Пенс оптужио Кину да ради на смењивању Доналда Трампа

Pens optužio Kinu da radi na smenjivanju Donalda Trampa

4 oktobra 2018

KINA se meša u naše kongresne međuizbore – objavio je Majkl Pens. Međutim, potpredsednik SAD se nije na ovome zadržao.

Objasnio je da se Peking ne meša tek onako – da bi se mešao. Već da je mešanjem želi da obezbedi da bude smenjen Donald Tramp.

Pens je oboje izgovorio u nastupu koji je imao na Hadsonovom institutu u Vašingtonu.

Ne iznoseći nikakve dokaze – kao ni u slučaju optuživanja Rusije za američke predsedničke izbore 2016-te – Pens je dodatno naglasio:

„Najužasnije je što Kina pravi pokušaje bez presedana da utiče na američko društvo, na novembarske izbore za Kongres SAD i atmosferu koja će uticati na predsedničke izbore 2020-te. Da budem potpuno otvoren: liderstvo predsednika Trampa već donosi plodove, pa Kina želi da Amerika ima drugog predsednika“.U nastavku je dodao: „Kina manipiliše američkom demokratijom. Kao što je prošle nedelje već rekao predsednik Tramp, svedoci smo pokušaja Kine da se umeša u naše ovogodišnje kongresne međuizbore. Naše obaveštajne službe signaliziraju da Kina nastoji da utiče na vlade naših saveznih država, lokalne vlasti i zvaničnike da bi mogla da iskoristi raznoglasja između njih i feralnih vlasti povodom političkih pitanja .Kina koristi i raznoglasja povodom carina koje joj uvodimo“.

Potpredsendik SAD  je istupio i sa tvrdnjom da Kina želi da prinudi Trampa i da promenui politiku prema njoj i da za to „mobiliše skrivene aktere, konspirativne grupe i sredstva porpagande“:

„Visoki kineski funakcioneri  već su pokšavali da utiču na lidere našeg biznisa da bi ih naveli da osude mere koje preduzimamo u sferi trgovine i da ih navedu da ne zatvaraju svoj biznis u Kini.“

I Pens je optužio Peking da kontrasankcijama „gađa“one grane američke industrije i one države SAD u kojima su skoncentrisani Trampovi birači.

Naveo je kineske kontrasankcije u 80 odsto slučajeva pogašaju oblasti SAD koje du 2016-te većinski glasale za Trampa.

Još je optužio Kinu da se služi „dužničkom diplomatijom“. Još konkretnije: da raznim zemljama odobrava „kredite pod sumnjivim uslovima“ da bi raširila svoj uticaj u svetu.

„Sada Kina – naveo je – daje stotine milijardi dolara infrastrukturnih kredita vladama širom sveta. Međutim, ti krediti su problematični. Glavnu korist od njih imaće Kina. U nekim zemljama, povrh svega, podržava neke partije i kandidate. One koji će podržavati kineske strateške interese“.

Svoju optužnicu protiv Kine, Pens je kompletirao ovako:

„Peking troši ogroman novac na usavršavanje svoje vojne moći da bi na vojnom planu pretekao Vašington vi da bi SAD potisnuo sa zapadnog Pacifika. Kina na naoružavanje i Oružane snage već troši koliko ceo ostatak Azije zajedno. Peking, u suštini, želi nadmoć nad SAD i na morimai na kopnu i u vazduhu i u kosmosu. Međutim, u tome neće uspeti“.

Nimalo slučajno, još je izgovorio:

„Osećajući optimizam na pragu 21. veka, Sjedinjene Države su pristale da Pekingu daju pristup američkoj ekonomiji i saglasile se da Kina uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju. Naše prethodne administracije su računale da će to pomoći pojavi slobodne Kine, ali je sloboda još daleko od kineskog naroda. Mi ćemo se i dalje držati principa jedne Kine, ali nam se politički model Tajvana čini boljim za kineski narod“.

Zvanični Peking je sve ovo  odbacio i ukazao da se ne meša u unutrašnje stvari drugih država.

Još je i Pensa i Trampovu administraciju u celini upozorio da se čuvaju „Tukididove zamke“ koja je u svoje vreme isprovocirala i Peloponeski rat i niz drugih manjih ratova. 

„Tukididovu zamku“ je izmislio američki politikolog, bivši zamenik ministra odbrane SAD Graham Elison. A podrazumeva: da je Peloponeski rat počeo zbog neosnovanog straha Sparte da joj preti rastuća moć Atine.

Ukazivanjen na `zamku`, Peking opominje Amerikance da ne slede primer Sparte povodom rastuće moći Kine.

U vrhu SAD kao da su se formirale dve `partije` – antiruska (u kojoj su demokrate i deo republikanaca) i antikineska (koju čine Tramp i njegove pristalice).

U samim Sjedinjenim Državama već su se, inače, našli oni koji upozoravaju da u Peloponeskom ratu nije pobedila demokratska Atina već `nedemokratska Sparta`. A i da je kroz nekoliko decenija oslabljene Atinu i Spartu pokorila – Makedonija…

KOMENTARIJedan komentar

  1. raikkonen says:

    hahahahaha...e ovo vec postaje stvarno cirkuz..rusi doveli trampa a kinezi bi da ga sruse, jos ce kina i rusija da zarate zbog trampa...aaaahahahaha..maaa ovaj americki debilizam nema kraj...pazi ovo! kina trosi pare na oruzje neznam koliko a siroti oni trose na blagostanje u africi...placu za batine, prost da ti bude zadovoljstvo da ih ....motkom !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *