Пенс: САД неће стајати по страни док Венецуела тоне

Pens: SAD neće stajati po strani dok Venecuela tone

14 avgusta 2017

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je da će SAD iskoristiti svu svoju ekonomsku i demokratsku moć kako bi došlo do obnavljanja demokratije u Venecueli.

– Predsednik Tramp je vrlo jasno stavio do znanja da nećemo stajati po strani dok Venecuela tone u diktatorski režim. Loše stanje u Venecueli preti da ugrozi bezbednost i prosperitet naše celokupne hemisfere i naroda SAD – rekao je Pens novinarima u Kartaheni, u Kolumbiji, a prenosi agencija Rojters.

Pens je, u primetno pomirljivijem tonu u poređenju s Trampom, istakao da će „SAD i dalje biti uz slobodne zemlje širom svoje hemisfere, sve dok se venecuelanskom narodu ne vrati demokratija“.

– Za Venecuelu imamo mnogo opcija, ali predsednik ostaje uveren da, sarađujući sa svim našim saveznicima širom Latinske Amerike, možemo da postignemo mirno rešenje – rekao je Pens.

Predsednik SAD Donald Tramp u petak je zapretio vojnom akcijom u Venecueli, čime je izazvao osude širom Latinske Amerike.

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos rekao je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pensom, da vojnu intervenciju ne bi čak trebalo ni razmatrati.

Međutim, potpredsednik SAD je napomenuo da je sa predsednikom Kolumbije razgovarao o novim sankcijama protiv Venecuele.

– Predsednik Santos i ja smo detaljno razgovarali o dodatnim merama koje bi mogle biti preduzete kako bi se izvršio jači pritisak na režim u Venecueli u ekonomskom smislu – rekao je Pens, dodavši da SAD „razmatraju puni niz dodatnih ekonomskih sankcija“.

Trampov komentar o vojnoj intervenciji kao opciji za Venecuelu su, pored ostalih latinoameričkih zemalja, osudili i Peru, Meksiko i Kolumbija, koji spadaju u najoštrije kritičare venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, podseća agencija Rojters.

KOMENTARI3 komentara

  1. Aleksandar V. Pavlov says:

    Naopako. Ovi su totalno LUDI.

  2. M says:

    Sto bi trebala uciniti Rusija dok tone susjedna joj Ukrajina?U cem je razlika?U tom da je Venecuela daleko od USA.Kao npr.Balkan od Rusije.Sto je za Velike i Jake-nije za male i slabe.

  3. Kulak says:

    Rusiji su pred nosom,u Harkovu i Odesi,Ameri instalirali najcrnji fašistički banderovski režim,a Putin i društvo još uvek prstom ne mrdaju da spase tamošnji ruski narod od etničkog čišćenja i genocida.Svakog dana u Odesi grupe bwnderovaca prebijaju ruske civile,a Rusija to zasad mirno gleda.Ima li kraja tome zlu ili će Rusija i dalje mirno gledati sve to?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *