ПЕНС: Ако Кијев буде поражен, руска војска ће прећи границу НАТО-а

PENS: Ako Kijev bude poražen, ruska vojska će preći granicu NATO-a

19 juna 2023

Majk Pens, bivši potpredsednik SAD i jedan od kandidata za predsedničku nominaciju Republikanske stranke na izborima 2024. godine, smatra da je neophodno nastaviti pružanje podrške Ukrajini, jer očekuje da će, ukoliko Kijev bude poražen, ruska vojska preći granicu jedne od zemalja NATO-a.

„Očekujem da, ako Rusija pobedi Ukrajinu, neće proći mnogo vremena pre nego što ruska vojska pređe granicu, kada će naši muškarci i žene u uniformama morati da idu u borbu“, rekao je on u intervjuu za En-Bi-Si njuz.Pens je primetio da bi moglo da se radi o prelasku granice – Poljske, Estonije, Letonije, Litvanije.

Prema rečima kandidata za predsednika SAD, trenutni skepticizam među Amerikancima u pogledu vojne podrške Ukrajini je „odraz nepoverenja u predsednika Džozefa Bajdena kao vrhovnog komandanta“.

„U našem nacionalnom interesu je da ruska vojska bude potisnuta iz Ukrajine, a ne da Džo Bajden priča o sjajnim demokratskim ciljevima“, rekao je Pens, dodajući da će to takođe poslati signal Kini za Tajvan i drugde u azijsko-pacifičkom regionu.

Polovina Amerikanaca protiv podrške Kijevu

Skoro polovina Amerikanaca (47 odsto) smatra da SAD šalju dovoljnu količinu pomoći Ukrajini, a 16 odsto njih da je potrebno poslati više, navodi se u istraživanju Istraživačkog centra Pju.

Sa druge strane, 28 odsto Amerikanaca kaže da SAD šalju previše pomoći Ukrajini.

Međutim, udeo Amerikanaca koji smatraju da se Kijevu pruža previše pomoći stalno raste od početka rata, uglavnom zbog promene raspoloženja među republikancima, navode iz istraživačkog centra.

Trenutno, 44 odsto republikanskih birača navodi da SAD šalju previše pomoći, u poređenju sa 40 odsto u januaru ove godine.

Istovremeno, tek 14 odsto glasača Demokratske stranke deli taj stav.

U martu prošle godine, devet odsto republikanaca je smatralo da se Ukrajini šalje previše pomoći, u odnosu na pet odsto demokrata.

Istraživanje pokazuje i da 59 odsto Amerikanaca kaže da bar donekle pažljivo prati vesti o ratu u Ukrajini.

Kada im se postavi pitanje kolika je pretnja ruska Specijalna operacija po Sjedinjene Države, 32 odsto ispitanika kaže da „velika“, isto toliko njih smatra da je reč o „maloj“ pretnji, dok 11 odsto Amerikanaca rusku intervenciju ne vidi kao pretnju.

Kada je reč o politici američkog predsednika Džozefa Bajdena vezanoj za ukrajinsku krizu, 39 odsto građana SAD kaže da ga podržava u tome, dok 35 odsto ispitanih navodi da ne podržava politiku predsednika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *