ПЕНС ЗАПРЕТИО ЕРДОГАНУ: Бићете избачени из НАТО-а!

PENS ZAPRETIO ERDOGANU: Bićete izbačeni iz NATO-a!

4 aprila 2019

VAŠINGTON počinje surovu igru „discipline kičme“ sa svojim saveznicima.

Potpredsednik SAD Majk Pens upozorio je Tursku  da ne kupuje ruske zenitne raketne PVO/PRO sisteme S-400 „Trijumf“.Poručio je zvaničnoj Ankari da će njeno konačno opredeljivanje za S-400 značiti opredeljivanje za napuštanje NATO. Ni manje, ni više!

Turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i ministru odbrane Hulusi Akaru preko Tvitera je poručio:

„Donald Tramp je jasno stavio do znanja da nećemo pasivno posmatrati kako naši saveznici iz NATO  kupuju naoružanje naših protivnika!“

Dodatno ih je upozorio: „Na Ankari je da izabere – hoće li ostati važan partner u najuspešnijoj vojnoj alijansi u istorijiili želi da rizikuje tim partnerstvom donoseći nerazumne odluke (o kupovini S-400)“.

Dakle: ili-ili, samo malčice zamaskirano.

Dan ranije je sam Tramp pozvao Erdogana da učini sve što može da „reši pitanje sa F-35 i C-400“.

I to je bilo: ili F-35 ičli C-400!

Pens je otišao tri koraka dalje i izbore Erdogana i Akara sveo na: ili S-400 ili NATO.

Potpredsednik SAD se, najblaže rečeno, povišenim tonom obratio i Nemačkoj.

Sa namerom da i nju – zajedno sa Turskom – postavi na mesto. Okrene od Moskve i disciplinuje za borbu sa „ruskim uticajem“. Ne samo u Zapadnoj hemisferi, kao što je najavio Majk Pompeo, nego na svakoj tački globusa gde Rusija ima makari mali uticaj.

Angelu Merkel je ponovo opomenuo da će realizacija projekta gasovoda Severni tok-2 ekonomiju njene zemlje „učiniti taocem Rusije“.

Predočio joj je da se za vezivanje Nemačke za ruski gas odlučila uprkos „ruskoj agresiji“ i da tim svojim izborom navodno „dovodi u opasnost bezbednost svih evropskih zemalja“..

Dodao je da je Berlin pristao na „energetsku zavisnost od Rusije i ocenio da je „to naprosto neprihvatljivo“.

Istov remeno je iskoristio priliku da Merkelovu opomene vojne rashode i dalje drži ispod predviđenih 2 odsto nacionalnog BDP.

KOMENTARI6 komentara

 1. padre says:

  Tako je, da se zna, ko je gazda i ko je NATO!

 2. mortiša says:

  Sigurno će vršiti pritisak na sve moguće načine ali da ih izbace iz nato - nema šanse! Malo se poneo ovaj pen.s, izgleda pametnije kad ćuti. Sad ćemo da vidimo koliko je Turska zaista jaka...

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  ajmo tuuurci, da vidimo gde vam je ponos :-)))

 4. Zoran says:

  Koga Srbi podrzavaju taj propada.:)

 5. petrovgrad says:

  Ko veruje da je Turska politička sceba tolerantna da je potpuni ludak. Tamo nema između. Šta da sada Erdogan oslobodi hiljade i hiljade Gulenovih, pa da on ide u i njegovi u apsanu. Verujem da su apsane u turskoj jezive. Mačom je ostao na vlast, mačom je mora sačuvati. Kakva demokratija, to u EU neka sprovode.

 6. Budi Bog s nama says:

  Kada imaju Ruse njima NATO i ne treba, a pokazalo se da Amerika+teror dovode do uvođenja demokratije u nekoj zemlji koja nakon toga ubrzano propada, dakle pensi vam daje put ka samouništenju. Turska je jaka sama po sebi, NATO joj ništa ne pomaže a nalazi se u regionu gde će najbolje proći u saradnji sa Rusijom i Sirijom. Turska ostaje na istoku, zapad na zapadu, jednostavna jednačina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *