacije i političkog uredjenja su nešto drugo,tu se ne pita ŠTA KOŠTA.Čudi me da bsabu nisu oborili,trebali su to da urade ali je moguće da nisu hteli rizik PROMAŠAJA a pitanje je koje su elektronse mere tu sve korišćene.Nensi pelosi je zadala coup de grace američkoj federaciji ovim suludim i nepotrebnim činom,posledice će se uskoro videti i osetiti.Starci NE SMEJU BITI na takvim dužnostima kao što je pozicija nensi pelosi,ona je potpuno neodgovorna i nesvesna svojih postupaka i manipulacija koje stoje iza toga i pre svega je oštetila američke interese u celom svetu svojim postupcima,zbog lične promocije i staračke tvrdoglavosti.Kladim se da su joj menjali pelene svaki sat u avionu,videlo se da je prestrašena,ukočena od rahitisa i iscrpljena od predugog puta avionom,žalosno je koristiti tako stare ljude za tako podle poteze.

 6. Rista Bre says:

  Drugim rečima Kini su sada ruke zaključane u lisice sa čeličnim sajlama. Kina će moći da ih skine samo upotrebom sile. Šta mislite, ko je plasirao vest u ceo svet, u svaki budžak i u svaku kuću da Amerika gubi svoju moć, da propada, ko je stvorio nestvarnu sliku razjedinjavanja Amerike, pada ekonomije...ma užasa u do juče naj državi? Ko? Odakle odjednom po Zapadnim, slepo cenzurisanim državama odjednom ogroman broj nezavisnih studija, mini medija, internet kanala i reportera, analitičara profesora i "velikih" ljudi koji najednom pričaju sve, jedino i samo crno o Americi i to na svim američkim socijalnim mrežama debelo cenzurisanim do juče? Pričaju antiamerički a ceo svet sluša i svršava. Eh, prijatelji moji. Pa CIJA vam poslala žvake za ludake, CIJA otvorila nezavisne medije, CIJA stvorila anti američke studije, reportere...Zato niko ne sme ni da ih dirne, a vi svi zdušno kao jedan, počeli da žvaćete žvake za ludake, jedete kokice, počeli čak i da masturbirate dok Istok sve dublje zalazi u krvave ratove sam sa sobom. Počeli da se nadate propasti Amerike, dok Rusija krvavo pokušava da se iščupa iz problema u koje je gurnuta. Kina na ivici nemoći samo zbog jedne ženske...iz gotovo propale Amerike. Jedino i jedino korisno od tih tipova razvaljenih usta je to što im naređeno da pričaju 50% gole istine a sve ostalo da pretpostavljaju, da misle i da reto riču. Ipak neka korist od njih, samo morate biti snažno uzdržani da podržavate sve što vam lažni revolucionari Zapada plasiraju. Tu do pre 3 meseca niko nikada nije čuo o tim novoreporterima i mučenicima a preko noći naišli kao poplava. Oni jave Rusima da su stigli HIMARS sistemi, oni javljaju Rusima o rasporedu Ukrajinskih snaga, oni sve "znaju"... Niste ništa naučili iz vremena hladnog rata a svi ste ga ili preživeli ili rođeni dok je još uvek bio aktuelan, a završio se porazom SSSRa? Na zapadu katastrofalna kriza, Zapad izdiše...A istok ratuje sve više sam protiv sebe. Ne znam kako pristalice teorije pada Zapada razmišljaju, ali se sećam da sam nekad davno učio neki predmet, šta li je, a zvao se - LOGIKA!

  • Kosovac says:

   @ Rista Bre, …..Garantujem da si imao dvojku iz Logike. Vidim posle si se usavršavao, svaka čast, i postigao zavidni nivo. U suprotnom smeru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *